Azil oylaması öncesi Trump’tan, Pelosi'ye mektup: Amerikan demokrasisine savaş ilan ediyorsunuz

Trump mektupta, "Amerikan demokrasisine karşı açık savaş ilan ediyorsunuz" ifadelerini kullandı

Azil soruşturmasına yönelik Temsilciler Meclisi'ndeki oylama bugün gerçekleşecek (Reuters)

Donald Trump, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye yazdığı karmaşık, şikayet dolu mektupta Demokratları ve azil soruşturmasını şiddetli biçimde eleştirdi.

Temsilciler Meclisi'nin kendisini azledecek maddeleri oylamasına saatler kala ABD Başkanı 6 sayfalık bir belge yayımladı. Trump daha sonra Oval Ofis'te yaptığı yorumlarla da saldırısını ikiye katladı.

Trump yazdığı mektupta, "Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların yürüttüğü taraflı azil saldırısına karşı en güçlü itirazımı dile getirmek için yazıyorum" ifadelerini kullandı.

Azil soruşturması, Demokrat parlamenterlerin emsalsiz ve anayasaya aykırı biçimde  görevlerini kötüye kullanmalarını temsil ediyor ve yaklaşık iki buçuk yüzyıllık Amerikan yasama tarihinde eşi benzeri görülmedi.

Doldurduğu 6 sayfa boyunca Trump, onu Ukrayna devlet başkanını eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a soruşturma açmaya zorlamak için ülkeye askeri yardım göndermemek ve genelde itibar görmeyen Ukrayna'nın (Rusya değil) 2016 seçimlerine müdahale ettiğine dair komplo teorisi üzerinden kendisini azletmeye çalışan Demokratlara karşı bir dizi şikayet ve yakınma sıralıyor.

Kısa bir süre sonra Beyaz Saray'da gazetecilere demeç veren ABD Başkanı azil sürecini "düzmece" ve "cadı avı" diye niteleyerek sert biçimde eleştirdi.

Trump, etrafında gelişen olaylarda ne gibi bir sorumluluk aldığı sorulduğunda "sıfır" cevabını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guatemala lideri Jimmy Morales'i ağırlarken gazetecilerle konuşan ABD Başkanı çarşamba günü gerçekleşmesi planlanan oylamayı izlemeyeceğini öne sürdü.

Bu iddiasının gerçekliği yakında görülecek. Trump benzer şekilde soruşturmanın parçası olarak Demokratların çağırdığı tanıkları izlemeyeceği konusunda ısrar etmiş ama sonra oturumlar gerçekleşirken tanıklara karşı eşzamanlı eleştiri tweet'leri atmıştı.

ABD Başkanı azil sürecinin meşru olmadığını iddia etmesine rağmen birçok kişi Trump'ın tarihin dipnotlarında bu ender lekeyi taşımamak için her şeyi göze alabileceğini ifade etti.

ABD Başkanı'nın Beyaz Saray antetli kağıdıyla yayımladığı mektup, Trump'ın dahil olduğu emsali olmayan yeni bir olay gibi görünüyor.

Trump mektupta, "Olumsuz bir anlam kastedilmedikçe doğru olmadığını bildiğiniz 'Başkan için dua ediyorum' ifadesini sürekli kullandığınızda birçok inançlı Amerikalıyı gücendiriyorsunuz" diye yazdı.

Yaptığınız çok korkunç ama bununla yaşamak zorunda kalacak olan ben değil sizsiniz!

Tüm partinin temsilcileri olarak resmettiği Demokrat Parti'nin ilerici üyelerini işaret ederek yaptığı yorumlarda Trump, Pelosi'yi "iftirayla dolu ve kötü niyetli bir saldırıya" neden olmakla suçladı ve Pelosi'nin "motivasyonunun kişisel siyasi  bir hesap" olduğunu dile getirdi.

Trump ayrıca şunları ekledi:

Meclis başkanlığınız ve partiniz aşırı solun en dengesiz ve radikal temsilcileri tarafından rehin tutuluyor. Geçersiz azil sürecine devam ederek göreve başlarken ettiğiniz yeminleri ihlal ediyor, anayasaya olan bağlılığınızı bozuyor ve Amerikan demokrasisine karşı açık savaş ilan ediyorsunuz.

Pelosi gazetecilere Trump'ın mektubunun tamamını henüz okumadığını ancak meslektaşlarıyla birlikte "özünü anladıklarını" söyledi. Pelosi şunu ekledi:

Bu gerçekten hastalıklı.

Temsilciler Meclisi'nde bu hafta yapılacak oylamadan sonra Kongre'nin üst kanadında Trump'ın davasını yürütecek ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Mitch McConnell salı günü erken saatlerde duruşmaya 4 tanık çağırmaya yönelik Demokratların talebine katılmadığını duyurdu.

Demokrat Senatör Chuck Schumer'in kanıt sunmak için Beyaz Saray'dan eski ve yeni yetkililer bulundurma talebine cevaben McConnell bunun gerçekleşmeyeceğini söyledi.

McConnell, "İhlal kararına atlamak ve çaresizce 'suçlu' bulma yollarını araştırmak Senato'nun işi değil" dedi.

Schumer gazetecilere daha sonra şunları söyledi:

Senatör McConnell'ın Senato'yu örtbas etmeye yardımcı olması için kullanmak istediği açık.

Gerçekte muhtemelen her iki senatör de bir miktar poz verme eğilimindeydi. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler 20 yıl önce Bill Clinton'ı azlettiğinde yine Cumhuriyetçilerin kontrol ettiği Senato'yla hangi tanıklara müsaade edileceği konusunda kayda değer görüşmeler mevcuttu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU