‘Sandviç nesli’ ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya

Sandviç nesli ya da “Baby Boomers” diye adlandırılan 2. Dünya Savaşı sonrasındaki “nüfus patlaması” yıllarında doğan kuşak, mali açıdan zor durumda

Yaşlanan bir nüfus içinde yaşamak ve genç yaşta anne-baba olmak arasında kalan ‘sandviç nesli’, aynı anda hem ebeveynlerine hem de çocuklarına baktığı için çeşitli sıkıntılar yaşıyor.

Sağlık sorunları, işsizlik ve ekonomik sıkıntılar bu nesle ait milyonlarca insanın kötü etkilendiği alanlardan sadece bir kaçı.  

Bu kişiler, bu zorlu bakımın bedelini yalnızca duygusal, fiziksel ve profesyonel olarak değil, finansal olarak da ödüyor. İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu’nun (ONS) hazırladığı yeni bir rapora göre, bir milyondan fazla insan yaşadıkları bu sorunlar sebebiyle kırılma noktasına geldi.  

Hem hasta, engelli ya da yaşlı akrabalarına ve hem de çocuklarına bakan sandviç neslinin, genel nüfusa oranla ruhsal sağlık sorunları ve finansal sıkıntıları yaşama ihtimali daha yüksek. Bu durum ise, sandviç neslinin yaşlılık döneminde ekonomik sıkıntı yaşama ihtimalini önemli ölçüde artırıyor.

18 yaş altı çocukların bakım maliyeti 187 bin sterline kadar çıkabiliyor

İngiltere’de ilk kez anne-baba olanların ortalama yaşı artarken, çocukların aileleriyle yaşamaktan artık çok daha geç yaşlarda vazgeçtiği görülüyor.  

Loughborough Üniversitesi Sosyal Politika Araştırma Merkezi, bir çocuğun 18 yaşına gelene kadarki bakım maliyetinin çiftler için 155 bin sterlin, sadece anne ya da babadan birinin çocuğun bakımını üstlendiği durumlarda ise 187 bin sterlini aştığını belirtti.

Çocuklar ebeveynleriyle ne kadar uzun süre yaşarsa, fatura da o kadar yükseliyor.

Araştırma merkezine göre, İngiltere’de tam zamanlı çalışan ortalama gelir sahibi ebeveynler bile bakım giderleri sebebiyle yüzde 11 ile yüzde 15 oranında ekonomik açıdan yetersiz kalıyor.    

Geçen yıl sonunda, Skipton Building Society tarafından yapılan bir araştırma, İngiltere’de yaklaşık 2.7 milyon ebeveynin yetişkin yaştaki çocuklarıyla birlikte yaşadığını ortaya koydu.

Ebeveynleriyle birlikte yaşayan bu çocuk “kiracıların” yalnızca yüzde 40'ı ailelerine maddi katkıda bulunuyor. ONS rakamlarına göre ise, ebeveynleriyle birlikte yaşayan 18 ile 30 yaş aralığındaki gençlerin sayısı son 10 yılda yüzde 6 arttı.

Yaşlı bakımı çocuk bakımına göre daha maliyetli

Çocuk bakımı ile ilgili maliyetler, yaşlı bir akrabayı desteklemenin finansal maliyetine kıyasla daha düşük.

Britanyalıların beşte ikisi ebeveynlerini yaşamın ileriki dönemlerinde mali açıdan destekliyor. Ortalama yaşam süresinin uzaması, yaşlılarda bunama ve fiziksel hassasiyet problemlerinin sebep olduğu zincirleme faktörler bu desteği gerektiriyor.

Age UK isimli yardım kuruluşu 2050'de, yaklaşık 2 milyon insanın bunama sorunu yaşayacağını tahmin ediyor. Fakat bu durumun finansal olarak ne sonuçlar doğuracağı henüz belli değil.

Sigorta kuruluşu Vitality'nin araştırmasına göre, İngiltere'deki yetişkinlerin üçte biri, yaşlı ebeveynlerin bakımı için 1000 sterlin ile 5 bin sterlin arasında para harcıyor.  

Bu masraflar evde bakım, evde yardım veya ev içi düzenlemeyi yaşlıya uygun şekilde değiştirmeyi içeriyor.

Bunama yaşayan birine sadece bir yıl boyunca bakmanın ortalama maliyeti 32 bin 250 sterlindir. Bir ömür boyu süren bakım masrafları ise 100 bin sterlinden başlıyor.

Neslin kendi geleceği risk altında

Bu yüzden sandviç nesli bakıcıları artık hem kendi geçimlerini sağlayabilmek için mücadele ediyor, hem de içinde bulundukları bu koşullar sebebiyle birçoğu kendi gelecekleri için bir hazırlık yapamıyor.

ONS rakamlarına göre, yakınları ve çocuklarıyla ilgilenen sandviç nesli bakıcılarının yüzde 40'ından fazlası, genel nüfusun dörtte birine kıyasla hayatı, finansal olarak zor, çok zor ya da “ancak geçiniyorum” şeklinde tanımlıyor.

Sandviç nesli bakıcılarının yüzde 40’ı ise bakımın ücretli istihdama engel olduğunu belirtiyor.

Bu grup yalnızca bireysel emekli maaşındaki birikimden vazgeçmekle kalmıyor, aynı zamanda devletten alınan emekli maaşı için hayati önem taşıyan ulusal sigorta kredisine hak kazanmak için de mücadele ediyor.

ONS verilerini değerlendiren Aegon sigorta şirketi emeklilik direktörü Steven Cameron, Birleşik Krallık'taki 1.3 milyon insanın, hem çocukları hem de hasta, engelli veya yaşlı akrabaları için çifte bakım sorumluluğu taşımasının onları zor duruma soktuğunu belirtiyor.

Cameron, bu durumun “zihinsel sağlık kadar hem iş hem de yaşam seçimlerine zarar verirken, finansal durumlarına da etki ettiğine” dikkati çekiyor. 

ONS verilerinin, yaşlılara sunulan resmi bakım hizmetlerinin yanı sıra gönüllü bakıcıların da olduğunu ortaya koyan Cameron sözlerine şunları ekliyor:

“Toplumumuz yaşlanmaya devam ederken ve birçok insanın emekliliğe kadar ömrü yeterken, insanlara kimin ne şekilde bakım sağladığı ve bunun finansal olarak nasıl desteklendiği meselesinin ciddi biçimde tartışılması kritik öneme sahip.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/money

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU