Londra Belediye Başkanı Sadık Han: Jeremy Corbyn hızla istifa etmeli

"İçten içe Jeremy Corbyn'in liderliğinin Britanya halkı tarafından güçlü bir kabul görmediğini biliyorduk"

Han, partinin içinde bulunduğu yeni siyasi atmosferle yüzleşmesi için ciddi değişikliklere ihtiyaç duyduğunu söyledi (Reuters)

Londra Belediye Başkanı Sadık Han, partisinin II. Dünya Savaşı sonrasında aldığı en kötü genel seçim sonucunun ardından İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in koltuğunu "hızla" terk etmek zorunda olduğunu söyledi.

Seçimleri parti için bir "felaket" diye tanımlayan Sadık Han, İşçi Partisi'nin arka arkaya dördüncü kez Britanya halkının önüne ikna edici bir argüman koymakta "başarısız" olduğunu ifade etti.

Boris Johnson'ın onlarca yıldır Muhafazakar Parti'nin elde ettiği en büyük çoğunlukla 10 Numara'ya dönmesinin ardından gerçekleştirdiği ilk röportajında Corbyn'in "gelecek yılın başında" istifa edeceğini söylemesinin ardından Han bu ifadeleri kullandı.

Corbyn'nın liderliğini hedef alan Han şunları söyledi:

İşçi Partisi'nin zorlukları aşması ve içinde bulunduğumuz yeni siyasi gerçeklikle yüzleşmesi için kökten değişmesi gerekecek. Jeremy Corbyn geri çekileceğini söyledi ve bu iş artık uzamadan hemen gerçekleşmeli. Ancak yapmak zorunda olduğumuz değişiklikler Corbyn'in liderliğiyle bitmeyecek.

Daha önce de İşçi Partisi liderliğine eleştirel yaklaşan Khan açıklamasına şöyle devam etti:

Eğer kendimize karşı dürüst olursak, içten içe Jeremy Corbyn'in liderliğinin Britanya halkı tarafından güçlü bir kabul görmediğini ve dün gece bir İşçi Partisi hükümeti kurulmasının hayli olasılık dışı olduğunu biliyorduk. İşçi Partisi'nin anti-semitizmle mücadele etmedeki şaşırtıcı ve yineleyen başarısızlığı, yönetim için güvenilir ve inanılır bir öncelikler dizisi sunma konusundaki yetersizliğimiz mağlubiyetin boyutunu en çok belirleyen unsurlardı.

Londra belediye başkanı Brexit'in Britanya siyasetinde "ivmesi artan bir zemin kayması" yarattığını ekledi ve partinin durumuyla ilgili iğneleyici değerlendirmeler yaparak şunları söyledi:

İşçi Partisi, partimizin temsil etmesi için kurulduğu halktan şu anda daha önce hiç olmadığı kadar siyasi ve kültürel olarak kopmuş durumda ve bu kendimize bazı zor soruları sormamız gerektiği anlamına geliyor.

Öncesinde Islington Town Hall'da konuşan Corbyn, "partiyi tümden terk etmemesinin" daha “sorumlu” bir davranis olacağını ifade etmişti.

Ulusal Yürütme (Komitesi) elbette yakın gelecekte toplanmak zorunda ve buna onlar karar verir. Bu gelecek yılın başlarında olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yenilgiden kişisel olarak Corbyn'i sorumlu tutan ve yeniden yapılanmanın başlaması için çağrıda bulunan parlamenterler ve mağlup adaylar daha önce Corbyn'in derhal çekilmesini talep etmişti.

Londra'dan seçilen Margaret Hodge Twitter'da yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

Corbyn 'derinlemesine düşünme' sürecinden bahsediyor. Ben derinlemesine düşündüm. Başarısız oldun. Lütfen geri çekil.

Ancak İşçi Partisi'nin neden bu kadar ağır bir yenilgi yaşadığı sorulduğunda Cobyn şu yanıtı verdi:

Bu partiye liderlik edebilmek için her şeyi yaptım. Politikalarını geliştirmek için her şeyi yaptım ve liderliğe geldiğimden bu yana üye sayısı iki katından fazla arttı ve parti çok ciddi ve tümüyle bütçelenen bir parti programı geliştirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU