Yunanistan'dan 'İncirlik' çıkışı: Tanrıya şükür bizde yeterince askeri üs var

ABD askeri üslerinin Türkiye’den, özellikle de İncirlik’ten çıkmak zorunda kalması durumunda, Yunanistan’a yerleşebileceği yorumları yapılıyor

Fotoğraf: Media Defense

ABD'nin Türkiye’deki İncirlik askeri üssünden çıkma ihtimali sonrası gözlerin çevrildiği yerlerden biri Yunanistan. 

Sputnik'de yer alan habere göre Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan adını açıklamak bir yetkili, gazetecilerin Ankara’nın ABD askerlerini gönderme konusunu gündeme getirmesi durumunda Atina’nın ABD üslerini kabul etmeye hazır olup olmadığı sorusuna, "Her türlü tesisi yerleştirebileceğimiz ortada. Tanrıya şükür bizde yeterince var zaten” dedi.

Yunan diplomat şu açıklamayı yaptı:

Eğer üslere servis sunup sunmayacağımızı soruyorsanız, biz NATO üyesi bir ülkeyiz ve dolayısıyla NATO’nun ihtiyaçları her zaman Yunanistan tarafından Yunan Anayasa ve mevzuatına uygun olarak karşılanabilir. ABD ile ikili ilişkilere gelince; savunma anlaşmamız var. Eğer ABD gelecekte Yunanistan’daki savunma imkanlarını daha fazla genişletmek isterse Yunan hükümet bunu olumlu bir şekilde değerlendirir”

Konu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı alınması durumunda İncirlik ve Kürecik gündeme gelebilir" sözleriyle gündeme gelmişti. 

Eski Özel Kuvvetler Komutanlığı mensubu emekli Yüzbaşı Metin Gürcan'a göre Türkiye'nin üssü kapatma kararı basit bir karar değil. 

Gürcan, bununla birlikte Washington'un İncirlik'i bir anlamda kaydırdığını söylüyor:

Türkiye sınırı yakınındaki Bağdadi operasyonunu hatırlayın. Erbil'den kalkan ve Erbil'e dönen Amerikan uçakları ve helikopterleri ile oldu. İncirlik'in alternatifi Erbil. Hatta Suriye'nin kuzeyi, Haseke bölgesindeki havaalanı ve hatta Yunanistan. ABD'nin hem Girit Adası'nda hem Yunanistan ana karasındaki askeri varlığının da arttırdığını biliyoruz. Demek istediğim İncirlik ile ilgili ABD'nin alternatifi bol. Burada iki kişiye dikkat etmek lazım. Birincisi Sayın Hulusi Akar. Çavuşoğlu'nu destekleyecek türden açıklama yapacak mı yapmayacak mı. Onu merak ediyorum. İkincisi Trump'ın vereceği tepki. Görebildiğimiz kadarıyla şu an Washington'da ekim ayı başında Türkiye ile ilgili oluşan olumsuz hava yeniden oluşuyor gibi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU