ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda Türkiye'ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi

18 evet, 4 hayır oyunun çıktığı tasarı, ABD Senatosu Genel Kurulu’nda görüşülecek

Fotoğraf: Reuters

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda Türkiye'ye yaptırım öngören tasarı oylandı. Oylamada 18 evet, 4 hayır oyu çıktı.

“ABD’nin ulusal güvenliğini teşvik ve IŞİD’in canlanmasının önlenmesi” ismini taşıyan yaptırım tasarısına 4 senatör hayır oyu verdi. Bu isimler Rand Paul, Ron Johnson, Ted Cruz ve Tom Udall oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komisyonda kabul edilen tasarının Cumhuriyetçilerin çoğunluğundaki Senato’da oylamaya sunulup sunulmayacağı merak konusu.

Tasarıya evet oyu veren Senatör Bon Menendez, “Türkiye’nin son bir yıl içindeki adımları sınırı aştı. Tasarı Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin davranışının kabul edilemez, S-400 alımının da savunulamaz olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan yaptırım listesinde

“ABD'nin ulusal güvenliğini teşvik ve IŞİD'in canlanmasının önlenmesi” adını taşıyan yaptırım tasarısı Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı ağırlıklı. Milli Savunma Bakanı dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililerin yaptırım listesine alınması, Suriye'de Türkiye'nin kullanması muhtemel silah sevkiyatının yasaklanması öngörülüyor. Türkiye'ye S-400 sebebiyle CAATSA yaptırımlarının uygulanması da tasarının diğer bölümünü oluşturuyor.

Hazırlanan yasa tasarısına göre şu isimler yaptırım listesinde:

  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
  • Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar
  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
  • Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
  • Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
  • Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komiteleri de dün 2020 yılı bütçesinde anlaşmış ve Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini satın aldığı için Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istemişti.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU