Çocuk istismarı sanığının avukatı: 9 yaşındaki çocuk kendini ifade edebilir

Çorlu'da 9 yaşındaki Ahmet Emre Yıldır'ı 9 yıl boyunca istismar etme suçlamasıyla tutuklanan V.T.'nin avukatı, yaptığı savunmada küçük çocuğun istismara karşı kendini ifade edebileceğini ileri sürdü

Fotoğraf: Pixabay

Küçük yaştaki akrabasını istismar etmekle suçlanan V.T.'nin tutuklandığı gün, avukatının yaptığı savunmada, "9 yaşındaki çocuk kendisini ifade edebilir" dediği ortaya çıktı.

Annesinin kuzeni olan V.T. tarafından 9 yaşından 18 yaşına kadar istismara uğrayan Ahmet Emre Yıldır, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Ailesinin anlatımına göre Yıldır, suç duyurusundan sonuç alamayacağı düşüncesiyle 29 Nisan'da intihar etti. 

Savcılık intihardan sonra devreye girdi

Yıldır'ı suç duyurusuna ve ardından intihara götüren süreç, geçen şubat ayında askerlik hizmetini yaparken karşılaştığı bir el şakasıyla başladı.

Bir arkadaşının el şakası yapması üzerine Yıldır sinir krizi geçirdi ve erken terhis edildi.

Askerlik hizmetinin ardından ailesine yaşadığı istismarı anlatan Yıldır, psikolojik destek aldı.

Ayrıca, kendisine istismarda bulunduğunu iddia ettiği akrabası V.T ile önce yüz yüze görüştü.

Ardından da telefonda konuştu ve geçmişte yaşananlardan bahsetti. Bu konuşmayı da kayıt altına aldı.

İntiharın ardından olay yerine gelen savcı, Ahmet Emre Yıldır'ın ailesinin istismar olayından bahsetmesi üzerine iki dosyayı birleştirdi.

İstismarla suçlanan V.T., gözaltına alındı ve 1 Mayıs'ta tutuklandı. 

Tutuklanan V.T., Çorlu 2. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgusunda, istismar iddiasını reddederek, "Emre bana 'Dayısı sen güzel masaj yapıyormuşsun bana da yapar mısın?' dedi. Ona da masaj yaptım. Sonra tekrar isteyince ellerim ve kollarımın ağrıdığını söyleyerek kabul etmedim. Belki ailesi masaj yaptığım için çocuğun etkilendiğini düşünmüş olabilir. Bu nedenle şikayetçi olmuş olabilir. Ben Ahmet Emre'ye karşı herhangi bir tacizde bulunmadım" dedi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Şizofreni hastası olabilir, sanrılar görüyor olabilir"

V.T.'nin ardından avukatı Yeşim Alkoç, yaptığı savunmada, şunları söyledi:

Dosya kapsamında olan telefon kayıtları gizlice alınmıştır. Delil oluşturmak için alınmıştır. 
...
Hukuka aykırıdır. Mağdur erken terhis olmasının nedeni psikolojik durumunun iyi olmadığındandır. Mağdurun hastalığının ne olduğunu bilmemekteyiz. Belki şizofreni hastası olabilir. Sanrılar görüyor olabilir. Mağdur 18 yaşında 1.80 boyunda 60-65 kilo civarında olmasına karşı dayısı olan kişiden korkup kaçtığını ifade etmektedir. Mağdur 9 yaşından itibaren böyle bir eyleme maruz kaldığını beyan etmiştir. 9 yaşındaki bir çocuk kendisini ifade edebilir. 26 yaşına kadar neden bu eyleme sessiz kalmıştır. Bu husus hayatın olağan akışına aykırıdır.

avukat savunma.PNG
Görsel: Independent Türkçe


Önce tahliye sonra tekrar tutuklama

Avukatın savunmasının ardından V.T., tutuklanarak cezaevine gönderildi. İlk kez 8 Ağustos'ta hakim karşısına çıkan V.T. "Delillerin büyük ölçüde toplanması, tutuklu kaldığı süre, sanığın kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmayışı, sabit ikamet sahibi olması" gibi gerekçelerle de tahliye edildi. 

Independent Türkçe'nin gündeme getirdiği istismar ve intihar vakasının ardından, Yıldır'ın ailesinin avukat Merve Uçanok'un itirazı üzerine 16 Ağustos'ta V.T. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. V.T. 19 Ağustos'ta Çanakkale'de yakalanarak tutuklandı ve Çanakkale E Tipi Hapishanesi'ne konuldu.

Müşteki avukatı sanık avukatına savunmasını hatırlattı

V.T. 5 Aralık'ta ikinci kez hakim karşısına çıktı. Bu duruşmada, Ahmet Emre Yıldır'ın ailesinin avukatı Merve Uçanok, V.T.'nin ilk kez tutuklandığı 1 Mayıs tarihinde avukatının yaptığı savunmaya da değindi. Uçanok, "Sanık vekili meslektaşım önceki ifadelerde, Emre için şizofreni hastası olabilir, sanrılar görüyor olabilir demiş. Meslektaşım davalarda böyle tahminler yürütebildiğine göre, öyleyse kendisi de evliya olabilir." ifadelerini kullandı.

Tanık psikiyatr: Kişi otomatikleşerek, yaşadığı olaya karşı koyamaz

Ayrıca, Yıldır'ın tedavi için gittiği psikiyatr A.Ş.'nin de ifadesi alındı. A.Ş.'nin 23 Temmuz'da verdiği ifadesindeki sözleri, sanık avukatının savunmasında kullandığı  "9 yaşındaki çocuk kendisini ifade edebilir. 18 yaşındayken korkup kaçtığını söylemiştir. 26 yaşına kadar sessiz kalmıştır" ifadelerine yanıt niteliğinde:

İlerleyen yaşlarda kişilerin çocukluk çağındaki travma nedeniyle ilerleyen zamanlarda hipnotize olarak bu kişilere karşı koyamamaktadırlar, ayrıca bu gibi durumlarda beyinde çoğul kişilik bozukluğu olabilmekte bu durumda da cinsel taciz ya da istismar halinde kişi kendisi değil de başkası gibi davrankta sonrasında ise yaşadığı olayı hatırlayamamaktadır. Ayrıca bu gibi durumlarda mağdurların cinsel istismar olaylarına karşı kişi otomatikleşerek yaşadığı olaya karşı koyamaz. Gerçek anlamda rıza söz konusu değildir.


İzleyiciye kapalı duruşma, 6 saat sürdü. Ahmet Emre Yıldır'ın avukatı Merve Uçanok'un 5 saat süren savunmasında, resmi bilirkişi Adem Gökçe'den aldığı ses kaydı çözümü raporu da yer aldı. Uçanok, Yıldır ve V.T. arasında geçen konuşmayı canlandırarak anlattı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU