NATO aile fotoğrafı çekildi, zirve resmen başladı

NATO üyesi ülkelerin liderleri ittifakın 70’inci yıl dönümü için bir arada. Zirve aile fotoğrafının çekilmesi ile resmen başladı

Fotoğraf: AP

NATO liderleri örgütün 70. kuruluş yıl dönümünde Londra’da toplandı. 
 

20315171452028047.jpg
Fotoğraf: AP


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile İngiltere Başbakanı Johnson konukları karşıladı.

11391593382292786-min.JPG
Fotoğraf: AP


Dün ikili görüşmelerin ve mini zirvelerin gerçekleştiği İngiltere’nin başkenti Londra’da bugün de aile fotoğrafı çekildi. 

Böylece zirve resmen başlamış oldu.
 

20191204_2_39665582_50054537-min.jpg
Fotoğraf: AA


Aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın yanında yer aldı.

Dün ABD Başkanı Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un basın toplantısı ve Fransa-Türkiye-İngiltere-Almanya arasında gerçekleşen dörtlü mini zirve NATO gündeminin en önemli gelişmeleri olarak dikkat çekmişti.
 

7738194931332305-min.JPG
Fotoğraf: AP​​​​​​​


Aile fotoğrafı öncesi dikkat çeken karelerden biri de İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir'in verdiği görüntü oldu.

NATO Genel Sekreteri: Dünya değiştikçe biz de değiştik

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Farklılıklarımıza rağmen birbirimizi korumak için asli görevimizim etrafında birleşmeye devam edeceğiz" dedi.  NATO'nun tarihteki en başarılı ittifak olduğunu belirten Stoltenberg, "Dünya değiştikçe biz de değiştik" vurgusu yaptı. İngiltere Başbakanı Johnson da, "Bugün barış içinde yaşadığımız gerçeği, bu ittifakın merkezindeki temeli gösteriyor" şeklinde konuştu.

İttifakın savunma harcamalarını artırdığını, teröre karşı savaştığını kaydeden Stoltenberg, NATO'nun yaklaşık bir milyar insanı korumak için Kuzey Amerika ve Avrupa'nın görüşüp karar aldığı tek platform olduğunu ifade etti.

Stoltenberg, "Farklılıklarımıza rağmen birbirimizi korumak için asli görevimizim etrafında birleşmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Johnson: Barış garanti edilemez

Ev sahibi İngiltere Başbakanı Boris Johnson da 70'inci yılında 29 ülkeyi ve yaklaşık bir milyar insanı koruyan NATO'ya bağlılığın sapasağlam olduğunu söyledi.

Johnson, "Bugün barış içinde yaşadığımız gerçeği, bu ittifakın merkezindeki temeli gösteriyor. O da birlikte durduğumuz sürece kimse bizi yenmeyi düşünemez, dolaysıyla da kimse savaş da başlatamaz" dedi.

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5. Maddesi'nin bir müttefike yönelik saldırının diğer müttefiklere de saldırı olarak kabul edilmesini öngördüğünü vurgulayan Johnson, "NATO'nun bir sloganı varsa, o da şudur: Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" diye konuştu.

Tarihin, barışın garanti olarak kabul edilmemesi gerektiğini gösterdiğini söyleyen Johnson, "Bu yıl dönümünü kutlarken bile, yaptıklarımızın sözlerimizle uyumlu olduğundan emin olmalıyız" ifadesini kullandı.

İngiltere'nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 2'sini varılan anlaşma çerçevesinde savunmaya harcadığına işaret eden Johnson, "Müttefikler ve dostlar olarak, yeni gerçeklikleri özellikle de NATO'nun ortaya çıkan hibrit savaş ile uzay ve siber alan dahil yıkıcı teknolojiler gibi tehditleri tartışmaktan asla çekinmemeliyiz" değerlendirmesini yaptı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU