'Ana yüreği hangisine dayansın?'

HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde eylem yapan Remziye Akkoyun’un bir oğlu kayıp, 2 oğlu cezaevinde, bir oğlu ise 2 yıl önce kayyum tarafından işten atıldı. Akkoyun, “Çocuklarımın ne günahı var?” diye soruyor

Çocukları dağa kaçırıldığı gerekçesiyle Diyarbakır HDP İl Başkanlığı önünde “oturma eylem” yapan anneler, bekleyişlerini sürdürüyor. 

Oturma eylemi yapan annelerden biri de Remziye Akkoyun.

Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’nde göçüp kent merkezine yerleşen 62 yaşındaki Akkoyun’un; çocuklarından biri kayıp, 2’si cezaevinde, biri ise iki yıl önce kayyum tarafından işten çıkartıldı. 

91 gündür oğlu Azad Akkoyun için oturma eylemi yapan anne Akkoyun yaşadıklarını Independent Türkçe’ye anlattı. 

Akkoyun’un anlattığına göre bir oğlu henüz 10 yaşında iken kayıplara karıştı. 

İki oğlu 6-7 Ekim olaylarına katıldığı gerekçesiyle cezaevine girdi. 

Birisi 25 yıl hüküm giyerken, diğeri ise tutuklu olarak yargılanıyor. 

Akkuyun’u en çok kahreden mesele ise “dağa çıkartılan” oğlu Azad için eylem yapan bir annenin diğer evladının işten atılmış olması. 

Anne Akkoyun, anlatıma Azad’ın hikayesini başlamayı tercin etti. 

Azad’ı 4 yıldır köşe bucak aradığını beliren Akkoyun, “3 aydır burada oğlumu bekliyorum. Oğlum dağa kaçırıldığında 10 yaşındaydı” dedi.

“O daha çocuktu, okuyup bize bakacaktı” diyen Akkoyun, oğlunun arkadaş kurbanı olduğunu belirterek “Sürekli görüştüğü 3-4 arkadaşı kandırılıp onu dağa götürdüler” ifadelerini kullandı. 

"Oğlumu bulmak için PKK'nın Lice'dek kampına gittim"

Oğlu Azad’ın hiçbir şey söylemeden gittiğini aktaran anne Akkoyun, "Oğlum gittikten sonra HDP il binasına gittim. HDP yöneticilerine ‘Bana Lice’nin yolunu gösterin’ dedim. Çünkü oğlumun Lice’ye götürüldüğünü öğrendim. Bu nedenle oraya gitmek istedim. Ancak HDP yöneticileri ‘Lice’nin yolunu bilmiyoruz’ dediler" şeklinde konuştu.
 

Remziye Akkoyun-.jpeg
Remziye Akkoyun / Fotoğraf: Independent Türkçe


PKK’nın Lice'de bir kampı olduğu bilgisini öğrendikten sonra oraya gittiğini ve birileriyle görüşerek evladını istediğini vurgulayan anne Akkoyun, şunları söyledi: 

Gözüm hep yollardaydı, oğlum için gitmediğimiz yer kalmadı. PKK’nın Lice’deki kampına gittik. İki üç gün kampta kaldım.

Oğlumun küçük olduğunu ve getirmelerini söyledim. Kampta bulunan PKK’lılar ‘Oğlunu bulup göndereceğiz’ dediler.

Ne yaptıysam oğlumu bana göstermediler. Bende ‘Oğlum gelene kadar bir yere gitmem’ dedim. Beni kamptan gece yarısı çıkardılar. Kadın başıma ortada kaldım.


Telefon açtı; gelin beni alın

Lice'deki kamptan eli boş döndükten 3 ay sonra oğlunun telefonla evi aradığını ifade eden Akkoyun, oğlu Azad ile konuşmasını şu sözlerle aktardı: 

Uzun süre sonra ilk kez oğlumun sesini duymuştum. Yaşadığı için çok mutlu oldum.

Bana ‘Yakında geleceğim, güzel yemekler yap’ dedi. Bende ona ‘Sen gel sana her şeyi yaparım’ dedim.

Daha sonra babasıyla konuştu. Babasına kendisini alması için Kuzey Irak’a gelmesini istedi.


Akkoyun, oğlunun bu görüşmeden sonra "gelin beni alın" çağrısı üzerine eşinin Kuzey Irak’taki PKK kamplarına gittiğini söyledi.

Kocasının Irak’taki PKK kamplarına giderken kaza geçirip yaralandığını ifaden eden Akkoyun, "Eşim Kuzey Irak’ta oğlumuzu ararken kaza geçirdi ve sakatlandı. Bir hafta Irak’ta hastanede kaldı. Kaza nedeniyle eşim oğlumla görüşemedi. O zamandan beridir oğlumun sesini duymadım ve kendisinden haber alamadım" diye konuştu.

“İki oğlum cezaevinde imkansızlıktan dolayı göremiyorum” 

Oğlu Azad’ın hikayesini iç geçirerek anlatan Akkoyun, 25 yıl önce Dicle İlçesinden Diyarbakır’a göç ettiklerinden beri gün yüzü görmediklerini belirtti. 

Yaşadıkları ilçeden terk etmelerinin yakınları arasında çıkan kavganın kan davasına dönüşmesinden kaynaklandığını dile getiren Akkoyun, “5’i kız, 4’ü erkek 9 çocuk annesiyim. İki oğlum cezaevinde, küçük oğlu Azad ise kayıp. Azad’ın ağabeyi Ömer’im ise işten atıldı” diyerek diğer evlatlarının başına gelenler hakkında bilgi verdi. 
 

Remziye Akkoyun.jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Çocuklarının niye cezaevinde olduğu detayına girmeden anlatımlarını sürdüren Akkoyun, "Mazlum adındaki oğlum 25 yıl ceza aldı. Mahsun adlı diğer oğlumun ise davası devam ediyor. Maddi imkansızlıktan dolayı, bir yıldır Bolcu Cezaevi'ndeki oğlu Mazlum'un yanına gidemedim. Diyarbakır Cezaevi’ndeki oğlu Mahsun’u ise her hafta görmeye gidiyorum” ifadelerini kullandı. 

"‘İki abisi cezaevinde diye’ işten attılar, oysaki bir suçu yoktu"

4 oğlundan sadece Ömer Akkoyun'un yanlarında kaldığını anlatan anne Akkoyun, "Onun da başına gelmeyen kalmadı" sözleriyle Ömer'in yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Oğlum Ömer Büyükşehir Belediyesine bağlı Park ve Bahçelerde çalışıyordu. 2 yıl önce kayyum atandıktan sonra birileri oğlumu şikayet etti, ‘İki abisi cezaevinde diye’. Bu şikayet üzerine oğlumu işten çıkardılar.

2 yıla yakın bir süredir işsiz. 3 çocuğu ile birlikte ortada kaldı. Oturduğu eve gidip görebilirsiniz, hayvan bile orada yaşayamaz. Oysaki oğlumun bir suçu yoktu.


“4 yıl değil, 44 yıl beklemeye hazırım” 

HDP il binası önünde bekleyişini sürdüren anne Akkoyun, son olarak şunları söyledi:

Ben ne olursa olsun oğlum Azad’ı burada bekleyeceğim. Anneler 3 aydır burada bekliyor, ben 4 yıldır oğlumu HDP’den istiyorum. Çocuğum için 4 yıl değil, 44 yıl da beklemeye hazırım.


“Yeni kayyum işe alacak mı?”  

Anne Akkoyun’un “hiçbir suçu ve günahı yoktu” diyerek işten atılmasına isyan ettiği Ömer Akkoyun, uzun süredir işsiz. 

Annesi oğlunun işe alınmasını istiyor. Ancak kayyum tarafından yönetilen belediye, Ömer Akkoyun’un işe almıyor. 

Konuyla ilgili olarak görüşmek istediğimiz önceki dönemde belediyeyi yöneten Cumalı Atilla, telefonlarımıza cevap vermedi. 

Yeni kayyumun ise işe alım ve çıkartmalara karışmadığı ileri sürüldü. 

“Muhatap iktidardır” 

Çocukları dağa çıkartmakla suçlanan HDP Diyarbakır İl Başkanı Zeyyat Ceylan ise il başkanlığı önünde bekleyen ailelerin duyguları istismar edildiğini savundu. 

“Ailelerin mağduriyetinden yararlanılıyor” diyen Ceylan, “Bu ailelerin birçoğu geçmişte mecliste grubu bulunan tüm partileri ziyaret etti. Partimiz de bu ailelerle diyalog kurdu. Bu aileler çocuklarını istediklerinde bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız dedik. Bu konuda insani ve ahlaki bir duruş sergiledik. Remziye Akkoyun daha öncede partimize gelip gitti. Kendisine üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız olduğumuzu söyledik”  şeklinde konuştu.

Evlatları dağda bulunan kişiler için daha önce bazı girişimlerde bulunulduğunu hatırlatan Ceylan, şunları kaydetti:  

Bu konuda İHD’nin girişimleri oldu. Ancak devlet yetkilileri bu konuya olumlu yaklaşmadı. Muhatap iktidardır. Çocukların ölmemesi için kanın durması için HDP ne gerekiyorsa yapmaya hazırdır. Bizim annelere verecek en güzel hediyemiz barışı yaratmaktır. Ama ne yazık ki annelerin duyguları istismar ediliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU