Mahkeme kararı: 10 Ekim saldırısında idarenin elinde yeterli istihbarat bulunmasına rağmen gerekli önlem alınmadı

Ankara’da IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmişti

Fotoğraf: AA

10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybeden 9 yaşındaki Veysel Atılğan ve babası İbrahim Atılğan için aileye toplam 1 milyon 94 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Hürriyet’in aktardığına göre Ankara 12. İdare Mahkemesi, IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybeden Atılğanlar için verdiği kararda “IŞİD'in canlı bomba saldırısı düzenleyeceğine ilişkin idarenin elinde yakın tarihli istihbarat bulunmasına rağmen gerekli ve yeterli önlemin alınmamasının hizmet kusuru olduğunu" belirtti. 

“Hizmet kusuru var”

300 bin lirası maddi, 700 bin lirası manevi olan tazminatla ilgili verilen kararda özetle şöyle denildi:

Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması devletin asli görevidir. Elinde yakın tarihli istihbari bilgi bulunan idarenin, önceki standart uygulamasından dahi ayrılarak, bu bilginin ilgili birimlere iletilmesi, güvenlik tedbirlerinin alınması noktasında gerekli ve yeterli hassasiyeti göstermediği ve bu suretle hizmet kusuru bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Uzun süreli terör deneyimi olan bir devlette ihmal olarak nitelendirilmesi mümkün olmayan kusurlu davranış sonrası istihbari bilgide yer alan doğrultuda gerçekleşen canlı bomba eyleminden kaynaklı ölüm olayında idarenin gerekli ve yeterli özeni göstermemesi nedeniyle hizmet kusurunun bulunduğu anlaşılmıştır.

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU