İran'da benzin zammı protestoları büyüyor: Bir kişi öldü, Tahran'a giriş-çıkış yolu kapatıldı

Ülkede benzin zammına tepkilerle başlayan gösterilerde başkent Tahran'daki protestocular kontak kapatarak başkentin tüm giriş ve çıkış yollarını trafiğe kapattı. Olaylarda bir kişi yaşamını yitirdi

Tahran'daki protestocular kontak kapatarak başkentin tüm giriş ve çıkış yollarını trafiğe kapattı/ Fotoğraf: Reuters

İran’da akaryakıta getirilen yüzde 50 oranında zammın ardından başlayan protestolar başta başkent Tahran olmak üzere Şiraz, Abadan, Ahvaz, Bender Abbas, Bircend, İsfahan, Geçsaran, Hürremşehr, Mahşehr, Meşhed kentlerine de yayıldı. 

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'ya konuşan Sircan Valisi Muhammed Mahmudabadi, bir kişinin öldüğünü doğruladı. 

Mahmudabadi, "Yaralıların da hangi şekilde yaralandığı soruşturuluyor. Güvenlik güçlerinin hiçbiri doğrudan ateş etme emri almadı ancak hassas akaryakıt depolarını korumak amacıyla havaya ateş açma talimatı almışlardı ve bunu da yaptılar" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran devlet televizyonundaki habere göre, Şiraz'daki göstericiler iki benzin istasyonu ile iki polis aracını ateşe verdi. Ayrıca ana caddeleri trafiğe kapatarak şehirdeki kamu binalarına zarar verdi ve güvenlik kameraları, itfaiye araçları ile yoldaki araçları tahrip etti. 

Tahran'daki protestocular kontak kapatarak başkentin tüm giriş ve çıkış yollarını trafiğe kapattı. Tahranpars semtinde bir banka şubesini ateşe verdi. 

İran'da devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene yükseltilmişti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene (1,5 TL) çıkartılmıştı.

Ruhani'den zamla ilgili açıklama

Bu arada Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 4 yıldır benzine zam yapmadıklarını belirterek, artışın halkın menfaatleri doğrultusunda ve dar gelirli vatandaşlara yardım amacıyla yapıldığını ifade etti. 

Ruhani, ekonomik krize rağmen hükümetin artıştan kazanç elde etmeyi amaçlamadığını ve tüm gelirin 60 milyon kişiye dağıtılacağını vurguladı.


Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU