Seçim yorgunu İspanya 4 yılda 4. kez sandığa gidiyor: İstikrarsızlık sonlanacak mı?

İspanya 10 Kasım’da tekrar sandığa gitmeye hazırlanırken, ülkede aşırı sağın güçlenmesi bekleniyor

10 Kasım seçimlerinde sandıktan çıkacak birinci partinin Pedro Sanchez liderliğindeki PSOE olması bekleniyor (Reuters)

İspanya, 10 Kasım’da 4 sene içinde 4. kez sandığa giderek parlamentoda yer alacak partileri belirleyecek. 20 Aralık 2015’teki genel seçimlerden bu yana siyasi istikrarsızlığın yaşandığı İspanya’da ikisi tekrar, ikisi de erken olmak üzere 4. kez seçimlere gidilmiş olacak. 

Seçim öncesinde düzenlenen anketlerde başbakanlığı vekaleten yürüten Pedro Sanchez’in Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) her ne kadar önde görünse de hükümeti kurmak için gereken çoğunluğa herhangi bir siyasi öznenin ulaşması beklenmiyor. İspanyollar sandığa, ülkenin ekonomisine ve demokrasisine dair ciddi soru işaretleriyle gidiyor. Genç ve orta yaşlı seçmenler, ülkedeki gelir eşitsizliğine ve iş olanaklarına dair karamsar bir bakış açısına sahip.

İspanyollar ülke ekonomisinden ve İspanya demokrasisinin işleyişinden memnun değil 

Pew Araştırma Merkezi’nin 4 Kasım’da yayımladığı anket sonuçlarına göre, kabaca her 10 kişiden 4’ü ekonominin bir önceki döneme kıyasla en azından bir nebze daha iyi olduğunu düşünse de, çoğunluk ekonomiye dair karamsar bir tablo çiziyor. 4 Haziran-22 Temmuz tarihlerinde bin 69 seçmenle gerçekleştirilen araştırmaya göre, İspanyolların yüzde 72’si geleceğin ekonomik açıdan çocukları için daha kötü olacağı inancında. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca İspanyolların yalnızca üçte biri İspanyol demokrasisinin işleyişinden memnun. Çoğunluk, hükümetin ve siyasetçilerin halkın isteklerine kulak vermediğini düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 55’i hükümetin halkın yararına hareket edeceğine inanmıyor. Buna rağmen her 5 kişiden 4’ü seçimin en azından hükümetin yönetim şekline dair bir söz söyleme olanağı verdiğini düşünüyor. 

Öte yandan Katalanların ülkenin genel gidişatına yönelik fikirleri çok daha kötümser. Yakın zamanda İspanya’nın Yüksek Mahkemesi'nin önemli Katalan ayrılıkçılarına 2017’de düzenlenen Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasına dair yapılan referandumda oynadıkları role ilişkin hapis cezası vermesinin ardından protestolar patlak vermişti. Her 10 Katalandan 9’u ülkede demokrasinin işleyişinden memnun değil. 

İstikrarsızlık devam ediyor, aşırı sağ yükselişte

İspanya’da 20 Aralık 2015 genel seçimlerinin ardından ortaya çıkan yeni partilerle ülkede iki partili demokrasi anlayışı sona erdi ve bundan kaynaklı olarak ülke sürekli bir seçim istikrarsızlığı içinde. Haziran 2018’den bu yana vekaleten başbakanlık görevini yürüten Pedro Sanchez’in Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) seçim öncesi yapılan anketlere göre sandıktan birinci parti olarak çıkması bekleniyor. El Pais’in 3 Kasım’da yayımladığı ankete göre, bir önceki 28 Nisan seçimlerine nazaran PSOE’nin iki koltuk kaybederek parlamentoda 121 koltuk elde etmesi bekleniyor. Sosyalistlerin salt çoğunluk için gereken 176 koltuğu kazanamasa da bir azınlık hükümeti kurması muhtemel görünüyor.

Seçimlerin kendi işine yarayacağı gerekçesiyle ülkeyi seçime zorladığı yönünde sağ muhalefetten eleştiriler alan Sanchez’in daha önce radikal sol Unidos Podemos’la (UP) hükümet kurma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Sanchez hükümetin kurulamamasının faturasını UP’ye kesiyor. 

 

reuters2.jpg
10 Kasım'da gerçekleştirilecek seçimlerin en büyük kazananının aşırı sağcı Vox ve lideri Santiago Abascal olması bekleniyor (Reuters) 

 

Buna karşın aşırı sağcı Vox’un parlamentoda 28 Nisan’da kazandığından daha fazla oy alarak koltuk sayısını artırması bekleniyor. Vox’un nisanda kazandığı 24 koltuğa kıyasla 46 koltuk kazanarak İspanya’nın üçüncü büyük partisi olması bekleniyor.

“Seçimin en büyük kazananının aşırı sağcı Vox olacağı kesin görünüyor”

Independent Türkçe’ye konuşan İspanya uzmanı ve Emekli diplomat Akın Özçer, ülkenin son dönem siyasi atmosferini büyük oranda belirleyen Katalan ayrılıkçı olayların seçimde de etkisi olacağının altını çizerek, “İspanya’da aşırı sağın yükselişini Katalan olaylarına bağlıyorum” dedi. Vox’un İspanya parlamentosunun üçüncü partisi olacağının kesin göründüğünü ifade eden Özçer, “Seçimin en büyük kazananı Vox olacak” diye belirtti. 

İspanya’da, Yüksek Mahkeme’nin yasa dışı ilan etmesine rağmen 1 Ekim 2017’de Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasına dair bağımsızlık referandumu gerçekleştirilmiş ve referandumu organize etmekle suçlanan 12 siyasetçiden 9’u hapis cezasına çarptırılmıştı. 

 

reuters1.jpg
Bağımsızlık referandumunu yasa dışı ilan eden mahkeme kararı Barcelona'da protesto edilmişti (Reuters)

 

Katalonya’daki ayrılıkçı gruplarla aşırı sağcılar daha önce pek çok kez karşı karşıya geldi. 28 Nisan seçimleri öncesinde Vox’un lideri Santiago Abascal, seçimleri kazanmaları durumunda Katalonya özerk yönetimini dondurup merkezi hükümete bağlayacağını söylemişti. 

Ayrıca El Mundo’nun aktardığına göre iki yetkili 10 Kasım seçimleri öncesinde Katalan ayrılıkçılarının eylemler düzenleyeceğini belirtti. Reuters’a konuşan hükümet kaynakları protestoların şiddet eylemlerine dönüşebileceğini aktarıyor. 

“İstikrarsızlık devam edecek gibi görünüyor”

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçlarına göre herhangi bir siyasi partinin çoğunluğu elde edemediği seçimlerin en büyük belirleyenlerinden birinin ülkedeki seçim yorgunluğu olduğu aktarılıyor. Bu nedenle seçime katılım oranı da, partilerin alacağı oy oranı kadar merakla bekleniyor. 

Özçer, ülkeyi gelecekte nelerin beklediğine dair sorumuza “Muhtemelen siyasi istikrarsızılık sürecek ve seçimler devam edecek” yanıtını verdi. Siyasi partilerin pozisyonlarını değiştirmediği sürece seçimlerin sürmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Özçer, kökten bir çözüm beklememek gerektiğini söyledi. 

"Gerilimin azalacağına dair bir işaret yok"

Eurotopics'in aktardığına göre dünya basını da İspanya seçimlerinin istikrar getirmesine şüpheyle yaklaşıyor. Huffington Post'ta yer alan Nacho Ruiz'in yazısında "Biliyorlar ama söylemiyorlar: Hepimizi b.ktan bir gelecek bekliyor" ifadeleri yer aldı. Macar yayın organı Nepszava'ysa Katalan gerilimine dikkat çekerek, "Gerilimin azalacağına dair bir işaret yok" dedi. Finlandiyalı yayın organı Kauppalehti'yse, İspanya'da ekonomik durumun nispeten iyi olduğunu ancak bunun kısa sürede tersine dönebileceğinin altını çizdi. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU