Günde 15 dakika yürümek, küresel ekonomiye yılda fazladan 100 milyar dolar kazandırıyor

Daha az hastalık izni ve çalışmaya ayrılan daha uzun bir ömür, ekonomik büyüme için serum etkisi görebilir

(Nicepik)

Sporun ekonomik etkisine ilişkin bir analize göre, işverenler çalışanlarını Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) egzersiz yönergelerine uymaya teşvik edebilirse küresel ekonomi yılda fazladan 100 milyar dolar (yaklaşık 575 milyar TL) kazanabilir.

Sağlık sigortası şirketi Vitality ve düşünce kuruluşu Rand Europe'un yaptığı araştırma, her gün 15 dakika fazladan yürümenin ya da istikrarlı bir şekilde 1 kilometre koşmanın, verimliliği artırıp ve ortalama yaşam süresini uzatarak daha fazla ekonomik büyüme yaratabileceğini gösterdi.

Çalışmanın yazarlarına göre, bu ekonomik artışın kaynağı, daha düşük ölüm oranları; diğer bir deyişle daha fazla insanın hayatta kalıp çalışarak ekonomiye daha uzun süre katkıda bulunması ve çalışanların daha az hastalık izni kullanması.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rand Europe'un başkanı Hans Pung, çalışmanın "üretkenlik kaybı ve hareketsizlik arasındaki kayda değer ilişkiye" dikkat çektiğini, yasa koyuculara ve işverenlere "nüfusun üretkenliğini nasıl artırabilecekleri konusunda yeni perspektifler sunduğunu" söyledi.

WHO, tüm yetişkinlere haftada en az 150 dakika orta derecede ya da 75 dakika ağır egzersiz yapmalarını öneriyor. Geçen yıl yapılan bir çalışma, ABD'li yetişkinlerin yüzde 40'ının, Britanyalıların yüzde 36'sının ve Çinlilerin yüzde 14'ünün sağlıklı kalamayacak kadar az egzersiz yaptığını ortaya koymuştu.

Rand/Vitality tarafından yürütülen çalışma kısmen, 7 ülkeden 120 bin kişinin verilerine dayanıyor. Bu verilerle yapılan modellemelerle fiziksel aktivitenin küresel çapta ve 23 ayrı ülkede artırılmasının olası ekonomik katkıları analiz edildi.

Bulgulara göre 18-64 yaş arasındaki tüm yetişkinlerin her gün 15 dakika fazla yürümesi, küresel ekonomik verime yaklaşık 100 milyar dolar (yaklaşık 575 milyar TL) katkı sağlayabilir.

Çalışmada ayrıca fiziksel açıdan pasif 40 yaşındaki bireylerin günde 20 dakika koşarak, yaşam süresini ortalama 3.2 yıl uzatabileceği belirtildi.

Reuters

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

DAHA FAZLA HABER OKU