AİHM Türkiye'yi tazminata mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), GÖÇ-DER’in 2009 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayarak, Türkiye'yi maddi tazminata mahkum etti

Fotoğraf: AA - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)

Göç Edenlerle Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (GÖÇ-DER), 17 Nisan 2002 tarihinde yaptığı bir basın toplantısı ile 1999-2001 yıllarına ait göç raporunu kamuoyu ile paylaşmıştı. Raporun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından GÖÇ-DER yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldı. 

Soruşturmanın dönüştüğü davanın karara bağlanması ile GÖÇ-DER Başkanı Şefika Gürbüz'e 2 bin 180 TL para cezası verildi. Raporu hazırlayan Sosyolog Mehmet Barut ise beraat etti.

“Türkiye’nin ilk sivil toplum raporuydu”

Kararın ardından avukatlar AİHM'e başvuruda bulundu. 2009 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, düşünce ve ifade özgürlüğünü içeren AİHM 10'uncu maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'yi 2 bin 500 Euro maddi tazminata mahkum etti.

Kararı değerlendiren dönemin GÖÇ-DER Başkanı Şefika Gürbüz, kararı olumlu değerlendirdiklerini söyleyerek, "Geç kalınmış bir karardır. Alınan kararın zaten olumlu olacağını düşünüyordum. Benim okuduğum rapor Türkiye'de olan şeylerdi. Eksik hiçbir şey yoktu. Köy boşaltmaları ile zorunlu göçü konu alan bir rapordu. Türkiye'de ilk defa sivil toplum kurumu tarafından öyle bir rapor yayınlanmıştı” dedi.

“Yazmadığım halde dava açıldı”

Raporu Sosyolog Mehmet Barut’un yazdığını kendisinin ise kamuoyuna duyurduğunu aktaran Gürbüz, “Yazmadığım halde bana dava açılmıştı. Dava çok uzun sürdü ama Avrupa Birliği tarafından izlenen bir davaydı. Avrupalı parlamenterler, konsolosluklar, Türkiye’deki farklı yabancı misyonlar da davayı izliyordu" ifadelerini kullandı.  

GÖÇ-DER, OHAL ilanının ardından çıkarılan 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU