Başbuğ’un avukatlarından açıklama: AYM kararı, ‘beraat’ olarak değerlendirilmeli

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un avukatları, “Yüce Divan’ın Başbuğ hakkında verdiği ‘davanın düşürülmesine’ dair kararın ‘beraat’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yüce Divan sıfatıyla, 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçlarından cezalandırılması' istemiyle açılan kamu davasının, 'muhakeme şartının gerçekleşmemesi' nedeniyle düşmesine karar verdi.

Başbuğ’a hakkının teslim edilmesi bakımından bir zorunluluktu

İlker Başbuğ'un avukatları İlkay Sezer ve Hilal Demirelli, AYM’nin kararını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Avukatların açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Müvekkilimiz Sayın İlker Başbuğ ile irtibatlı suç işledikleri iddia olunan Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda emrinde çalışan yakın silah arkadaşları hakkında İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 01 Temmuz 2019 tarihli kararı ile ‘beraat’ verilmiştir. Mahkemenin vermiş olduğu bu karar nedeniyle 11 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı makamınca Sayın İlker Başbuğ’a isnat edilen suçların 'delilsiz' ve 'dayanaksız' kaldığı anlaşılmış olup müvekkilimiz hakkında 'işleme konulmama kararı' alınmıştır.

Bu karar soruşturma izni verilmemesi anlamına gelmektedir. Bu karar aynı zamanda Sayın İlker Başbuğ’a hakkının teslim edilmesi bakımından bir zorunluluktu. Müvekkilimiz ile irtibatlı suç işledikleri iddia olunan kişiler hakkında İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama devam ederken Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından Başbuğ hakkında 'işleme konulmama kararı' verilseydi, o şartlarda, bu karar elbette tarafımızdan da kabul edilemezdi.

Sonuç olarak, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “beraat” kararı vermesi, isnat edilen suçların Cumhurbaşkanlığı makamınca 'delilsiz' ve 'dayanaksız' kaldığının anlaşılması ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun başka bir olanak tanımaması çerçevesinde Yüce Divan tarafından Başbuğ hakkında verilen “davanın düşürülmesine” ilişkin karar “beraat” kararı olarak değerlendirilmelidir.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU