Uzmanlar açıkladı: Başarılı bir açık ilişkinin sırrı nedir?

İletişim önemli rol oynuyor

En kısa ömürlü ilişkiler, tek taraflı açık ilişkiler olabilir (Nicepik)

Rochester Üniversitesi'nden psikologlara göre tek eşli olmayan bir ilişkinin başarısı için en önemli unsurlar; Karşılıklı rıza, iletişim ve rahatlık.

Bu davranış üçlüsüne (İngilizcede üç kelimenin de C harfiyle başlaması nedeniyle -çn) Üç C Kuralı ismi veriliyor.

Bu sonuç; 5 gruba ayrılan bin 600'den fazla katılımcının yer aldığı bir anket sayesinde elde edildi. Bu gruplar arasında tek eşli ilişkinin erken ve geç safhalarını temsil eden iki monogam grup ve karşılıklı onaya dayanan, tek eşli olmayan bir grup yer aldı.

Son iki grubaysa kısmi bir açık ilişki yaşayan bireylerle birlikte, partnerlerden birinin ilişki dışı cinsellik yaşaması, diğer partnerinse tek eşli kalması üzerine uzlaşılan tek taraflı açık ilişki yaşayanlar kabul edildi.

Tüm ilişki biçimlerini değerlendiren araştırmacılar başarı sağlamak için tek bir yol olmadığı ancak rıza, iletişim ve rahatlığın, tek eşli olmayan ilişkilerin varlıklarını koruma ihtimalini artırdığını keşfetti.

Partnerleriyle ilişkilerine dair açıkça konuşan, davranışlarıyla ilgili etkili iletişim kuran, ilişkide rahat ve güvende hisseden çiftlerin (tek eşli olsun ya da olmasın) başarılı bir birliktelik sürdürme ihtimali çok daha yüksek.

Araştırma sonuçlarına göre tek eşli ve (rızaya dayalı) tek eşli olmayan ilişkiler, en sağlıklı ve "en yüksek işlevli" ilişkiler oldu.

İki grup da kişisel ihtiyaçlar, cinsellik ve ilişkinin bütünü açısından en yüksek tatmin düzeyini yaşarken aynı zamanda en düşük yalnızlık ve üzüntü seviyelerini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan kısmi açık ya da tek taraflı açık ilişkiler; en yüksek rahatsızlık, psikolojik bunalım ve yalnızlık oranlarına sahip.

Aralarında en kötüsüyse tek taraflı açık ilişkiler oldu. Bu grupta yer alanların yüzde 60'ı ilişkilerinden memnun olmadıklarını dile getirdi.

Bu oran tek eşli ve (rızaya dayalı) tek eşli olmayan gruplardaki tatminsizlik seviyesinden üç kat fazla.

Rochester Üniversitesi Klinik ve Sosyal Psikoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ronald Rogge, “İletişim bütün çiftler için faydalıdır" diye konuştu.

“Ancak tek eşli olmayan bir ilişki sürdüren çiftler için çok daha önemli. Çünkü bu bireyler, tek eşliliğin baskın olduğu bir kültürde geleneksel olmayan bir ilişkiyi sürdürmek için fazladan zorluklar yaşıyor" diyen Rogge sözlerini şöyle sürdürdü:

Başkalarıyla yapılan cinsel etkinliklerin gizlenmesi kolaylıkla zehirleyici hale gelebilir ve tek eşli olmayan ilişkilerde bile ihmal edilme, huzursuzluk, reddedilme, kıskançlık ve ihanet duygularına neden olabilir.

Rogge’un eski araştırma asistanı Forrest Hangen de, “Birincil partner dışındaki biriyle yapılan cinsel aktivite; eğer karşılıklı rıza, rahatlık ve iletişim yoksa kolaylıkla bir tür ihanet ya da aldatma olarak algılanabilir" diye konuştu:

Ve anlaşılacağı üzere bu da ilişkiyi ciddi biçimde sarsabilir ve tehlikeye atabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU