Iraklı siyasiler Anayasa’da değişiklik ve erken seçim konularında anlaşmaya vardı

Iraklı siyasiler ülkede yaşanan şiddetli protesto gösterileri nedeniyle bir araya geldi

Iraklı siyasiler reform için anlaştı / Fotoğraf: Almasalah

Bağdat merkezli ve hükümet karşıtı Almasalah Gazetesi’nin haberine göre, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Iraklı siyasi grup temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Habere göre, Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi, Bedir Örgütü lideri Hadi Amiri, eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz ve siyasetçi Reşid el-Azavi ile beraber 10 kişinin hazır bulunduğu toplantıda bir takım konularda anlaşmaya varıldı.

Gazete, reform içinanlaşmaya varılan konuları şöyle sıraladı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Anayasada gerekli değişiklikleri yapmak, seçim yasasının düzeltmesi, erken seçime gidilmesi, halkın yaşamını değiştirecek acil reformların yapılması ve protestocuların korunması ve barışçıl muamelede bulunulması”

Toplantıda, ayrıca yapılacak değişiklik ve atılacak tüm adımların Anayasal çerçevede olması gerekliliği üzerine görüş birliğine varıldı.

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. 

1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere cuma günü tekrar başladı.

Anadolu Ajansı’nın Irak Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi’ye dayandırdığı habere göre, 1 Ekim’den bu yana devam gösterilerde 250’den fazla kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 500 kişi de gözaltına alındı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU