Göbeklitepe'den sonra bu sefer de Mardin'de 11 bin 300 yıllık tapınak bulundu

12 bin yıllık Göbeklitepe’nin ardından bu sefer de Mardin Dargeçit’te 11 bin 300 yıl öncesine ait olduğu iddia edilen bir tapınak bulundu

Fotoğraf: AA

Şanlıurfa sınırları içerisinde bulunan 12 bin yıl öncesine ait Göbeklitepe kalıntıları insanlığın tarıma dayalı yerleşik kültüre hayata geçişiyle ilgili son derece önemli ipuçları vermiş bir çok yabancı belgesele konu olmuştu.

Göbeklitepe’nin ardından yine Türkiye sınırları içerisinde bilim dünyasını heyecanlandıran yeni bir keşif oldu.

Mardin Dargeçit’te 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak bulundu.

Tapınak "Ilısu Barajı ve HES Projesi Etkileşim Alanında Kalan Kültür Varlıklarının Belgelenmesi ve Kurtarılmasına Yönelik Çalışmalar" kapsamında Mardin Müze Müdürlüğünce 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışması sırasında bulundu.

Göbeklitepe ile aynı döneme ait

Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ergül Kodaş,  80 metrekarelik tapınağın Göbeklitepe gibi Neolitik döneme ait olduğunu ve Göbeklitepe ile benzer özellikler taşıdığını söyledi.  Kodaş sözlerini şöyle sürdürdü:

Yapılan analizlere göre tapınak 4 stele sahip. Yaklaşık 11 bin 300 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Kazı çalışmaları devam ediyor ama stelleri net bir şekilde açığa çıkardık. Ortaya çıkardığımız 4 stelden biri kırık ama diğer 3'ü o gün olduğu gibi hala günümüze kadar korunabilmiş. 4 stel üzerinde herhangi bir figüratife rastlamadık.

Bir aylık süreçte tabana ulaşılacak

Kodaş, taş duvara sahip tapınağın küçük taşlar ve çamur harçla örüldüğünü aktararak binanın tabanına henüz ulaşmadıklarını, bir aylık süreçte ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU