Gazzeli çocuğu öldüren İsrail askerine bir ay kamu hizmeti "cezası"

İsmi verilmeyen asker İsrail'in Gazze cinayetlerine dair askeri soruşturmasında ceza verilen ilk kişi oldu

Cuma günü gerçekleştirilen Gazze protestosunda kurtarma görevlisi tarafından taşınan bir çocuk (Reuters)

Gazze'de Filistinli bir çocuğu öldüren İsrailli bir askerin bir aylık askeri kamu hizmetine çarptırıldığı ve rütbesinin de er seviyesine indirildiği aktarıldı.

Ordunun Gazze'deki protestoları ele almak üzere açtığı bir dizi cezai soruşturmada ilk defa İsrailli bir asker cezaya çarptırıldı.

Osman Ramiz Hallas 13 Temmuz 2018'de Gazze'nin doğusundaki Karni civarında düzenlenen bir protesto esnasında öldürülmüştü.

İsrail medyasının da alıntıladığı kararda, askerin "emre itaatsizlik ederek insanların canına ya da sağlığına kastederek" silahını silahsız bir gence ateşlediği yazıyor.

Olayla ilgili görüntüler Hallas'ın önce İsrail'le Gazze'yi ayıran duvarın yanında durduğunu, sonrasında da haftalık mitingler sırasında duvara tırmanmaya çalışırken göğsünden vurulduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haaretz, askerin savunmasında silahını çocuğa yöneltip ateşlediğini, üstlerinin onayı olmadan olası bir tehlikeye neden olduğunu ve angajman kurallarına uygun hareket etmediğini kabul ettiğini bildirdi.

Osman'ın babası Rami Hallas, The New York Times'a kararın kendisini büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Hallas, “Maddi tazminat almayı ve onun daha uzun bir süre hapse atılmasını umuyordum" dedi.

Bu adil değil.

Ayrıca The New York Times'a, askerin cezalandırılmasının caydırıcı olmak yerine "meslektaşlarını soğukkanlılıkla öldürmeye teşvik etmesinden" korktuğunu söyledi.

İsrail medyası İsrail ordusu kaynaklarının askerin gerçekten Hallas'ın ölümüne sebep olduğuna dair kanıt bulmadığını, yani askerin daha ciddi bir adam öldürme suçundan mahkum edilmediğini bildirdi.

Hallas’ın öldürülmesi ve 18 yaşındaki Abed Nabi’nin 30 Mart 2018’deki ölümüyle ilgili soruşturmayı ilk kez Ağustos 2018’de askeri savcı General Sharon Afek açmıştı.

 

 

Soruşturma, geçen martta başlayan ve İsrail’in sınır ablukasına karşı düzenlenen sınır gösterilerinde İsrail askerlerinin ölümcül güç kullanmasını inceliyor.

Birleşmiş Milletler İsrail askerlerini gösterilere katılan 250'den fazla Filistinliyi öldürmelerinin ardından muhtemel savaş suçlarını işlemekle itham etmişti. Aynı dönemde İsrailli bir asker Gazzeli bir keskin nişancı tarafından öldürülmüştü.

Protestolar İsrail’in sınır boyunca devam eden güvenlik duvarını ihlal etme çabalarını da içeriyordu.

İsrail, protestocuların İsrail'e yakıcı araçlar yükledikleri balon ve uçurtmalar göndererek birçok hayatı tehlikeye atmasının yanı sıra askerlerine de saldırdığını söyleyerek güç kullanımını savundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU