ABD’nin vize vermediği İran Ekonomi Bakanı, IMF toplantısına katılamadı

IMF ve Dünya Bankası’nın Washington'daki toplantılarına katılmak isteyen İran heyetine ABD vize vermedi. Bir mektupla tepkisini gösteren İran Ekonomi Bakanı Dejpesend, kısıtlamalarının Dünya Bankası Sözleşmesi'nin hükümlerine aykırı olduğunu savundu

Fotoğraf: AA

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'na katılmayı planlayan İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Ferhad Dejpesend başkanlığındaki heyet ABD’nin vize engeline takıldı.

İran devlet televizyonu, Ekonomi Bakanı Dejpesend’in ABD’nin uyguladığı vize engeli nedeniyle geçen hafta yapılan IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantılarına katılamadığını belirtti.

Dejpesend, Dünya Bankası Başkanı David Malpass'e gönderdiği mektupla vize kısıtlamasına tepki gösterdi.

Görülmemiş düzeyde yasa dışı kısıtlamalar 

İran Ekonomi Bakanı Dejpesend, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

ABD yönetiminin İranlı yetkililere yönelik daha önce görülmemiş düzeyde ve yasa dışı kısıtlamaları, bu kez Dünya Bankası Grubu ve IMF'nin 2019 Yıllık Toplantıları'na katılacak olan İran Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası yetkililerinden oluşan heyete vize vermemeye kadar vardı.

Üye ülkelerin heyetlerine yönelik engellemenin Dünya Bankası Sözleşmesi'nin hükümlerine aykırı olduğunu savunan İranlı bakan, kısıtlamanın Dünya Bankası yetkilileri tarafından görmezden gelinmesinin uluslararası kalkınma kurumlarının adil yönetim ilkelerine zarar verdiğini belirtti.

 Zarif'e sınırlı vize verilmişti

ABD, temmuz ayında New York'ta Birleşmiş Milletler’deki (BM) bir toplantıya katılan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından sınırlı vize verilmişti. Zarif'in BM binası ve İran'ın BM daimi temsilciliği ofisinin dışına çıkmasına müsaade edilmemişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU