Kenevir eken çiftçi ne kadar kazanır?

Tarlasında kenevir ekimi yapan çiftçi dönüm başına masraf 800-850 lira harcamak zorunda

AA’nın haberine göre Türkiye'de ortalama 1 dönümden 100 kilogram lif elde ediliyor. Lifin kilogramı ortalama 15 liradan satılıyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dönümde, 800-850 lira masraf yapılıyor.

Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor. Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.

Kenevir üretim ve işleme maliyetleri düşürülecek

Tarım Bakanlığı’nın yürüttüğü proje kapsamında keten, kenevir ve ısırgan bitkilerinden mekanizasyon destekli olarak düşük maliyetli ve kabul edilebilir kalitede doğal liflerin elde edilmesi durumunda, bunların ayrılması ve işlenmesi aşamaları için makineler geliştirilecek. Uygun yetiştirme tekniği ve mekanizasyonun geliştirilmesiyle maliyetlerin azaltılması, dekara verimin artırılması suretiyle bu bitkilerin ekim alanlarının yaygınlaştırılması sağlanacak.

Projeden elde edilen sonuçlar özel sektör tarafından uygulamaya aktarılacak, ekonomik çıktıları bakımından üretime, üreticiye, sanayiciye (tekstil, makine gibi) direkt katkı sağlayacak.

DAHA FAZLA HABER OKU