Plastik poşetler aslında gezegeni kurtarmak için icat edilmiş

Plastik poşetin mucitinin oğlu Raoul Thulin, "İnsanların bunları (kağıt poşetleri) öylece çöpe atması fikri babama tuhaf gelirdi" diyor

Plastik poşet tüketimi, dünya denizlerinin karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden biri (Nicepik)

1959'da plastik poşetleri icat eden İsveçli mühendis Sten Gustaf Thulin'in oğluna göre plastik poşetler gezegeni kurtarmak için geliştirildi.

Poşetler, ormanların kesilmesiyle sonuçlandığı için çevreye zararlı olduğu düşünülen kağıt torbalara alternatif olarak yapıldı.

Plastik poşetler, kağıt torbalardan çok daha dayanıklıydı. Bu da (teoride) tekrar tekrar kullanılabilecekleri anlamına geliyordu.

Ancak tek kullanımlık plastik yaygınlaştı ve şimdi bu kirletici materyali tüketmemiz dünya denizlerinin karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden biri oldu. Zira 2050 itibariyle denizlerdeki plastik oranı, balıkları geçecek.

Sten'in oğlu Raoul Thulin BBC'ye şunları söyledi:

İnsanların bunları öylece çöpe atması fikri babama tuhaf gelirdi. Cebinde daima, katlanmış bir plastik poşet taşırdı. Biliyorsunuz, bugün hepimiz, poşetlerimizi dükkanlara geri götürmeye teşvik ediliyoruz. Babam bunu 70 ve 80'lerde kendiliğinden yapıyordu. Bir insan bunu neden yapmaz ki zaten?

Bay Thulin'in poşetlerinin patentini Celloplast adında bir şirket almıştı ve 1960'ların ortalarına gelindiğinde poşetler Avrupa'da kağıt ve kumaş alternatiflerin yerini almıştı. 1979 itibariyle plastik torbalar, Avrupa'daki poşet pazarının yüzde 80'ini oluşturuyordu.

1982'de ABD'nin en büyük süpermarket zincirlerinden ikisi, Safeway ve Kroger, plastik poşetlere geçti ve on yılın sonunda neredeyse tüm dünyadaki kağıt torbaların yerini plastik poşetler aldı.

BM'ye göre plastik poşetler artık yılda bir trilyon oranında üretiliyor.

Plastik tüketen veya plastiklere dolanıp kalan hayvanlar belgelenirken, insan yapımı maddelerin çözünüp deniz organizmalarının içine girdiğinde ne gibi toksik etkilerin ortaya çıkacağı hala muğlak.

Giderek artan sayıda ülke bu poşetleri yasaklamayı düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2002'de Bangladeş dünyada bunu yapan ilk ülke oldu ve şu an 24'ten fazla ülke Bangladeş'i izlemiş durumda.

Ne var ki plastik poşetlerin alternatifleri daha "yeşil" olacak diye bir kaide yok. Kağıt veya pamuklu torbaları tercih etmek, çöpü ve ziyanı azaltsa da bunların da başka önemli çevresel etkileri var.

Birleşik Krallık Çevre Ajansı'na göre bir kağıt torbanın geri dönüştürülmüş plastik bir poşet kadar çevre dostu olabilmesi için üç kez kullanılması gerekiyor.

Kağıt torba üretimi daha çok enerji ve su harcıyor ve aynı zamanda daha ağır olmasından ötürü kağıt torbaların taşınması daha pahalıya geliyor.

Pamuktan yapılmış torbalarınsa, ki ekinin büyümesi için büyük miktarda su gerekiyor, geri dönüştürülmüş bir plastik poşet kadar iyi olabilmesi için en az 131 kez kullanılması gerekiyor.

Öte yandan şu anda, plastik poşetlerin çoğu geri dönüştürülmüş değil; çöp sahalarına atılıyor ya da çevreyi kirletiyorlar. Çözünmeleriyse bin yılı bulacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU