Beş ilde devlet lojmanlarının satışı başlıyor

2017’deki Orta Vadeli Program’da gündeme gelen ve o dönem gelirinin savunma sanayisine aktarılması planlanan lojman satışlarına Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin'de başlanıyor

Fotoğraf: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Anadolu Ajansı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Milli Emlak Genel Tebliği'nde yapılan düzenleme kapsamında 50 bin lojmanın satışına karar verildi. Ülke genelinde toplam 240 bin kamu konutu bulunuyor.

Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılanlar ile satılamayacak durumda olanlar satış kararının dışında tutulacak. 

Bedel tespitine yönelik ekspertiz çalışmaları tamamlanan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin'de satış işlemlerine bu ay içerisinde başlanacak.

İkamet ettiği kamu konutunu satın almak isteyen memurlara 5, 7 ve 10 yıl süreyle ödeme seçenekleri sunulacak.

Açık ihale yöntemiyle satılacak kamu konutlarından kat mülkiyeti kurulanlarda oturanlara, ikamet ettikleri kamu konutunu ihalede oluşan bedel üzerinden öncelikli olarak satın alma hakkı tanındı.

Satış ihalesine çıkarılacak kamu konutları, ihalede verilen en yüksek bedel ve ödeme koşulları, içinde oturan memura tebligatla bildirilecek.

Ödemelerde enflasyon oranı yüzde 12'de tutulacak 

Konutu satın almak istediğini idareye bildirecek memurlardan ihale bedelini, 

- 5 yılda ödemek isteyenler, yüzde 20'si peşin kalan tutarı 60 ay, 

- 7 yılda ödemek isteyenler yüzde 25'i peşin kalan tutarı 84 ay, 

- 10 yılda ödemek isteyenler ise yüzde 30'u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere TÜFE oranında artışlarla taksitli ödeme yapabilecek. 

Ödemelerde, TÜFE en fazla yüzde 12 olarak hesaplanacak.

Peşin almak isteyene yüzde 10 indirim 

Ayrıca peşin satın alma tercihinin kullanılması halinde memura ihale bedeli üzerinden yüzde 10 indirim uygulanacak.

Kamu konutunda oturan memurun, satın almak istememesi halinde ise kamu konutu, ihalede en yüksek teklif veren istekliye peşin veya yüzde 25'i peşin olmak üzere 2 yıla kadar taksitle satılacak.

Bu kapsamda, yaklaşık 33 bin kamu konutunun kat mülkiyeti veya irtifakı kurulmasına ilişkin çalışmaları başlatıldı. İlk etapta kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan 5 bin konutun satış ihalesi yapılacak.

İstanbul başta olmak üzere 37 ilde ise ekspertiz çalışmaları devam ederken, bedel tespitlerinin tamamlanmasıyla satışlara başlanılacak.

Savunma sanayisine kaynak oluşturulacak 

Kamu konutlarının satışı ilk kez Ekim 2017’de açıklanan 2018-2020 Orta Vadeli Programı’nda gündeme gelmişti. 

Programda “kaynak tahsisi” amacıyla “Kamu konutları ve sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacaktır” deniliyordu. 

Dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal, Eylül 2017’de yaptığı açıklamada satılan lojmanlardan elde edilen gelirin savunma sanayine fon oluşturacağına söylemişti.  

Söz konusu satışın diğer bir nedeni ise depreme dayanıksız lojmanların yıkılarak yeni lojmanlar yapılması şeklinde açıklanmıştı. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ağustos 2018’da kabul edilen kanunla kamu konutlarının satışına yönelik bir düzenleme yapılmıştı. 

O dönem ilk seferde satışı planlanan 5 bin konut konuttan devletin kasasına 500 milyon lira gireceği tahmin ediliyordu. 


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU