Rojava ve Şam anlaşması çerçevesinde Suriye güçleri Til Temir ve Tabka’ya girdi… Kobani ve Menbiç’teki durum belirsizliğini koruyor

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi dün akşam yaptığı açıklamada Türkiye ve Suriye sınırlarını koruması için Suriye hükümeti ile anlaştıklarını duyurmuştu

Şam rejimine bağlı güçler Til Temir ve Tabka'ya girdi / Fotoğraf: Twitter

Anlaşmaya dair yapılan açıklamada, "Suriye hükümeti, Türkiye ve muhalif güçlerinin saldırıları ve kontrollerindeki bölgeleri kurtarmak için Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) destek verecek." denilmişti.

Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında varılan anlaşmanın ardından rejime bağlı askeri kuvvetlerin Til Temir ve Tabka’ya girdiği bildirildi. Sabah saatlerinde Esad güçlerine bağlı sınır birliklerinden oluşan askeri konvoy, Rojava’nın Haseke vilayetine bağlı Til Temir ilçesine ulaştı.

 

Şam rejim güçleri

Şam rejimine bağlı askerler Til Temir ve Tabka'ya ulaştı / Fotoğraf: Reuters

 Esad güçlerinin Til Temir’den Dirbesiye ve Resulayn boyunca yayılacağı, Tabka’ya giren güçlerin de havalimanı çevresinde konuşlandığı ve önümüzdeki saatlerde Suriye Demokratik Güçleri’nin havalimanını devredeceği belirtildi.

Şam rejimi Menbiç ve Kobani’ye girdi mi?

Suriye yönetimine yakınlığı ile bilinen Lübnan merkezli Al Mayadeen televizyonu, dün akşam SDG ve Şam yönetimi arasında anlaşma sağlandığını ve Suriye ordusunun 48 saat içerisinde Kobani ve Menbiç’e gireceği haberini paylaştı.

Al Mayadeen daha sonra Suriye Demokratik Güçleri’nin bölgeye gelen Suriye hükümet güçlerine izin verdiğini ve Esad güçlerinin Halep’in 85 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Menbiç kentine girdiklerini duyurdu. 

SDG ve Şam yönetimi arasında yapılan anlaşmaya göre Esad’a bağlı güçlerin Menbiç ve Kobani’ye girdiğine dair haberler çıksa da gelişmeler teyit edilemedi.

 

SDG ve Şam yönetimi anlaştı
SDG ve Şam yönetimi anlaştı, by abdulhakim.gunaydin

 

Aldar Halil: Anlaşmanın yerel yönetimler ve kentlerin idaresi ile bir ilgisi yok

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Halil de, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında askeri bir anlaşma yapıldığını söyledi.

SDG ile Suriye hükümeti arasında sınırların korunmasına ilişkin yapılan anlaşmaya ilişkin detay paylaşan Halil, “Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında sadece sınırların korunmasını kapsayan askeri bir anlaşma yapıldı. Anlaşmanın Rojava’daki yerel yönetimler ve kentlerin idare edilmesiyle bir ilgisi yok” ifadelerini kullandı.

“Esad’a bağlı güçler Rojava’daki kentlere yayılmak için talimat bekliyor”

Rudaw muhabirinin aktardıklarına göre, Kamışlı ve Haseke’deki Suriye hükümetine bağlı askeri birlikler kentlere yayılmak için talimat bekliyor.

Şam rejim güçleri
Esad'a bağlı güçler Rojava'daki kentlere yayılmak için talimat bekliyor / Fotoğraf: Reuters

Ayrıca, Suriye ordusunun SDG’den Pazartesi günü saat 15:00’a kadar Kamışlı’nın kendilerine teslim edilmesini istediği belirtildi.

Anlaşmada neler var?

Yerel kaynakların aktardığına göre anlaşma maddeleri şöyle:

“Suriye ordusu Kobani ve Menbiç kent merkezlerine girecek, Türkiye ve Rojava sınır hattı boyunca konuşlanacak, Tabka ve Rakka’daki Fırat Barajı ve Mensure’ye gidecek ve son olarak ta Deyr Ez Zor’daki petrol rafinerisi Şam yönetimine teslim edilecek.”

ABD Savunma Bakanlığı: Suriye’den askerimizi çekiyoruz

Suriye ve Rojava bölgesindeki tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada "Trump'ın emriyle bin askerimizi Suriye'nin kuzeyinden çekiyoruz" ifadeleri kullanıldı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, katılıdığı bir televizyon programında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den 1000 Amerikan askerinin çekilmesi için talimat verdiğini açıkladı. Esper, Trump'ın en kısa süre içinde ve temkinli bir şekilde askerlerin bölgeyi terk etmesini istediğini belirtti.

 

ABD güçleri
ABD, Suriye'den 1000 askerini geri çekiyor / Fotoğraf: Reuters

 

Trump: Savaşa katılmamak akıllıca

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump da, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Türkiye sınırındaki savaşa katılmamak çok akıllıca. Bizi yanlışlıkla Ortadoğu'ya sokanlar hala savaşmamızı istiyor. Ne kadar kötü bir karar verdiklerinin farkında değiller” paylaşımında bulunmuştu.

McGurk’ten çekilme planına tepki: Ulusal güvenliğimize ciddi sonuçları olacak

ABD'nin eski IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de asker çekme kararına tepki gösterdi.

McGurk, kişisel Twitter hesabında ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in asker çekme planına tepki göstererek yaptığı yorumda, “ABD ordusu, bir zamanlar IŞİD’in halifeliği olan yerden herhangi bir fikri, işleyiş şeması ve planı olmaksızın çekiliyor. Bunun ulusal güvenliğimize Suriye’nin ötesinde ciddi sonuçları olacak. Şimdilik, umarım insanlarımızı güvenli bir şekilde dışarı çıkarabiliriz” dedi.

 

Erdoğan açıklamalarda bulundu
Erdoğan, Bakü ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu / Fotoğraf: AA

 

Erdoğan: Menbiç boşaltıldığında gerçek sahipleri oraya girecek

Türkiye'nin kuzey Suriye'ye düzenlediği Barış Pınarı Harekatı 6. gününde devam ederken Erdoğan, Bakü ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Menbiç'in YPG tarafından boşaltığında boşaltıldığında bölgeye Arapların yerleşeceğini" söyledi.

Erdoğan, Suriye Ordusu ile YPG'nin anlaştığına yönelik iddialar için şunları söyledi:

“Birçok dedikodular var. Fakat özellikle büyükelçilik vasıtasıyla ve bunun yanında şu an itibarıyla Kobani’de Rusya’nın da bulunduğu yaklaşımıyla sıkıntı olmayacağa benziyor. Münbiç konusunda ise şu anda biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız. Bildiğiniz gibi ABD ile Münbiç konusunda karşılıklı mutabakatımız 90 gün içinde terör örgütleri boşaltacaklardı. Fakat seneyi devirdik. Münbiç boşaltıldığında oraya Türkiye olarak gitmeyeceğiz, oranın gerçek sahipleri aşiretler ki onlarla görüşmelerimiz oldu. onlar oraya gidecek. Onların oraya girmesi ve onların güvenliğini sağlamak.”
 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU