Valizden “uçan” iPhone’un parasını THY ödeyecek

THY uçağıyla ABD’den döndükten sonra valizindeki iki telefonun çalındığını gören vatandaşın zararı karşılanmayınca sorunu tüketici hakem heyeti çözdü. THY’nin hizmeti “ayıplı” yaptığını vurgulayan heyet, zararın o günün kuruyla mağdura ödenmesini istedi

4 Ekim 2017’de Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla ABD’den Türkiye’ye dönen Zafer Bulut İstanbul’a indiğinde valizine koyduğu iki adet Iphone marka telefonun yerinde olmadığını farketti. 

Durumu THY’ye bildirerek zararının karşılanmasını isteyen Bulut, şirketten üç kez olumsuz cevap aldı. THY’nin zararı karşılamayı reddetmesi üzerine İstanbul Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuran vatandaş hukuk mücadelesini kazandı. Hakem Heyeti, zararın o günün kuruyla mağdura ödenmesine hükmetti. 

Karar 24 Aralık’ta verildi.

Görülen başvuruda THY’nin de savunması alındı. THY, dosyaya gönderdiği savunma dilekçesinde “olayın Tüketici Kanunu kapsamında incelenmemesi gerektiğini” savunarak “bagaj içinde olduğu iddia edilen eşyanın niteliği itibariyle bagaj içinde taşınmaya müsait olmadığını” iddia etti ve yolcu tarafından bagaj için özel bir değer beyan edilemediği ifade edildi. 

Ancak Hakem Heyeti bu savunmaya rağmen yolcuyu haklı buldu. 

Kararda, THY tarafından “Yolcu ve Bagaj Taşıma Genel Şartları”nda  “bagaj içinde kırılabilir ve bozulabilir maddeler, elektronik cihazlar, para, mücevher değerli madenler, gümüş eşya, senetler veya ticari değerli kağıtlar, pasaport ve diğer hüviyet veya örnekleri bulundurulmamalıdır” açıklamaları bulunsa dahi söz konusu genel şartların çok uzun olduğu ve bu maddelerin tüketicinin dikkatinden kaçabileceği vurgulandı. Kararda ayrıca THY’nin taşıma hizmetini “ayıplı” olarak ifa ettiği belirtildi. 

Zarar karşılanmazsa THY icralık olacak    

Zararın o günün kuruyla hesaplanarak 6 bin 455 TL’nin tüketiciye ödenmesi gerektiğini karara bağlayan heyet, firmanın bu ödemesi yapmaması durmunda tüketicinin icra yoluna başcurabileceğini de vurguladı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU