ABD Kongresi'nden Türkiye'nin Suriye harekatı ve Trump'a tepki

Barış Pınarı Harekatı ve Başkan Donald Trump’ın operasyon bölgesinden asker çekmesine ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçi ve Demokrat isimler tepki gösterdi

Fotoğraf: City and Hall

Barış Pınarı Harekatı ile ilgili ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen'ın üzerinde uzlaşı sağladığı Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısının ardından, Temsilciler Meclisi'nden 29 Cumhuriyetçi Kongre üyesi de benzer bir yaptırım yasa tasarısı sunacaklarını duyurdu.

Trump’a yakınlıklarıyla bilinen bazı Cumhuriyetçi Partili isimler dahil hem askeri operasyonu hem Başkan’ın asker çekme kararını eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler’in lideri Kevin McCarthy, Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalesinin IŞİD’e karşı sağlanan ivmeye tehdit oluşturduğunu belirtti.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Richard Burr, PYD'yi  'cesur ve sadık ortaklarımız' diye niteledi:

Suriye Demokratik Güçleri’nin Kürt üyeleri IŞİD’e karşı savaşta cesur ve sadık ortaklarımız oldu ve bizim yanımızda savaşanları asla terk etmemeliyiz. IŞİD kuvvetten düşmüş ve toprakları ellerinden alınmış olabilir ama tehdit henüz yok edilmedi. Türkiye’nin adımları ortak düşmanımızı güçlendirecek, bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk askerlerini Suriye’nin kuzeyinden derhal çekmeli, saldırıya son vermeli.

"Trump'ın asker çekme kararı korkunç"

Trump’a yakın isimlerden, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Liz Cheney, Başkan Trump’ın Suriye’den asker çekme kararının “korkunç ve tahmin edilebilir sonuçlar” yarattığını belirtti.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Jim Inhofe ise yazılı açıklamasında “Türkiye, Suriye’de meşru güvenlik hakları olan önemli bir NATO müttefiki ancak Suriye’deki tek taraflı askeri müdahalesi kabul edilemez” dedi.

eee.JPG
Görsel: James M. Inhofe Web sitesi

Inhofe, "Erdoğan’ın eylemleri ikili ilişkilerimizi baltalama, Suriye’nin kuzeydoğusunu istikrarsızlaştırma, IŞİD’e karşı zorlukla sağlanan ilerlemeleri heba etme ve Kürt ortaklarımıza zarar verme riskini taşıyor” ifadelerini kullandı.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun en kıdemli Demokrat üyesi Senatör Jack Reed de Türkiye'nin askeri harekatını eleştirdi:  

Başkan Trump’ın, Erdoğan’ın Kürtler’e saldırmasına razı olma kararı tam anlamıyla korkunç. Bu karar Putin, Hamaney,  Esad ve Erdoğan’a yarar sağlıyor ama Amerika’nın çıkarına değil.

Reed, Savunma Bakanı Mark Esper ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun en kısa sürede Kongre’'de son gelişmelerle ilgili ifade vermeleri gerektiğini belirtti.

Reed ayrıca Trump'ın "Kürtler bize 2. Dünya Savaşı'nda, Normandiya Çıkarması'nda yardım etmedi" sözlerini de, FOX News'de katıldığı yayında 'absürd' olarak niteledi.

"Umarım IŞİD tekrar dirilmez"

ABD’de 2012 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’ni adayı olan Senatör Mitt Romney de “Haberler, tahmin edildiği gibi, Türkiye’nin terk ettiğimiz Kürt müttefiklere saldırdığını gösteriyor. Tek ümidimiz Başkan’ın kararının daha da fazla can kaybına ve IŞİD’in tekrar dirilmesine yol açmaması” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU