Bekarlar Günü nedir ve nasıl kutlanır?

Bu büyük alışveriş gününde, kendi ayaklarınız üzerinde durmayı kutlayabilirsiniz

Her 11 Kasım (11.11) günü kendi kendine yaşayan insanları sembolize ediyor (Nicepik)

IndyBest Ekibi

Yılın en büyük alışveriş gününü bildiğinize inanabilirsiniz ama yanılmış olabileceğinizi düşünüyoruz.

Hayır, Kara Cuma (Black Friday) veya klasikleşmiş Boks Günü (Boxing Day, Birleşik Krallık'ta noelden hemen sonra kutlanan bayram) değil, cevap aslında Kara Cuma'dan 4 kat daha büyük olduğu tahmin edilen Bekarlar Günü.

Çin menşeili bu özel gün, her yıl 11 Kasım'da kutlanıyor. Çünkü "1" rakamı yalnız bir kişiyi sembolize ediyor; 11. ayın 11. günü, sayısal olarak dört yalnız “çubuğa" işaret ediyor.

2011'in 11 Kasım'ı, altı adet "1" barındırdığı için yüzyılın Bekarlar Günü diye adlandırılmıştı.

Bekarlar Günü nasıl başladı?

Görünüşü nedeniyle “yalnız çubuklar tatili” diye de bilinen gün, bir tür anti-sevgililer günü olarak 1993'te kutlanmaya başladı.

Bu başlangıcın ardında, Nanjing Üniversitesi'nde bekarlıklarını kutlamak isteyen bir grup öğrenci vardı.

İlk günlerinde "Bekar Erkekler Günü" diye de biliniyordu çünkü günü kutlayanlar çoğunlukla erkekti. Ama şimdi herkes tarafından benimseniyor.

İnsanlar bu bayramı kutlarken birbiri için değil, kendisi için hediye alıyor.

 

 

Bekarlar Günü'nün alışverişle ne ilgisi var?

Çin'in en zengin ikinci adamı Jack Ma tarafından esasen Amazon'un Çin versiyonu olarak kurulan Alibaba, bu özel günü ilk olarak 2009'da ticarileştirdi.

Sadece 26 yılda Kara Cuma, Noel ve Amazon Prime gibi internetten alışveriş yapılan günlerden daha büyük bir etkinlik haline gelmeyi başardı. İndirimler 11 Kasım'a bağlanan gece yarısında başlıyor ve sadece 24 saat sürüyor.

Ama bu kısa süre zarfında bile, geçen yıl 11 Kasım'da yaklaşık 24 milyar sterlin değerinde alışveriş yapılmıştı. Üstelik bu, önceki yıla göre yüzde 27 daha fazlaydı.

Etkinlik çoğunlukla, Alibaba'nın sahip olduğu Çin merkezli internet sitesi Tmall'da gerçekleşiyor.

JD.com gibi diğer internet siteleri de etkinliğe de katılıyor: O zamandan beri Ma, olaydan 11.11 Küresel Alışveriş Festivali diye bahsediyor.

Küresel bir erişime sahip olsa da, Çince internet sitelerine ve dillerine aşina değilseniz, İngilizce çevirileri bulunmadığı için indirimleri anlamanız zor görünüyor.

Ama Çin dışındaki müşteriler için de Amerikalı ve Avrupalı markalar var; bunlar, kendi indirimleriyle etkinliğe giderek daha fazla dahil oluyor. Asos, M&S ve Waitrose gibi firmalarsa Tmall'da da yer alıyor.

Fakat bu tarih, İngiltere ve Avrupa'da Ateşkes Günü olarak anıldığı için etkinliğin Çin'deki boyutlarına ulaşması zor görünüyor. Yine de birçok Britanyalı ve Avrupalı markanın yalnızlığı kutlamanıza yardımcı olacak kendi fırsatları olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/extras/indybest

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU