İran, Türkiye’nin Suriye’ye operasyonuna karşı çıktı

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Türk mevkidaşına operasyonla ilgili görüşlerini iletti

Fotoğraf: Reuters

İran Türkiye'nin Suriye'de askeri operasyon yürütmesine karşı çıktığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Türk askeri güçlerinin Suriye topraklarına girme ihtimaliyle ilgili endişe verici haberlerin" takip edildiği ve "bu tür bir eylemin gerçekleşmesinin Türkiye'nin güvenlik endişelerini bitirmeyeceği gibi mal ve cana zarar gelmesine yol açacağı" belirtildi.

İran'ın buna dayanarak "herhangi bir muhtemel askeri operasyona karşı" olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankara, ABD'nin askerlerini gerçi çekmeye başlamasının ardından Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon için hazırlıkların tamamlandığını açıklamıştı.

Zarif, Çavuşoğlu'na iletmişti

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de dün akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik muhtemel askeri operasyonunu ele almıştı. 

İran devlet televizyonunun haberinde, "Zarif, (görüşmede) askeri operasyona karşı olduğunu belirterek, Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliğine saygı, terörle mücadele ile bu ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanmasının gereğini vurguladı" ifadesi kullanılmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, 21 yıl önce Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Adana Mutabakatı'nın Türkiye'nin terörle ilgili endişelerini gidermek için en iyi yol olduğunu belirtmişti. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU