ABD’de sınır görevlisi, bir gazetecinin pasaportuna “propaganda yaptığını kabul edene kadar” el koydu

Gazeteci, “Doğrusu hayatımda daha önce beni bu şekilde kışkırtan bir girişimle karşılaşmamıştım” dedi

Gümrük ve Sınır Koruma yetkilileri söz konusu görevlinin “iddia edilen uygunsuz davranışını” araştırdıklarını teyit etti (AFP)

ABD’de yetkililer Amerikalı bir gazetecinin ülkeye yeniden girmek istediği sırada kendisinden propaganda yaptığını ısrarla kabul etmesini isteyen sınır görevlisinin pasaportuna el koyduğunu belirttiği olayı soruşturuyor. 

ABD ordusunun eski bir halkla ilişkiler görevlisi de olan ve ulusal savunma alanında yayıncılık yapan Defense One’ın haber editörü Ben Watson, Danimarka’daki bir görevlendirmenin ardından Washington DC’deki Dulles havalimanına geldiğini söyledi.

Havalimanı güvenliğinden geçtiği sırada Watson, Gümrük ve Sınır Koruma görevlisinin önünü kestiğini ve kendisine mesleğinin ne olduğunu sorduğunu belirtti.     

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Gazetecilik” yanıtı veren Watson, pasaportunu o esnada hala elinde tutan görevlinin “Yani propaganda yapıyorsun değil mi?” diye karşılık verdiğini söyledi.

Watson’ın çalıştığı yayın kuruluşunda belirtildiğine göre, gazeteci görevliye propaganda yapmadığını söyledi.

Watson aynı soruyu kendisine ikinci kez soran görevliye, “Hayır, ben gazetecilik yapıyorum. Ulusal güvenlik haberleri yapıyorum. Ülke güvenliği haberleri yapıyorum. Ve bu becerilerin çoğunu halkla ilişkiler görevlisi olarak ABD ordusunda da kullandım. Bazıları bunun propaganda olduğunu iddia edebilir” yanıtını verdiğini hatırladığını belirtti.

Watson’ın “bu konuşmayı hızlandırmak için, evet” yanıtı vermeden önce görevlinin aynı soruyu toplam 4 kez sorduğu iddia edildi. Bu cevabın ardından Watson’ın pasaportu geri verildi.

Gazeteci, çalışma arkadaşlarına bir süre sonra şunları söyledi:

Doğrusu hayatımda daha önce beni bu şekilde kışkırtan bir girişimle karşılaşmamıştım. Bu davranış şimdi tamamen normal mi?

Watson sonradan kurum hakkında vatandaşlık hakları şikayetiyle suç duyurusunda bulundu. Gümrük ve Sınır Koruma sözcüsü, “Washington Dulles Uluslararası Havalimanı’nda bir görevlinin iddia edilen uygunsuz davranışına dair suçlamayı” araştırdıklarını söyledi.

Donald Trump yönetimi döneminde sınır görevlileri gazetecilere ilk kez zorluk çıkarmıyor. Bazıları basını defalarca “halk düşmanı” diye nitelendiren ABD Başkanı’nın üslubunun bu tür aksaklıklara neden olduğunu ileri sürüyor. 

 

 

Şubatta Buzzfeed muhabiri David Mack’in, çalıştığı yayın kuruluşunun ABD Başkanı’nın eski avukatı Michael Cohen’le ilgili haberleri nedeniyle 10 dakika azarlanmasının ardından üst düzey bir Gümrük ve Sınır Koruma görevlisi gazeteciden özür dilemişti.

Avustralya vatandaşı Mack o dönem, “Mueller’in bizzat basın toplantısı düzenlediğinden ve bizi de yalan haber yaptırmak için çağırdığından yüzde yüz emindi. Onu daha fazla öfkelendirmeden, kibar bir şekilde bunun yapılmadığına ikna ettim” ifadelerini kullanmıştı. 

Britanyalı gazeteci James Dyer da ağustosta Los Angeles havalimanında “yalan haber medyasının” bir parçası olup olmadığını soran bir sınır görevlisi tarafından durdurulmuştu. 

Görevli, TV ve film haberlerini takip eden Empire çalışanı Dyer’ın “Amerikan halkına yalanlar yayan” CNN, MSNBC veya diğer kuruluşlar için çalışıp çalışmadığını da sormuştu.

Dyer görevlinin “Kendisine agresif bir şekilde, gazetecilerin yalancı olduğunu ve demokrasilerine saldırdığını söylediğini” eklemişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU