ABD'nin 3 Ocak'ta düzenlediği gece baskınıyla Venezuela'dan kaçırdığı Nicolás Maduro ve eşi Cilia Flores, New York'a bağlı Brooklyn'deki Metropolitan Gözaltı Merkezi'nden halka seslendi.
Güney Amerika ülkesinin lideri, Hıristiyanlık'taki en önemli bayramlardan biri olan Hamsin Yortusu nedeniyle sosyal medya hesaplarından yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı:
Sevgili Venezuela halkı, dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimiz... Hamsin Yortusu'nu kutladığımız bu pazar gününde Cilia ve ben sizleri inanç, sevgi ve minnetle kucaklıyoruz. Hakiki inancın gücüyle edilen dualar, aile ve toplum için hedeflediğimiz her şeyin gerçek olmasını sağlayabilir.
İkili, Matta İncili'nde Hazreti İsa'ya atfedilen şu sözleri hatırlattı:
Size doğrusunu söyleyeyim: Eğer imanınız olur da kuşku duymazsanız, yalnız incir ağacına olanı yapmakla kalmazsınız, şu dağa 'Kalk, denize atıl' derseniz, dediğiniz olacaktır.
Yine size şunu söyleyeyim: Yeryüzünde aranızdan iki kişi, dileyecekleri herhangi bir şey için anlaşırlarsa göklerdeki Babam dileklerini yerine getirir. Nerede iki ya da üç kişi benim adımla toplanırsa ben de orada, aralarındayım.
Halkına umut, dayanışma, sevgi, saygı, yardımlaşma, birlik ve beraberlik mesajları veren Maduro, "Cilia ve ben verdiğiniz büyük destek, ettiğiniz dualar ve gösterdiğiniz dayanışma için sizlere çok müteşekkiriz. Her zaman sizinleyiz" ifadesini de kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Maduro ve eşinin kaçırıldığı baskının hemen sonrasında 5 Ocak'taki yemin töreniyle ülkenin başına geçen Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez'in hamleleri merakla izleniyor.
Bu süreçte yüzlerce siyasi mahkum özgürlüğüne kavuştu.
Muhalefetin önemli bir kısmının Maduro sonrasında Venezuela'nın başına geçmesini beklediği Maria Corina Machado'nun bu emeline ulaşamaması, destekçilerinde hayal kırıklığı yarattı.
Nobel Barış Ödülü sahibi Machado cumartesi yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar ülkesine dönmeyi ve devlet başkanlığı yarışına katılmayı planladığını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump ise önceki günlerde yaptığı açıklamada "Venezuela'dan o kadar çok petrol çıkardık ki savaşın maliyetini yaklaşık 25 katıyla karşıladık" demişti.
Diğer yandan cumartesi günü ABD'nin Karakas Büyükelçiliği, iki helikopterin katılımıyla bir tahliye tatbikatı gerçekleştirdi.
Independent Türkçe, TeleSUR, AP, AA
Derleyen: Eren Umurbilir