Washington'ın Grönland'a askeri müdahale tehditleri, ABD-Avrupa ilişkilerini gererken Danimarka'da da büyük endişeye yol açtı.
Bu durum, Grönland gibi Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olan Faroe Adaları'ndaki bağımsızlık yanlılarını da alarma geçirdi.
NATO ve Rus denizaltılarının geçtiği, İzlanda ve İskoçya arasındaki önemli bir boğaz üstünde yer alan Faroe Adaları; ABD, Rusya ve Çin gibi süpergüçlerin ilgisini çekiyor.
Geçmişte Çin, 18 adadan oluşan bu toprakların telekom sektörüne girmeye çalıştı. Amerikalıların baskısıyla Huawei'nin adalara girmesi engellendi.
Rusya'nınsa balıkçı teknelerini istihbarat amacıyla kullandığından şüpheleniliyor.
Danimarka'nın yardımına muhtaç Grönland'ın aksine Faroe Adaları, balıkçılık ve tarıma dayanan güçlü bir ekonomiye sahip.
Pek çok sakini de Danimarkalılardan ayrı bir millet olduklarını düşünüyor.
Faroe Adaları Başbakanı Aksel V. Johannesen, "Grönland ve Danimarka zor bir durumda" deyip ekliyor:
Danimarka'yla ilişkimizin değişmesi yönünde geniş bir siyasi mutabakat var.
New York Times (NYT), yaklaşık 55 bin kişiye ev sahipliği yapan adalara giderek durumu yakından inceledi.
Amerikan gazetesi, Kopenhag yönetiminden daha fazla özerklik isteyen Faroelilerin Trump'ın tehditleri sonrasında taleplerini dile getirme konusunda daha temkinli davrandığını bildiriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bağımsızlık yanlılarının, büyük güçler arasındaki mücadelenin arasında kalmamak için şimdilik Danimarka'nın yanında saf tutmayı tercih ettikleri aktarılıyor.
NYT'nin haberine göre, Kopenhag karşıtları güçlerini daha istikrarlı bir döneme saklama kararı aldı.
Daha fazla özerklik talebiyle Faroe Adaları ve Danimarka arasında geçen ay başlatılacak müzakereler askıya alındı.
Ukrayna savaşıyla birlikte Rusya tehdidinin arttığı bir uluslararası iklimde adadaki pek çok politikacının Danimarka aracılığıyla NATO şemsiyesi altında kalmaktan yana olduğu belirtiliyor.
Faroeliler 1946'da bağımsızlıktan yana oy kullansa da dönemin Danimarka Kralı bu çabaları engellemişti.
2000'de tam bağımsızlık için bir kere daha harekete geçtiklerinde de Kopenhag yönetimi ekonomik tehditler savurmuştu.
O dönem ekonomisi günümüzdeki kadar güçlü olmayan Faroe Adaları, bu fikri bir kere daha askıya almak zorunda kalmıştı.
Independent Türkçe, New York Times, AA
Derleyen: Eren Umurbilir