Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yemen Cumhuriyeti'ne ilişkin açıklama: Son dönemde vuku bulan gelişmeler endişe vericidir

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Yemen Cumhuriyeti’nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasını, refah ve huzurun sağlanmasını amaçlayan tüm girişimleri desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yemen Cumhuriyeti’nde son dönemde vuku bulan gelişmeler endişe vericidir. Yaşanan tırmanma karşısında Suudi Arabistan’ın sergilediği sağduyulu tutumu ve Yemen Cumhuriyeti’nde güvenlik ve istikrarın tesisi amacıyla Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yürütülen girişimleri takdir ediyoruz. Türkiye, Yemen Cumhuriyeti’nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasını, ülkede refah ve huzurun sağlanmasını amaçlayan tüm girişimleri desteklemeyi sürdürecektir." denildi.


DEM Parti: Suriye’nin Humus kentinde bir Şii camisinin hedef alındığı bombalı saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz

DEM Parti, Suriye'nin Humus kentinde bir Şii camisinin hedef alındığı bombalı saldırıyı kınadı.

Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklama şu şekilde:

"Suriye'nin Humus kentinde bir Şii camisinin hedef alındığı bombalı saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz. İnanç mekânlarını ve sivilleri hedef alan bu tür saldırılar kabul edilemez. Bu saldırı bir kez daha göstermiştir ki, IŞİD ve benzeri yapılar Ortadoğu halkları için hâlâ ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Bu tehdit, yalnızca güvenlikçi yaklaşımlarla değil; halkların eşitliği, inanç özgürlüğü, demokratik katılım ve barış temelinde ortak bir mücadeleyle bertaraf edilebilir. DEM Parti olarak; etnik kimliği, inancı ya da mezhebi ne olursa olsun tüm halkların eşit yurttaşlık temelinde bir arada yaşayabildiği, çoğulcu, demokratik ve barışçıl bir Suriye’nin inşasını savunmaya devam edeceğiz.

Şiddeti ve mezhepçi saldırıları reddediyor; halklar arası dayanışmayı, diyaloğu ve ortak yaşam iradesini büyütmenin tarihsel bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu saldırılara karşı bölge halklarının ortak mücadelesi ve uluslararası dayanışma hayati önemdedir."


Özgür Özel: Suriye’nin Humus kentinde Alevilerin ibadet ettiği İmam Ali bin Ebu Talib Camii’ne yönelik bombalı saldırıyı lanetliyoruz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Suriye’nin Humus kentinde İmam Ali bin Ebu Talib Camii’ne yönelik gerçekleşen bombalı saldırıyı kınadı.

Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Suriye’nin Humus kentinde Alevilerin ibadet ettiği İmam Ali bin Ebu Talib Camii’ne yönelik bombalı saldırıyı lanetliyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyoruz. Komşumuz Suriye’nin istikrarı, barışı ve huzuru için tüm taraflar samimiyetle sorumluluk almalı, büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle gereken adımlar atılmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz, tüm kimliklerin ve inançların, Anayasal güvence altında bir arada yaşayacağı demokratik bir Suriye’yi savunuyoruz, tüm platformlarda savunmaya devam edeceğiz. Alevileri hedef alan saldırıyı bir kez daha şiddetle kınıyor, bir daha tekrar etmemesi için herkesi sorumluluk almaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.


Mısır, Gazze meselesinde İsrail'e karşı iki "kırmızı çizgi" açıkladı

Mısır, Gazze meselesinde; Batı Şeria ile Gazze'nin ayrılması ile Gazze'nin bölünerek bir kısmının tek taraflı biçimde yeniden imar edilmesini, İsrail'e karşı iki "kırmızı çizgi" olarak gördüğünü duyurdu.

Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, dün, Mısır devlet televizyonunda yayınlanan röportajında, Gazze'deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abdulati, "Gazze'de iki kırmızı çizgi var. Birincisi, Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ni birbirinden ayırmayı temsil ediyor; çünkü bu iki bölge, gelecekteki Filistin Devleti için bölünmez bir bütün oluşturmaktadır." dedi.

İkinci kırmızı çizginin "Gazze Şeridi'nin bölünmesi" olduğunu kaydeden Abdulati, Gazze'nin "kırmızı", "yeşil" gibi bölgelere ayrılması ya da bazı bölgelerin yeniden inşa için ayrılıp diğerlerinin Hamas'ın varlığı gerekçe gösterilerek inşa edilmeden bırakılması yönündeki tüm söylemlerin "saçmalık" olduğunu ve kabul edilmeyeceğini söyledi.

ABD ve İsrail kaynaklarından sızdırılan bilgilere göre, Gazze'de, İsrail ordusunun kontrolündeki bölgelerin yeniden inşası olasılığı gündemde.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Devlet Enformasyon Servisi Başkanı Ziya Raşvan, "Al Qahera News" televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki ateşkesin ikinci aşamasına geçilmesini engellemek için çeşitli manevralar yaptığını belirtmişti.

Raşvan, "Netanyahu, ABD yönetiminin dikkatini başta İran, Suriye ve Lübnan olmak üzere diğer bölgesel dosyalara çekerek Gazze'deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını her türlü yolla sabote etmeye çalışıyor." demişti.


Diyarbakır'da peynir üretilen tesisteki patlamaya ilişkin işletme sahibi tutuklandı

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde peynir üretilen tesiste meydana gelen, 1 kişinin öldüğü ve 5 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin gözaltına alınan işletme sahibi tutuklandı.

Kırsal Bintaş Mahallesi'nde dün peynir üretimi yapılan tek katlı tesisin kalorifer kazanında henüz belirlenemeyen nedenle meydana gelen, Taner Erkul'un (25) hayatını kaybettiği, Ş.D.(16), İ.C. (18), İ.Ç. (49), K.D. (43) ve A.K'nin (32) yaralandığı patlamayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

Yapılan incelemede işletmenin ruhsatsız olduğu tespit edildi.

Soruşturma kapsamında mahallenin muhtarı da olan işletme sahibi Mehmet Varol gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Varol, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.


İzmir AKOM'dan zirai don uyarısı

İzmir İl Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), kent genelinde 28 Aralık’tan itibaren etkili olması beklenen soğuk hava dalgası nedeniyle kıyı kesimlerde hafif, iç kesimlerde ise orta kuvvette zirai don uyarısı yaptı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), zirai don uyarısı yaptı. AKOM'dan yapılan açıklamaya göre, İzmir genelinde 28 Aralık 2025 Pazar sabahından 2 Ocak 2026 Cuma sabahına kadar soğuk hava etkili olacak.

Soğuk hava nedeniyle özellikle gece saatlerinde sıcaklıkların sıfır derecenin altına düşmesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, kıyı kesimlerde hafif, iç kesimlerde ise orta kuvvette zirai don olabileceğine dikkat çekildi.

Paylaşılan tahminlere göre özellikle Bayındır, Kemalpaşa, Ödemiş, Torbalı, Selçuk ve Bergama gibi iç kesimlerde gece sıcaklıklarının -3 ila -5 dereceye kadar düşebileceği öngörülüyor. Kıyı ilçelerde ise sıcaklıkların daha sınırlı düşüş göstereceği ifade edildi.


Dışişleri Bakanlığı Humus'taki camiye yönelik saldırıyı kınadı

Dışişleri Bakanlığı, "Suriye'nin Humus vilayetinde bugün bir camiye yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısını kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor, Suriye hükümeti ve halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin Humus kentindeki bir camiye düzenlenen ve ilk belirlemelere göre beş kişinin yaşamını kaybettiği terör saldırısını kınadı. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Suriye'nin Humus vilayetinde bugün (26 Aralık) bir camiye yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısını kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor, Suriye Hükümeti ve halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Türkiye, istikrarını, güvenliğini, birlik ve beraberliğini tahkim etme iradesini tüm tahriklere rağmen sürdüren Suriye'nin yanındadır."


Van’da Yeniden Refah Partisi’nden 102 kişi istifa etti

Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) Van’ın Bahçesaray (Miks) ilçe örgütünde 102 üyenin partiden istifa ettiği öğrenildi. İlçe Başkanı Mehmet Leymun ve yönetiminin de kısa süre içinde istifalarını kamuoyuna açıklamasının beklendiği belirtildi.

İlçe Başkanı Mehmet Leymun, istifaları doğrulayarak konuya ilişkin detaylı bir açıklamanın gelecek hafta yapılacağını ifade etti.


İsrail, Somaliland'ı "ülke" olarak tanıdı

İsrail, Somali'den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan eden Somaliland'ı "ülke" olarak tanıdığını duyurdu.

Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Somaliland'ı "bağımsız bir ülke olarak" tanıdığı belirtildi. Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Gideon Saar ve Somaliland'ın sözde Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi'nin karşılıklı olarak "tanıma kararını" imzaladıkları ifade edildi. Açıklamada ayrıca Netanyahu ve Abdullahi'nin "tanıma kararı" belgesini imzalarken yaptıkları görüntülü görüşme de paylaşıldı. Bu karardan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Netanyahu, Abdullahi'yi resmi ziyaret için İsrail'e davet etti.bNetanyahu, Somaliland'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmenin yolunu açan "Abraham Anlaşmaları"na katılma talebini de ay sonunda yapılması öngörülen görüşmede ABD Başkanı Donald Trump'a ileteceğini kaydetti. İsrail, Somiland'ı tanıyan ilk ülke oldu.

Somaliland, 1991'de Somali'den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan etti ancak uluslararası toplum tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmadı.Somali ise Somaliland'ı ülkenin ayrılmaz parçası olarak görüyor ve bölgeyle ilgili tüm uluslararası anlaşmaların yalnızca Mogadişu yönetiminin yetkisinde olduğunu vurguluyor. Tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında 1 Ocak 2024'te imzalanan mutabakat zaptı, bölgesel tansiyonu artırdı. Etiyopya'nın Somaliland'ı bağımsız bir ülke olarak tanımaya hazırlanması ve Somaliland'ın Etiyopya'ya denize erişim imkanı sağlamayı öngören adımları, Somali yönetiminin sert tepkisine ve diplomatik krize yol açtı. Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti'nin krizi aşmaya yönelik girişimleri sonuçsuz kaldı.Türkiye'nin tarafları Ankara Süreci kapsamında bir araya getirmesiyle tansiyon düşerken, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde 11 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirilen görüşmelerde, sorunun çözümüne yönelik mutabakata varıldı. Mutabakata göre, Somali'nin toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya'nın denize erişim taleplerinin her iki tarafın da kazançlı çıkacağı işbirliği sürecine dönüştürülmesi benimsendi.


MİT'ten kişisel verileri çalan "siber casuslar"a operasyon

Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) koordinesinde İstanbul ve Karabük'te eş zamanlı gerçekleştirilen "siber casusluk operasyonu"nda, kişisel verileri hedef alarak kamu kurumlarına ait verilere yetkisiz erişim sağladığı tespit edilen suç şebekesinin 4 üyesi tutuklandı.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MİT'in koordinasyonunda Siber Güvenlik Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) işbirliğinde, vatandaşların kişisel verilerini hedef alarak kamu kurumlarına ait verilere yetkisiz erişim sağlamaya çalışan suç şebekesine yönelik "siber casusluk operasyonu" başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul ve Karabük'te düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 4 şüpheli gözaltına alındı.

Operasyonlarda, veri depolama aygıtları ve örgütsel iletişim amaçlı kullanılan teknik cihazlara el konulurken, ele geçirilen materyaller adli bilişim incelemesine alınarak parola ve benzeri erişim engelleri aşıldı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

Operasyon sonucunda, yasa dışı yollarla elde edilen verilerin barındırıldığı ve terör örgütleri dahil isteyen herkesin erişimine imkan sağladığı tespit edilen 8 internet sitesi erişime kapatıldı. MİT'in yaptığı incelemelerde, yasa dışı veri aktarımının sistematik bir casusluk faaliyetine dönüştürüldüğü tespit edildi. MASAK tarafından yapılan incelemelerde, yasa dışı gelir trafiğinin kripto varlık transferleri üzerinden parçalara ayrıldığı, ödemelerin yurt dışı tabanlı platformlara yönlendirildiği ve para hareketliliğinin çok aşamalı transfer yöntemleriyle gizlendiği anlaşıldı. Söz konusu finansal akışın, soruşturma kapsamında kayıt altına alındığı bildirildi. Siber Güvenlik Başkanlığının, siber casusluk faaliyetlerine ve ulusal siber güvenliği hedef alan tehditlere karşı MİT tarafından yürütülen operasyonlarda teknik destek verdiği öğrenildi.


16 TİP’li genç tahliye edildi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı bir etkinlikte Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) uygulaması ve çocuk ölümlerini protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi 16 genç tahliye edildi.

2 Aralık’ta, Yusuf Tekin’in de katıldığı Türkiye Yüzyılı Mesleki ve Teknik Eğitim Zirvesi’nin düzenlendiği otelde gerçekleştirilen protesto sonrası gözaltına alınan gençler, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “basit yaralama” suçlamalarıyla tutuklanarak haklarında dava açılmıştı.

Tutuklu bulunan gençlerle ilgili yeni gelişmeyi Türkiye İşçi Partisi duyurdu. Partiden yapılan açıklamada, 16 gencin tamamının tahliye edildiği bildirildi.


Hollanda'da Türk esnaf, marketine giren silahlı soyguncuyu şişeyle kovaladı

Hollanda'da market işleten Mustafa Aydın'ın, iş yerine giren silahlı soyguncuyu soğukkanlılık sergileyerek şişeyle kovalaması ülke basınında gündem oldu.

Schiedam kentinde ortağıyla Antalya Market'i işleten Elazığlı Aydın, yaşadığı soygun girişimini AA muhabirine anlattı. Olayın geçen pazartesi günü akşam saatlerinde yaşandığını söyleyen Aydın, "Kasada sakin bir şekilde oturuyordum ve müşteri bekliyordum. O sırada yüzü kapalı genç bir çocuk içeri girdi. Doğrudan yanıma geldi ve silahını çıkarıp bana doğrulttu" dedi.

O esnada cesaretini ve soğukkanlılığını kaybetmediğini vurgulayan Aydın, "Elimi silaha attım, silahı almaya çalıştım. Sonra onu oyalamak için kasayı boşaltıp kendisine vereceğimi söyledim. Kasaya eğildiğim sırada alarm düğmesine bastım. O esnada bir müşteri geldi ve hırsız silahı ona yönelterek dışarıya çıkmasını istedi" ifadelerini kullandı. Hırsıza kasanın bozuk olduğunu, parayı diğer kasadan vereceğini söyleyerek onu oyalamaya devam ettiğini aktaran Aydın, "Diğer kasaya geçtik biraz para uzattım ve o anda cesaretim arttı, sesimi yükselterek bağırdım ve kasayı kapatarak hırsızı kovalamaya başladım. Bunun üzerine hırsız kaçtı. Ben de peşine düştüm. Orada ne varsa elime alıp kovalamaya çalıştım." diye konuştu. Aydın, olaydan yaklaşık 10 dakika sonra polisin iş yerine geldiğini, güvenlik kamerası görüntülerini polise teslim ettiklerini ve soruşturma başlatıldığını söyledi. Aydın'ın şişe fırlatarak bertaraf ettiği soygun girişimi, Hollanda basınında geniş yer bulurken, Türk esnafın soğukkanlılığı ve cesaretine vurgu yapıldı.


Ahmet Davutoğlu: Uyuşturucu, kumar ve bahis soruşturmaları kulüplerimizin itibarını zedeleyecek algı operasyonuna dönüştürülmemeli

Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya platformu X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, uyuşturucu, kumar, bahis ve fuhuş çeteleriyle ilgili yürütülen soruşturmaların kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, bu süreçlerin algı operasyonlarına dönüştürülmemesi çağrısında bulundu. Davutoğlu, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Uyuşturucu, kumar, bahis ve fuhuş çeteleriyle ilgili soruşturmalar kime kadar uzanırsa uzansın, mutlaka kararlılıkla sürdürülmelidir. Ancak, bu soruşturmaların kulüplerimizin itibarını zedeleyecek ve milyonlarca taraftarı rencide edecek algı operasyonları haline dönüştürülmesi, sadece ülkemizi yurtdışında temsil eden güzide kulüplerimize değil bir bütün olarak Türk sporuna ve Türkiye algısına zarar verir.

Açıklamasında Fenerbahçe’ye özel vurgu yapan Davutoğlu, kulübün tarihsel önemine dikkat çekerek, "Bu bağlamda, tarihi İstiklal Savaşımızla anılan Fenerbahçe kulübümüzün itibarını korumak da hepimizin görevidir. Fenerbahçe’ye bu olaylar sebebiyle hiçbir motivasyon kaybına uğramadan süper ligde ve ülkemizi temsil ettiği Avrupa liginde başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.


Axios: Trump ile Zelenski, barış planını 28 Aralık'ta Florida'da görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin 28 Aralık'ta ABD'nin Florida eyaletinde bir araya geleceği ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırmaya yönelik barış planını görüşeceği öne sürüldü. Axios internet sitesine konuşan ABD'li ve Ukraynalı yetkililer, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için bir süredir üzerinde çalışılan barış planına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukraynalı yetkililer, Trump'ın 28 Aralık'ta Florida'daki Mar-a-Lago yerleşkesinde Zelenski'yi kabul edeceğini, iki liderin burada barış planı üzerinde görüşeceğini söyledi.

Her iki ülkeden yetkililer, ABD ve Ukrayna'nın, barış planın çoğu unsuru üzerinde mutabık olduğunu ifade etti. ABD'den kıdemli bir yetkili, "Rus ve Ukraynalılarla mümkün olan en ileri noktaya geldik. Son iki haftada geçen yıldan fazla ilerleme kaydettik. Topu kaleye göndermek istiyoruz. Doğru yolda ilerliyoruz." dedi. ABD'li yetkili, NATO'nun 5. maddesine benzer güvenlik garantileri içeren metni onay için Senato'ya göndermeye hazır olduklarını aktardı. Beyaz Saray, iddia edilen görüşmeye ilişkin henüz açıklama yapmadı. Öte yandan Zelenski, bugün yaptığı açıklamada, "Yakın gelecekte Başkan Trump ile en üst düzeyde bir toplantı yapılması konusunda anlaştık. Yeni yıla kadar birçok şey karara bağlanabilir." ifadelerini kullanmıştı.


ABB'den "Mansur Yavaş hakkında inceleme başlatıldığı" iddiasına ilişkin açıklama

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Başkan Mansur Yavaş'ın siyasi kampanyasında kamu kaynağı kullandığı iddiasıyla inceleme başlatıldığı haberlerine ilişkin "Söz konusu dosya yeni olmayıp, daha önce kamuoyuna da yansıyan açık bir dosyadır. Buna rağmen, bilindik bazı medya organlarınca tekrar tekrar ve yanıltıcı bir biçimde 'ilk kez gündeme gelmiş' gibi servis edilmesi bir algı kampanyasının ürünü olduğunu açıkça göstermektedir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2023 seçim sürecinde belediyeden maaş dahi almamış, kamu kaynağı kullanılmadığını açıkça ortaya koymuştur" açıklamasını yaptı.

ABB, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan "Yavaş'ın kamu kaynaklarını kendi siyasi kampanyası için kullandığı ortaya çıktı" başlıklı haberlere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bazı basın yayın organları tarafından, sabah saatlerinde servis edilen ve 'yeni bir gelişme' gibi sunulan haberlerde; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Mansur Yavaş’ın siyasi kampanyasında kamu kaynağı kullandığı iddiasıyla inceleme başlatıldığı haberleri servis edilmiştir. Söz konusu dosya yeni olmayıp, daha önce kamuoyuna da yansıyan açık bir dosyadır. Buna rağmen, bilindik bazı medya organlarınca tekrar tekrar ve yanıltıcı bir biçimde 'ilk kez gündeme gelmiş' gibi servis edilmesi bir algı kampanyasının ürünü olduğunu açıkça göstermektedir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2023 seçim sürecinde belediyeden maaş dahi almamış, kamu kaynağı kullanılmadığını açıkça ortaya koymuştur. Bu hususa ilişkin 2023 yılına ait kamuya açık beyanları mevcuttur; incelenebilir, bakılıp görülebilir niteliktedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Humus'ta Alevi camisinde patlama: 5 ölü, 9 yaralı

Suriye’nin orta kesiminde yer alan Humus ilindeki Ali Talip Camisi'nde cuma namazı sırasında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

Suriye resmi ajansı SANA, Humus'taki Ali Talip Camisi'nde patlama meydana geldiğini duyurdu.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre patlamada ilk belirlemelere göre 5 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi yaralandı.

Patlamayla ilgili soruşturma başlatılırken, terör saldırısı ihtimali üzerinde duruluyor.


Zelenski, Trump ile yakın gelecekte görüşmek için ABD tarafıyla anlaştıklarını belirtti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, en kısa sürede ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmek için ABD tarafıyla anlaştıklarını bildirdi.

Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için üzerinde çalışmaları sürdürdükleri barış planına ilişkin bilgi verdi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov'un, ABD tarafıyla bu konuda görüşmelere devam ettiğini aktaran Zelenski, "Umerov, Amerikan tarafıyla yaptığı son görüşmeler hakkında bilgi verdi. Tek bir gün bile kaybetmiyoruz. Yakın gelecekte Başkan Trump ile en üst düzeyde bir toplantı yapılması konusunda anlaştık. Yeni yıla kadar birçok şey karara bağlanabilir" ifadelerini kullandı.


Döşemealtı Belediyesine yönelik "yolsuzluk" operasyonunda 10 şüpheli gözaltına alındı

Antalya'da, Döşemealtı Belediyesine yönelik "yolsuzluk" operasyonunda 10 şüpheli gözaltına alındı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Döşemealtı Belediyesine yönelik "yolsuzluk" soruşturması kapsamında operasyon düzenledi.

Operasyonda "yolsuzluk" iddiasıyla 10 şüpheli gözaltına alındı.

Soruşturmanın, belediyenin 2023 yılında açık ihale usulü ile yaptığı 2 bin adet 800 litre kapasiteli "Galvanizli Çöp Konteyneri Alım İşi" ihalesi ile ilgili olduğu belirtildi.

Konteynerlerin nitelik ve sayı incelemesi yapılmadan muayene ve kabul tutanağı düzenlenip teslim alınarak, firma lehine 7 milyon 153 bin 713 lira haksız menfaat sağlandığının tespit edildiği öğrenildi.


MİT’ten IŞİD operasyonu: İbrahim Burtakuçin Malatya'da yakalandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), yeni yılda eylem hazırlığında olduğu belirlenen IŞİD üyesini düzenlenen operasyonla yakaladı.

MİT ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, eylem hazırlığı içinde olduğu tespit edilen İbrahim Burtakuçin’e yönelik ortak operasyon gerçekleştirildi.

İstihbari çalışmalar sonucunda Burtakuçin’in Türkiye’de IŞİD adına faaliyet yürüttüğü, fırsat bulması halinde çatışma bölgelerine geçerek örgüte katılmayı planladığı ve yılbaşı döneminde Türkiye’de IŞİD adına saldırı hazırlığında olduğu belirlendi.

Şahsın yurt içi ve yurt dışında çok sayıda IŞİD sempatizanıyla irtibatlı olduğu tespit edilirken, MİT’in yürüttüğü hassas çalışmalarla güncel konumu belirlendi. Operasyon sonucunda İbrahim Burtakuçin Malatya’da yakalandı.

Şüphelinin ikametinde yapılan aramalarda dijital materyaller ile yasaklı yayınlar ele geçirildi. İncelemelerde, ele geçirilen materyaller arasında IŞİD’e ait yazılımlar, örgütün sözde bayrağına ve flamalara ilişkin görseller, motivasyon amaçlı propaganda içerikleri, örgüt mensupları ve yöneticilerine ait görüntüler ile örgütsel görüşmelere dair kayıtların bulunduğu tespit edildi.

MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalarla, IŞİD’in Türkiye’ye yönelik eylem planlarının engellendiği, örgütün eleman kazanma faaliyetlerinin deşifre edildiği ve saldırı hazırlıklarının akamete uğratıldığı bildirildi.


Cumhurbaşkanlığı 9-20 Kasım 2026'da Türkiye'de gerçekleşecek COP31'e ilişkin genelge yayımladı

Cumhurbaşkanlığı, 9-20 Kasım 2026 tarihleri arasında Türkiye yapılması planlanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı COP31'e ilişkin genel yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan genelgede COP31 Başkanı olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un görevlendirildiği hatırlatılarak, organizasyon ve yürütme süreçlerinin bu bakanlığın koordinasyonunda gerçekleşeceği belirtildi.

COP31'in Antalya'da bulunan EXPO alanı ve çevresinde düzenleneceği belirtilen genelgede, gerekli ödenek planlaması ve aktarımının ilgili kurum ve kuruluşlarca gecikmeksizin yerine getirilmesi talimatı verildi.


VEPARA'ya kara para soruşturması: 28 şüpheli gözaltında

VEPARA Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ ile şirket yetkilileri hakkında, yasa dışı bahis ve yasa dışı forex/dolandırıcılık faaliyetlerinden elde edilen suç gelirlerinin çok sayıda yurt içi ve yurt dışı şirket üzerinden aklanmaya çalışıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada 28 şüpheli gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi ve Aklama Suçu Soruşturma Bürosu tarafından VEPARA Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ ile şirket yetkilileri hakkında, "7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a Muhalefet" ve "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Açıklamada, soruşturma kapsamında, Merkez Bankası denetim raporu ve MASAK analizlerinde, yasa dışı bahis ve yasa dışı forex/dolandırıcılık faaliyetlerinden elde edilen suç gelirlerinin, elektronik para ve ödeme hizmeti sunan kuruluşlar üzerinden sistematik şekilde paranın nakline aracılık edilerek finansal sisteme sokulduğu, akabinde ise çok sayıda yurt içi ve yurt dışı şirket üzerinden aklanmaya çalışıldığının tespit edildiği belirtildi.

Soruşturmanın derinleştirilmesi neticesinde örgüt yapılanması içerisinde yazılım mühendisi, bilgi teknolojileri personeli ve proje yöneticisi sıfatlarıyla görev yapan bazı şüphelilerin, yasa dışı bahis ve yasa dışı forex/dolandırıcılık faaliyetlerinden elde edilen suç gelirlerinin elektronik para altyapıları, yazılımsal sistemler ve finansal yönlendirme mekanizmaları aracılığıyla transfer edilmesine ve gizlenmesine aktif şekilde iştirak ettikleri, bu suretle "para nakline aracılık etme" suçunu işlediklerinin belirlendiği bilgisi verildi. Açıklamada, yürütülen soruşturma neticesinde, örgüt hiyerarşisi içerisinde operasyonel, idari ve teknik süreçlerde aktif rol üstlendiği, suç gelirlerinin yazılımsal altyapılar üzerinden yönlendirilmesi, elektronik para hesaplarının yönetimi ve finansal akışların gizlenmesi faaliyetlerine katıldığı değerlendirilen şüphelilere yönelik operasyon gerçekleştirildiği kaydedildi. Bu kapsamda 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği, İstanbul, Ankara, Kastamonu, Tokat, Kocaeli ve Bursa'da, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, şüphelilerin örgüt içi görev ve konumlarının netleştirilmesi, finansal ve dijital delillerin temini, suçtan elde edilen gelirlerin izinin sürülmesi ve delillerin muhafazası amacıyla adreslerinde arama ve el koyma işlemleri gerçekleştirildiği aktarıldı. Operasyonlarda 28 şüphelinin gözaltına alındığı, 3 şüphelinin yurt dışında olduğunun tespit edildiği bildirildi.


Asgari ücret kararı Resmi Gazete'de

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğde, 4857 sayılı iş Kanunu'nun 39'uncu maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 522'nci maddesi gereğince, iş sözleşmesiyle çalışan ve bu kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 12 Aralık'ta başladığı çalışmalarını 23 Aralık'a kadar sürdürdüğü belirtildi.

Yapılan üç toplantı sonucunda milli seviyede tek asgari ücret tespitine, işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin 1 Ocak - 31 Aralık 2026'da 1101 lira olarak tespit edilmesine, asgari ücret desteğinin 2026 yılı Ocak ila Aralık döneminde 1270 lira olarak sürdürülmesi için desteğin kapsamı ile usul ve esaslarının yeniden belirlenmesinin önerilmesine, kararın 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlanmasına, işçi temsilcilerinin toplantıya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliği ile karar verildiği kaydedildi.


Mücbir sebep hali sona eren mükellefler için süreler uzatıldı

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası mücbir sebep hali 30 Kasım’da sona eren Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için bazı beyan, ödeme ve e-defter süreleri yeniden düzenlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı Vergi Usul Kanunu sirkülerine göre; damga vergisi beyannameleri 20 Ocak 2026’ya, KDV ve muhtasar-prim hizmet beyannameleri ile bunlara ilişkin ödemeler 21–23 Ocak 2026’ya kadar uzatıldı. Elektronik defterlerin oluşturulması, imzalanması ve beratların sisteme yüklenmesi için son tarih ise 5 Haziran 2026 olarak belirlendi.

Ayrıca mücbir sebep dönemine ait KDV, ba-bs bildirimleri ile 2022-2024 yıllarına ilişkin gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri için de yeni takvim oluşturuldu. Süresi uzatılan borçlar için 24 aya kadar faizsiz taksit imkanından yararlanmak isteyen mükelleflerin, belirlenen sürelerde ve en geç 2 Mart 2026’ya kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU