Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Gazze'deki insani acı seviyesi katlanılamaz boyutta

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in soykırımını sürdürdüğü Gazze'de "insani acı seviyesinin katlanılamaz boyutta" olduğunu bildirdi.

Macron, X hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının genişlemesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Gazze'deki insani acı seviyesi katlanılamaz boyutta." ifadelerini kullandı.

ABD'nin New York eyaletinde 18 Haziran’da Filistin meselesi hakkında düzenlenecek konferansa atıfta bulunan Macron, bu çerçevede iki devletli çözüm için çalışılması gerektiğini vurguladı.

Macron ayrıca, ülkesi, İngiltere ve Kanada’nın imzasını taşıyan ve İsrail’e Gazze’ye yönelik saldırılarını derhal durdurma çağrısında bulundukları ortak açıklamayı da paylaştı.

Söz konusu açıklamada, “İsrail yeni askeri operasyonlarını durdurmaz ve insani yardıma koyduğu engelleri kaldırmazsa daha somut adımlar atacağız.” ifadesine yer verildi.


Bakan Memişoğlu, Dünya Sağlık Asamblesi'nin 78'inci toplantısına katıldı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi'nin (DSA) 78'inci toplantısının açılış programına katıldı.

DSA'nın 78. toplantısı, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde başladı. Filipinler Sağlık Bakanı Teodoro Javier Herbosa, 78'nci DSA'nın başkanı seçildi. Bakan Memişoğlu, açılışına katıldığı 78'inci DSA'ya yarın hitap edecek.

DSA'nın açılış programına, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar da katıldı.

Cenevre'deki temasları kapsamında Suriye Sağlık Bakanı Musab Nizal el-Ali ile bir araya gelen Memişoğlu, görüşmeye ilişkin X'ten paylaşımda bulundu.

Memişoğlu, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"78'inci Dünya Sağlık Asamblesi vesilesiyle bulunduğumuz Cenevre'de Suriye Sağlık Bakanı Sayın el-Ali ile bir araya gelerek verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Suriye'nin yeni hükümetinin izleyeceği sağlık politikaları, yürüteceği sağlık hizmetleri ve altyapı çalışmaları ile ülkelerimizin sağlık alanındaki işbirliğine dair geniş bir yelpazede istişarelerde bulunduk. Her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Suriye ile yakın ilişki ve işbirliklerimizi güçlendirmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz."


AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e 'yerel diktatör' tepkisi: Cumhurbaşkanımızın liderliği hakkında söz söylemesi trajik bir durumdur

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanımıza 'küresel bir lider değil, yerel bir diktatörsün' demiş. Bırakın küresel liderliği, yerel bir lider bile olamamış birinin, Cumhurbaşkanımızın liderliği hakkında söz söylemesi trajik bir durumdur" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de düzenlenen mitingde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası bir ajans ile anlaşarak kendini küresel lider olarak tanıtmaya çalıştığını belirtti. Özel, "Sen küresel lider değil, yerel bir diktatörsün, otokratsın, tek adamsın. Yerel diktatörler, bu milletten korksun. Rakibini hapse atan korkaklar, bu milletten korksun. Emin olun ki yenileceksiniz." diye konuştu.

Özel'in sözlerine tepki gösteren Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanımıza 'küresel bir lider değil, yerel bir diktatörsün' demiş. Cumhurbaşkanımıza karşı bu ifadeyi ilk ve en çok kullananlar, Avrupa faşistleridir. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in genel başkanlığı 'kopyacı' bir genel başkanlıktır. Özgür Özel’in söylemlerinin çoğu Avrupa aşırı sağının kopyasıdır. Şimdi de Avrupa faşistlerinin tercümanlığına soyunmuş. Bırakın küresel liderliği, yerel bir lider bile olamamış birinin, Cumhurbaşkanımızın liderliği hakkında söz söylemesi trajik bir durumdur."


DEVA Partisi'nden istifa etmişti: İzmir milletvekili Seda Kaya, CHP'ye katıldı

CHP'nin 19 Mayıs'taki İzmir mitinginde, DEVA Partisi'nden istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı. Miting öncesinde kürsüye davet edilen Ösen'e rozetini CHP Lideri Özgür Özel taktı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla İzmir Gündoğdu Meydanı’nda saat 19.19'da gerçekleştirilen CHP'nin "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" mitinginde, yüz binlerin toplandığı Gündoğdu Meydanı'nda CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEVA Partisi'nden istifa eden İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen'e rozet taktı.

DEVA Partisi'nden istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen ise CHP'nin İzmir'de milletvekili sayısı 13'e çıktı.

2023 Genel Seçimlerinde DEVA Partisi kontenjanından CHP listelerinden milletvekili seçilen Ösen, 22 Nisan’da DEVA Partisi'nden istifa etmişti. Yüz binlerce kişinin katıldığı mitingde "Sizlere sürprizimiz 13. Milletvekilimiz Seda Kaya Ösen" diye anons edildi. 


Eski TİP Milletvekili Yusuf Ziya Bahadınlı 97 yaşında hayatını kaybetti

1965 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilerek TBMM’de görev yapan Yusuf Ziya Bahadınlı, 97 yaşında hayatını kaybetti. Bahadınlı için yarın saat 10.30’da Şişli Tiyatrosu’nda anma töreni düzenlenecek. Törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.

Köy Enstitüsü mezunu olan Bahadınlı, yaşamı boyunca işçi sınıfı mücadelesinin ön saflarında yer aldı. Üyesi olduğu Türkiye Komünist Partisi (TKP), onun vefatıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Anısı mücadelemizde yaşayacak” ifadelerini kullandı. TİP de Bahadınlı’nın Türkiye sosyalist hareketine katkılarını vurgulayarak, işçi sınıfına başsağlığı diledi.


Galatasaray, Victor Osimhen'in bonservisini almaya hazır

Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili Abdullah Kavukcu, sarı-kırmızılı takımda kiralık oynayan Nijeryalı yıldız Victor Osimhen'in bonservisini almak için gerekli bütçeyi hazırladıklarını söyledi.

Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili Abdullah Kavukcu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Kemerburgaz Metin Oktay Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kavukcu, dünyaca ünlü forvet Victor Osimhen’in transferi için gerekli bütçeyi oluşturduklarını ve oyuncunun “evet” demesi halinde sürecin başlayacağını belirtti. Galatasaray'ın artık her futbolcunun gitmek istediği bir kulüp haline geldiğini vurgulayan Kavukcu, "Biz dünyadaki ilk beş kulüp arasına girmek için çalışıyoruz" dedi.

Süper Lig şampiyonluğuna da değinen Kavukcu, "Sonuna kadar mücadele ettik ve başardık. İlk senemde iki kupa kazandık" ifadelerini kullandı. Altyapı tesislerinin inşaatına da önümüzdeki ay başlanacağını duyurdu.


Davutoğlu’ndan, Bahçeli'nin "terörle mücadelede ortak komisyon" çağrısına destek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "terörle mücadelede ortak komisyon" çağrısına ilişkin, "Bu çağrı, Türkiye’nin terör belasından kurtulması adına ortak aklın ve toplumsal mutabakatın bir gereğidir" açıklamasını yaptı. Davutoğlu, terörden arındırılmış, huzur ve güven iklimine kavuşmuş bir Türkiye idealine katkı sunmaya hazır olduklarını belirtti.

Davutoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Bahçeli'nin terör sorununun çözümüne ilişkin olarak “TBMM'de bütün toplumsal kesimlerin temsilcisi konumundaki siyasi partilerin katılımıyla bir komisyon kurulması” yönündeki çağrısını anımsatarak, bunun aslında sürecin en başında atılması gereken adım olduğunu ifade etti.

Ahmet Davutoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Nitekim önceki hafta grup toplantımızda da ifade ettiğim üzere, Sayın Bahçeli’nin bu çağrısı, Türkiye’nin terör belasından kurtulması adına ortak aklın ve toplumsal mutabakatın bir gereğidir. Bu vesileyle söz konusu çağrıyı bugün de aynı kararlılıkla destekliyor; terörden arındırılmış, huzur ve güven iklimine kavuşmuş bir Türkiye idealine katkı sunmaya hazır olduğumuzu kamuoyuyla paylaşıyorum.”


Beyaz Saray yetkilisi: Başkan Trump, Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştiriyor

ABD medyasına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Trump'ın, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile de görüşmesi öngörülüyor.

ABD medyasına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD Trump'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Trump'ın, daha sonra Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesi bekleniyor.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Trump'ın telefon görüşmesi sırasında Putin'e Ukrayna ile barış konusunda “ciddi” olup olmadığını soracağına inandığını belirterek, ABD'nin bir çözüme ulaşma çabalarında “tekerleklerini döndürmeyeceğini” vurguladı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt de bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Trump'ın “çatışmanın her iki tarafına karşı da bıkkınlık ve hayal kırıklığı yaşadığını” belirterek, amacının “bir ateşkes ve bu çatışmanın sona erdiğini görmek olduğunu” dile getirdi.


İsrail'de ana muhalefet, Gazze Şeridi'nin yönetiminin Mısır'a bırakılmasını önerdi

İsrail'de ana muhalefet lideri Yair Lapid, Gazze Şeridi'nin yönetiminin Mısır'a devredilmesini önerdi. Gelecek Var Partisi lideri Lapid, İsrail ordusunun Gazze’deki kalıcı işgal planını “stratejik hata” ve “siyasi trajedi” olarak nitelendirdi.

Lapid, bu planın orduyu “bataklığa sürükleyeceğini”, ekonomik bir yıkıma yol açacağını ve ABD'nin desteklediği Orta Doğu’daki yeni düzene zarar vereceğini savundu.

Netanyahu hükümetinin Gazze’yi tamamen işgal etme planına karşı çıkan Lapid, Gazze'nin Mısır kontrolüne bırakılmasının en iyi çözüm olduğunu belirtti.

Daha önce benzer bir öneri, Mart ayında muhalefetteki İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman tarafından da gündeme getirilmişti.


İsrail saldırılarında son 24 saatte 136 Filistinli daha hayatını kaybetti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in devam eden saldırılarına ilişkin güncel bilançosunu açıkladı. Son 24 saat içerisinde İsrail bombardımanlarında en az 136 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 364 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Bakanlık açıklamasına göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi'nde yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 53 bin 475’e ulaştı. Yaralı sayısı ise 121 bin 398'e yükseldi. Enkaz altında halen binlerce cansız bedenin olduğu tahmin ediliyor.

Özellikle 18 Mart’tan itibaren yoğunlaşan saldırılarda, İsrail ordusunun, 19 Ocak’ta varılan ateşkesi hiçe sayarak yeniden başlattığı operasyonlarda şu ana kadar 3 bin 340 Filistinli hayatını kaybetti, 9 bin 357 kişi ise yaralandı.


Ahmet Davutoğlu, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile görüştü

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Delphi Forumu kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldiğini duyurdu.

Davutoğlu, görüşmesine ilişkin "Son siyasi gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldığımız oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirerek iki güzel ülkemiz; Türkiye ve Irak arasındaki kardeşliğin ve stratejik işbirliğin daha da güçlenmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı. 


Tekirdağ’da otoparkta düşünce üzerinden araç geçen kişi öldü

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde otoparkta yere düşen 64 yaşındaki adam, bir otomobilin üzerinden geçmesi sonucu hayatını kaybetti.

Reşadiye Mahallesi Arslan Sokak’ta Çorlu Belediyesine ait açık otoparkta bulunan Tevfik Deniz, henüz belirlenemeyen nedenle düştü. Bu sırada otoparktan çıkmak isteyen H.A.A'nın (34) kullandığı 34 ZIT 95 plakalı otomobil, yerdeki Deniz’in üzerinden geçti. Sürücü, aracı durdurup dışarı çıktığında yerde yatan kişiyi gördü. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerinin Çorlu Devlet Hastanesi’ne kaldırdığı Deniz, müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Sürücü H.A.A. gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü.


İstanbul'da çocuk parkında silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

Gaziosmanpaşa’da, çocuk parkında yüzleri maskeli 2 şüphelinin silahlı saldırısı sonucu 1 kişi öldü, parkta oynayan çocuğun da aralarında bulunduğu 3 kişi yaralandı.

Dün akşam, Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki çocuk parkına gelen yüzleri maskeli 2 şüpheli, bankta oturan Fatih K. (21), Utku K. (16) ile Yüksel E'ye (22) silahla ateş etti. Parkta oynadığı sırada koluna kurşun isabet eden 6 yaşındaki Mustafa Ş. ile saldırının hedefindeki 3 kişi yaralanırken, şüpheliler kaçtı.

İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılan yaralılardan durumu ağır olan Fatih K. hayatını kaybetti. Kaçan şüphelilerin yakalanması için polis ekiplerinin çalışmaları sürüyor.


Atatürk'ü temsil eden bayrak Samsun'da karaya çıkarıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatmak üzere Samsun'a ilk adımı attığı yer olan Tütün İskelesi'nde, Atatürk'ü temsil eden Türk bayrağı karaya çıkartıldı.

Samsun'da 19 Mayıs kutlamaları kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığının ortak çalışması "TCG Anadolu ile Mavi Vatanda İstanbul'dan Samsun'a Milli Mücadele Yolculuğu"nda, Türkiye'nin en büyük yerli ve milli askeri gemisiyle 81 ilden Samsun’a gelen gençlerin taşıdığı Türk bayrağı askerlere teslim edildi Askerler tarafından, Atatürk'ü temsil eden Türk bayrağı karaya çıkartıldı. Samsun Valisi Orhan Tavlı tarafından alınan bayrak tören alanına götürülmesi için izcilere teslim edildi


Avrupalı liderler, ABD Başkanı Trump ile ortak telefon görüşmesi yaptı

İtalya, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya liderlerinin, ABD Başkanı Donald Trump ile ortak telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Giorgia Meloni, dün gece geç saatlerde ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz de yer aldı. Bu görüşme, Başkan Trump'ın bugün Rusya Devlet Başkanı (Vladimir) Putin ile yapacağı duyurulmuş telefon görüşmesi öncesinde istişare amacıyla yapıldı" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Başbakan (Meloni), öncelikle İtalya'nın, Avrupa ve Batılı ortaklarıyla birlikte Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış için Başkan Trump'ın çabalarına verdiği desteği yineledi ve derhal ve koşulsuz bir ateşkesin önemini vurguladı. Son olarak, Başbakan, Ukrayna tarafının diyalogdan yana tutumunu bir kez daha takdir ettiğini ifade etti ve Moskova'nın liderler arasında doğrudan temaslarla barışa götürecek bir müzakereye ciddi şekilde dahil olmasını ümit ettiğini dile getirdi.


Rusya, Uluslararası Af Örgütü'nü "istenmeyen örgüt" ilan etti

Rusya Başsavcılığı, Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) "istenmeyen örgüt" ilan edilmesine yönelik karar aldı. Başsavcılık, Uluslararası Af Örgütü'nün Rusya'daki faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Söz konusu örgütün Rusya'ya karşı projeler yürüttüğü ve Ukrayna'yı desteklediği belirtilen açıklamada, "Londra'da kayıtlı uluslararası sivil örgütü Amnesty International Limited'in Rusya'daki faaliyetlerinin 'istenmeyen' olarak tanınması yönünde karar alındı." ifadelerine yer verildi.


Avrupalı liderler, ABD Başkanı Trump ile ortak telefon görüşmesi yaptı

İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya liderlerinin, ABD Başkanı Donald Trump ile ortak telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Giorgia Meloni, dün gece geç saatlerde ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz de yer aldı. Bu görüşme, Başkan Trump'ın bugün Rusya Devlet Başkanı (Vladimir) Putin ile yapacağı duyurulmuş telefon görüşmesi öncesinde istişare amacıyla yapıldı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Başbakan (Meloni), öncelikle İtalya'nın, Avrupa ve Batılı ortaklarıyla birlikte Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış için Başkan Trump'ın çabalarına verdiği desteği yineledi ve derhal ve koşulsuz bir ateşkesin önemini vurguladı. Son olarak, Başbakan, Ukrayna tarafının diyalogdan yana tutumunu bir kez daha takdir ettiğini ifade etti ve Moskova'nın liderler arasında doğrudan temaslarla barışa götürecek bir müzakereye ciddi şekilde dahil olmasını ümit ettiğini dile getirdi.


"Melodili yol uygulaması" ilk kez Ankara'nın Nallıhan ilçesinde kullanıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "melodili yol uygulaması"nın Türkiye'de ilk kez Ankara'da, Nallıhan-Beypazarı Devlet Yolu'nda kullanılmaya başlandığını duyurdu. Bakan Uraloğlu,yaptığı yazılı açıklamada uygulamanın çalışma şekliyle ilgili, "Yola yerleştirilen işaretlemeler veya oyuklar ile araçların geçişinde ses üretme prensibine dayanıyor" bilgisini verdi. Uraloğlu, oyuklar veya işaretlemelerin, araçlar belirli hızla yoldan geçtiğinde müzikal melodi oluşturacak şekilde tasarlandığını belirterek, bunların, farklı frekansta bir nota verecek şekilde konumlandırıldığını ve sürücü sabit hızla seyrettiğinde, oluşan titreşim ve seslerin birleşerek hedeflenen ezginin duyulmasını sağladığını ifade etti. Uraloğlu, "Uygulama, ilk kez Karayolları 4. Bölge Müdürlüğünün sorumluluğundaki Nallıhan-Beypazarı Devlet Yolu'nun 21. kilometresindeki Eymir köyü mevkisinde tamamlandı, Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nı etkilemeyecek bir mesafede hayata geçirildi. 12 Mayıs'ta başlattığımız çalışmalar 16 Mayıs'ta sona erdi. Sürücüler, belirli bir hızda seyrederken Mozart'ın Türk Marşı'nı net şekilde duyabiliyorlar" ifadesini kullandı.

Bakan Uraloğlu, uygulamanın ikinci etabı için çalışmaların 17 Mayıs'ta Ankara-Eskişehir Devlet Yolu'nun Sivrihisar çıkışı 37. kilometresinde Kertek mevkisinde başlatıldığını belirterek, "Benzer uygulamaların yapıldığı diğer ülkelerde yerleşim yerlerine yakın kesimlerde gürültü nedeniyle şikayetler artıyor. Biz bu nedenle uygulamaları yerleşim alanlarından uzakta yapmayı tercih ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Uygulamanın en iyi sonucu verebilmesi için belirli teknik kriterlerin karşılanması gerektiğine dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti:

Melodili yol uygulamasının en iyi sonuca ulaşması için taşıtların saatte ortalama 100 kilometrelik sabit hızlarda seyredebileceği, yolun düz olduğu, üstyapı bozuklukların olmadığı, pürüzsüz kaplamaya sahip yollarda yapılması gerekiyor. Melodili yol uygulamasının, kısa sürede aşınarak özelliğini kaybetmemesi ve melodinin en net şekilde duyulabilmesi için mümkün olduğunca düşük trafik hacmi olan, özellikle ağır taşıt trafiğinin az olduğu yollara yapılması önem arz ediyor.

 


Türkiye-ABD Suriye Çalışma Grubu toplantısı yarın Washington'da düzenlenecek

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre toplantı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz ile ABD'li mevkidaşı Christopher Landau'nun eş başkanlıklarında kurumlar arası formatta gerçekleştirilecek. Toplantıda, Türkiye ve ABD'nin Suriye politikalarındaki önceliklerinin üzerinde durulması, Suriye'de güvenlik ve istikrarın tesis edilmesine dönük işbirliği imkanlarının ele alınması öngörülüyor.

IŞİD'le ve diğer terör örgütleriyle mücadelenin toplantının gündeminde yer alacak konuların başında gelmesi beklenirken, bu çerçevede, Türkiye tarafından son dönemde IŞİD'le mücadele bağlamında Suriye yönetimine verilen destek ve öncülük edilen bölgesel çabalar ele alınacak. Toplantıda, Suriye'nin kuzeydoğusundaki kamplar kapsamında işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi, ayrıca ABD tarafının, Suriye'deki askeri birliklerinin konsolidasyonuna ilişkin yürütülen süreç hakkında bilgi vermesi bekleniyor. ABD ile Suriye arasında liderler düzeyinde doğrudan angajmanın başlatılmasının ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılacağını açıklamasının hemen ardından tertiplenmesi açısından toplantı büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, toplantıda Suriye'ye yönelik ABD yaptırımlarının kaldırılması bağlamında izlenecek süreç ve takvimin de ele alınması planlanıyor.

Bakan Yardımcısı Yılmaz'ın, görüşmeler kapsamında, Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunması suretiyle, Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla siyasi ve ekonomik konular ile güvenlik alanında ABD'yle çok boyutlu eş güdüme verdiği önemi vurgulaması bekleniyor. Yılmaz'ın, Suriye'nin içinden geçmekte olduğu tarihi sürecin, ülkenin tüm terör unsurlarından arındırılmasıyla sonuçlanması yönünde Türkiye'nin beklentisini paylaşması öngörülüyor.


Dervişoğlu: Türk Milleti her ne olursa olsun, binecek bir Bandırma Vapuru, inecek bir Samsun Limanı mutlaka bulacaktır

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili sosyal medya hesabından bir video paylaştı. Paylaşımda, “Büyük Türk Milleti; Her ne olursa olsun, binecek bir Bandırma Vapuru, inecek bir Samsun Limanı mutlaka bulacaktır” ifadelerine yer verildi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili yaptığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 

19 Mayıs 1919’un iradesini, azmini ve inancını bağrında taşıyan Büyük Türk Milleti; Her ne olursa olsun, binecek bir Bandırma Vapuru, inecek bir Samsun Limanı mutlaka bulacaktır! Bundan sonra, bütün günler 19 Mayıs’tır! Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun


Özgür Özel: Gençliğe güvenenlerin büyük yürüyüşünün başlangıcıdır bugün

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle paylaştığı mesajında, "Boyun eğmeyenlerin, teslim olmayanların, gençliğe güvenenlerin büyük yürüyüşünün başlangıcıdır bugün… Biz de aynı inanç ve kararlılıkla, bu yürüyüşü ilelebet sürdüreceğiz" dedi.

Özgür Özel, sosyal medya hesabından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir video paylaştı. Özel, "Bugün 19 Mayıs! Boyun eğmeyenlerin, teslim olmayanların, gençliğe güvenenlerin büyük yürüyüşünün başlangıcıdır bugün… Biz de aynı inanç ve kararlılıkla, bu yürüyüşü ilelebet sürdüreceğiz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!" ifadesini kullandı.


Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail'in Gazze'deki saldırılarını genişletmesine tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü geniş çaplı kara harekatı hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Müzakerelerin devam ettiği bir dönemde, İsrail'in Gazze’deki saldırılarını genişletmesi, huzur ve istikrarın sağlanmasına yönelik tüm girişimleri zayıflatmaktadır. Bu durum, İsrail’in kalıcı bir barışa ulaşma niyetinde olmadığını bir kez daha göstermiştir. Gazze'nin farklı bölgelerinde yürütülen operasyonların derhal sona erdirilmesi, Gazze’ye insani yardımların girişine izin verilmesi ve acil ateşkes sağlanmasına yönelik çağrımızı yineliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Bölgesel barış ve güvenliğin tesis edilmesi adına uluslararası toplumun İsrail'e karşı etkili ve kararlı adımlar atmasının büyük önem arz ettiği vurgulanan açıklamada, uluslararası camia hukuki ve insani yükümlülükleri doğrultusunda harekete geçmeye davet edildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı: Gençliği  desteklemeye devam edeceğiz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin ve gençlerinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlarken, bugünün Cumhuriyetin banisi Gazi Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a çıkışının 106. yıl dönümü olduğunu belirtti.

Gazi Mustafa Kemal'in Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs'ın, ecdadın inançla, azimle ve kararlılıkla başlattığı bağımsızlık mücadelesinin ilk adımının atıldığı tarih olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizler de ecdadımızın kutsal bir emanet olarak bıraktığı vatana ve Cumhuriyete sahip çıkıyor, ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni her alanda ileriye taşıyacak ve yüceltecek adımlar atıyoruz. Gençlerimizi yalnızca geleceğin mimarları olarak değil, değişimin itici gücü olarak da görüyor, medeniyet mirasımızı yüreğinde taşıyan Türk gençliğinin enerjisi, azmi ve hayalleriyle yaşadığımız çağa 'Türkiye Yüzyılı' damgasını vuracağına yürekten inanıyorum. Türkiye'nin geleceğinin inşasında, gençlerimizin enerjisini heba edecek, kısır tartışmalarla ülkemizin kaynaklarını boşa sarf edecek hangi sorun varsa çözüyor ve onu kalıcı olarak yok ediyoruz. Gençlerimize barış ve huzur dolu, yüksek teknolojilerle donatılmış, müreffeh bir ülke bırakma sözümüzü yerine getirmek için bütün gücümüzle çalışıyoruz. Bilimden sanata, spordan tarıma, diplomasiden nükleer teknolojilere kadar her alanda gençlerimizin potansiyellerini keşfetmeleri için onlara imkanlar sunuyor, büyük ve güçlü Türkiye idealimizi hayata geçirmek için gençlerimizle birlikte el ele, kol kola yürüyoruz. Düşlerini hayata geçirmek için azimle çalışan ve asla pes etmeyerek ecdadından devraldığı medeniyet mirasını daha da yüceltmek isteyen her bir gencimizi sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz."

Güçlendikçe "merkez ülke" konumuna gelen ve atılan adımlarla konumunu pekiştiren Türkiye'nin her başarısında gençlerin hakkını teslim edeceklerini, onlar için daha çok çalışma ve başarma azmini her zaman canlı tutacaklarını aktaran Erdoğan, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Kurtuluş Savaşı'nın bütün kahramanlarını saygıyla andı.


İmamoğlu'na yakınlığıyla bilinen Fatih Keleş'in ağabeyi Zafer Keleş gözaltına alındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik "mali suçlar" soruşturması kapsamında, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakınlığıyla bilinen Fatih Keleş’in ağabeyi Zafer Keleş gözaltına alındı.

Habertürk’ten Ceylan Sever’in haberine göre, soruşturmada İBB’nin Florya’daki başkanlık konutunun İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş tarafından ofis olarak kullanıldığı iddiaları yer alıyor. Fatih Keleş hakkında "rüşvet" suçlamaları yöneltilmişti.

Savcılık, Zafer Keleş hakkında "şüpheli" sıfatıyla gözaltı kararı verdi. Zafer Keleş’in, "yüklü miktarda parayı bazı adreslere ulaştırdığı" iddia ediliyor. Gözaltındaki Zafer Keleş’in işlemleri emniyette devam ediyor; gözaltı süresi tamamlandığında adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.


Eski ABD Başkanı Joe Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu

Eski ABD Başkanı Joe Biden'a "agresif" olarak tanımlanan prostat kanseri teşhisi konulduğu bildirildi.

Biden'ın ofisinden, sağlık durumuna ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Biden'a "agresif" olarak tanımlanan prostat kanseri teşhisi konulduğu belirtildi. Biden'ın geçen hafta idrar semptomları ve bir prostat nodülü bulunması üzerine doktorlar tarafından muayene edildiği aktarılan açıklamada, kendisine 16 Mayıs Cuma günü prostat kanseri teşhisi konulduğu ifade edildi. Açıklamada, kanserli hücrelerin nasıl göründüğünü 1 ila 10 arasında ölçerek değerlendiren Gleason skorunda Biden'ın skorunun 9 çıktığı kaydedildi.

Biden'ın tedavi seçeneklerini ailesiyle görüştüğü ve kısa zamanda tedaviye başlanacağı da kamuoyuyla paylaşıldı.


İsrail'den Gazze'ye sınırlı gıda yardımına onay: Siyasi baskı etkili oldu

İsrail, 2 Mart’tan bu yana insani yardım girişini engellediği Gazze Şeridi’ne, “kıtlık yaşanmaması için temel miktarda gıda geçişine” izin vereceğini açıkladı. Kararın, ABD ve Avrupa ülkelerinin İsrail üzerindeki siyasi baskısı sonucu alındığı bildirildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi, ordunun tavsiyesiyle sınırlı yardım girişine onay verildiğini duyururken, yardımların dağıtımının da İsrail ordusu tarafından denetleneceğini belirtti. Açıklamada kıtlığın Hamas’a yarar sağlayacağı öne sürüldü.

Karar, kabinede oylama yapılmadan alınırken, daha önce bu tür yardımlara karşı çıkan aşırı sağcı bakanların itirazlarının dikkate alınmadığı belirtildi. Yardımların 24 Mayıs’a kadar BM ve uluslararası kuruluşlar aracılığıyla yapılacağı, sonrasında İsrail’in kontrolündeki bir planın devreye gireceği ifade edildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU