Lübnan'daki hastaneler cesetlerle dolup taşarken barınaklar, özellikle Beyrut'un güney banliyölerinden, Bekaa'dan ve güneyden İsrail bombardımanından kaçan yerlerinden edilmiş insanların akınına uğruyor.
Lübnan devleti bu krizi, sonuncusu dün (30 Eylül Pazartesi) Fransa tarafından sağlanan yardımlara dayanarak yönetmeye çalışıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Lübnan İç Güvenlik Güçleri Genel Müdürlüğü dün, İsrail'in son hava saldırılarında kaybolanların ailelerine, kimliği belirlenemeyen ceset ve vücut parçalarının varlığı ışığında DNA test merkezlerine gitmeleri çağrısında bulundu.
İç Güvenlik Güçleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısı sonucunda kaybolanların ailelerine yardımcı olmak ve kimliği tespit edilemeyen kayıp kurbanların ya da kalıntıların kimlik tespitini kolaylaştırmak amacıyla İç Güvenlik Güçleri Genel Müdürlüğü, kayıp ailelerinden DNA testleri için gerekli örnekleri almak üzere adli polis merkezlerine gitmelerini talep etmektedir" denildi.
Sosyal medya kullanıcıları yakınlarının bulunması için yardım çağrısında bulunurken, AFP bazı hastanelerin morglarının aileleri tarafından gömülemeyen ve kimlikleri dahi tespit edilemeyen cesetlerle dolup taştığını bildirdi.
İsrail, Hizbullah'la gerginliğin başlamasından bu yana bir haftadır Lübnan'ın çeşitli bölgelerine eşi benzeri görülmemiş ağır saldırılar düzenliyor.
En son 27 Eylül Cuma günü Hizbullah’ın Beyrut'un güney banliyösü Haret Hreik'teki merkezini hedef alan saldırıda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah öldürüldü ve en az 6 bina yerle bir oldu.
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, enkaz altında ölüler, kayıp insanlar ve ceset parçaları olduğunu söylerken, dün Lübnan'dan yapılan resmî açıklamalarda pazar sabahından bu yana İsrail saldırılarında en az 125 kişinin öldüğü bildirildi. Lübnanlı yetkililer, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Sayda'nın doğusunda bulunan Ayn ed-Delb'e düzenlediği saldırılarda yaklaşık 45 kişinin öldüğünü ve 70 kişinin de yaralandığını söyledi.
Eylül ortasından bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı toplamda bini aştı.
Lübnan'daki hastaneler cesetlerle doldu taştı. Kayıp kişilerin ailelerinden DNA testi yaptırmaları istendihttps://t.co/N8zbsPNXWg pic.twitter.com/27lPU6mZaN
— Independent Turkish (@TurkishIndy) October 1, 2024
Başbakan Necib Mikati dün yaptığı açıklamada, Meclis Başkanı Nebih Berri ile mülteciler konusunu görüştüğünü belirterek, "güneyden, güney banliyölerinden, Bekaa'dan, Baalbek'ten ve tüm bölgelerden gelen bu kadar çok sayıda yerinden edilmiş insanla ne yapacaklarını planladıklarını" söyledi.
Hükümet verilerini de açıklayan Mikati, "söz konusu sürecin kolay bir süreç olmadığını, çünkü barınakların, yaşam ve gıda kaynaklarının ve barınak binaları içindeki tüm sağlık ve güvenlik sorunlarının çözülmeye çalışıldığını" ifade etti.
Tüm yardımların Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla geleceğini ve BM'nin de bu yardımları şeffaf bir şekilde dağıtacağını açıklayan Mikati, "Çünkü bu yardımların bu zor koşullarda ihtiyaç sahibi Lübnanlılara ulaşmasını istiyoruz" dedi.
Dün Lübnan'ı ziyaret ederek yetkililerle bir araya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Lübnan Kızılhaçı öncülüğünde sahadaki insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını desteklemek üzere 10 milyon euroluk acil insani yardımın başlatıldığını duyurdu.
Fransız Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Barrot'nun pazar akşamı Lübnan Sağlık Bakanı’na, başta çocuk hastalıkları olmak üzere acil durumlara ve genel tıbbi ihtiyaçlara cevap vermek üzere Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı tarafından uçakla taşınan 12 ton ilaç ve tıbbi ekipmanı teslim ettiği belirtildi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.