Örümcek ve akreplerin soyunun sırrı çözüldü

"Evrimdeki önemli bir boşluğu dolduruyor"

Araştırmada incelenen fosil, yaklaşık 20 yıl önce bulunmuştu (Lozan Üniversitesi)

İsviçreli bilim insanları, örümcek, akrep ve at nalı yengeçlerinin en eski atasını buldu. 

Lozan Üniversitesi'nden araştırmacıların çalışmasında, Kuzey Afrika'da Fas'ın olduğu yerde 478 milyon önce okyanusta yaşayan setapedites abundantis'in, akrep ve örümceklerin en eski atası olduğu tespit edildi.

Hakemli dergi Nature Communications'ta yayımlanan araştırmada, Paleozoyik Zaman'ın ikinci dönemi olarak kabul edilen Odovisiyen'de yaşayan canlının yaklaşık 5 milimetre uzunluğunda olduğu belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, canlının omurgasızların en büyük şubesi olan eklembacaklılara ait olduğunu buldu. 

Araştırmanın yazarlarından Lorenzo Lustri, "Fosilin, evrimsel yaşam ağacındaki önemli bir boşluğu doldurduğunu fark etmek heyecan vericiydi" dedi.

Lustri, akrep, örümcek ve at nalı yengeçlerinin yaklaşık 540 milyon yıl önce ortaya çıkan geniş eklembacaklılar soyuna ait olduğunu belirtti. 

Bilim insanı, bu canlıların avlarını ısırmak ve onlara zehir enjekte etmek için kıskaçlarla donatılan organizmaların yer aldığı keliserliler altşubesine bağlı olduğunu söyledi.

Lustri, bu gruptaki hayvanların atalarının bugüne kadar net şekilde tespit edilemediğine dikkat çekerek, araştırmada incelenen fosilin 505 milyon ila 430 milyon yıl önceki döneme ışık tuttuğunu belirtti. 

Paleontolog, araştırmanın önemine dair şu ifadeleri kullandı:

Bu hayvan, en eski eklembacaklıların ortaya çıkışından mevcut örümcek, akrep ve at nalı yengeçlerine kadarki tüm euchelicerates soyunun izini sürmeyi ilk kez mümkün hale getirdi. Başlangıçta bu fosili sadece tanımlayıp isimlendirmeyi amaçlamıştık. Bu kadar çok sır barındıracağını kesinlikle düşünmemiştik.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Sci.News

DAHA FAZLA HABER OKU