Boris Johnson'ın G7 gafı ortaya çıktı: "Diğer liderler epey eğlendi"

Bu yılki Hay Festivali'nde konuşan hükümetin eski bilim danışmanı, genel seçimlerin yapılmasının "vaktinin geldiğini" de söyledi

(Reuters)

Patrick Vallance bu yılki Hay Festivali'nde, Boris Johnson'ın Britanya Başbakanı olarak geçirdiği kaotik görev süresinin Zoom aramalarını yönetme becerisini bile kapsadığını açıkladı.

The Independent'le ortaklaşa düzenlenen ve Genel Yayın Yönetmeni Geordie Greig'in başkanlık ettiği etkinlikte; Birleşik Krallık hükümetinin eski baş bilim danışmanı, 2021'de G7 zirvesinde Melinda Gates tarafından gelecekteki pandemilerin nasıl önlenebileceğini konuşmak üzere çağrıldığı toplantı sırasında yaşanan bir olayı anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vallance, "Toplantı aslında epey iyiydi. G7'de sunum yapmam istendi, onlar Carbis Körfezi'ndeki bir salondalardı, ben de Zoom'dan bağlanmıştım. Hayatımda yaptığım en tuhaf Zoom görüşmesiydi. Diğer iki kişi [Hindistan Başbakanı] Narendra Modi ve Melinda Gates'ti ve bir de G7 liderleri vardı" dedi. 

Pandemi sırasında Johnson ve Muhafazakar kabine üyeleriyle birlikte düzenli olarak ülkeye Kovid'le ilgili brifing veren Vallance, eski Başbakanı ürkütücü derecede doğru bir taklitle canlandırdı. 

Başbakan'ın 'Patrick, Patrick, bize şu pandemiye hazırlıklı olma meselesini anlatsana' demesiyle başladı.

Ben de konuşmaya başladım ve bana 'Patrick lafını keseceğim. Bugünlerde dedikleri gibi 'sessizde' kalmışsın' dedi.

Hükümet görevinden 2023'te ayrılan Vallance, sessizde olmadığından emindi.

Her neyse, biri gelip kulağına fısıldadı ve o da 'Ah, ah, üzgünüm. Kulaklığımı takmamışım' dedi.

Vallance, Hay'deki dinleyicilere "Diğer liderler bunu epey eğlenceli buldu" dedi.

COP26'nın Baş Bilim Danışmanı ve Ulusal Tarih Müzesi Başkanı olan Vallance, ülkede genel seçim yapılmasının "vaktinin geldiğini" belirterek bu dönemi "Ne tür yöneticiler istiyoruz ve onları demokratik sistemde nasıl sorumlu tutmalıyız?" sorusunu sorma zamanı diye nitelendirdi. 

Başbakan Rishi Sunak'ın seçim duyurusu konuşmasını neden Downing Sokağı 10 Numara (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -çn.) dışında, sağanak yağmur altında ve D:Ream'in "Things Can Only Get Better" şarkısını çalan protestocuların sesiyle yarışarak yapmayı seçtiğine şaşırdığını itiraf etti.

"Başbakan'ın konuşup duyulabileceği bir sistem kuramamak ve bunu çözememek, beceriksizliğin bir işareti" dedi.

Kendisine bu olayın hükümetin şu anki durumunu yansıtıp yansıtmadığı sorulduğundaysa şöyle dedi:

Bence bu olayın yarattığı kaos, durumu simgeliyordu.

Vallance diğer açıklamalarında da "başka bir pandeminin kesinlikle kaçınılmaz" olduğunu ve Birleşik Krallık'ın böyle bir duruma hazır olamayacağını söyledi.

The Independent, 25-28 Mayıs tarihlerinde yerel saatle 10.00'da Hay Festival'inde siyaset, sanat ve bilim dünyasının önde gelen isimleriyle günün en önemli manşetlerini derinlemesini inceleyen The News Review'a ev sahipliği yapıyor. Diğer konuşmacılar arasında Sağlıktan Sorumlu Gölge Bakanı Wes Streeting, kampanyacı ve yazar Laura Bates ve yazar Lionel Shriver yer alacak.

Hay Festivali 2 Haziran'a kadar devam ediyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU