Biden: Hindistan ve Japonya'nın ekonomileri yabancı düşmanlığı yüzünden duraklıyor

Biden, Hindistan, Japonya, Çin ve Rusya'nın göçmen istemediğini söyledi

Bu arşiv fotoğrafında Başkan Joe Biden 8 Mayıs 2023'te, Washington'daki Beyaz Saray'ın Doğu Odası'nda "American Born Chinese" dizisinin gösteriminden önce Asyalı Amerikalılar, Hawaii Yerlileri ve Pasifik Adaları Yerlileri Miras Ayı kutlamaları münasebetiyle konuşuyor (AP)

Joe Biden, Asyalı müttefikleri Japonya ve Hindistan'ın göçmenlere yönelik "yabancı düşmanı" politikalarının ekonomilerinin duraklamasına neden olduğunu iddia etti.

2024 yeniden seçim kampanyası için Washington'da düzenlenen bir bağış toplama etkinliğinde konuşan Biden,"Ekonomimizin büyümesinin nedenlerinden biri de sizin ve diğerlerinin sayesinde. Neden mi? Çünkü göçmenlere kucak açıyoruz" dedi. 

Çarşamba günü Biden, "Çin neden ekonomik olarak bu kadar kötü bir şekilde duraklıyor, Japonya neden sorun yaşıyor, neden Rusya ve Hindistan sıkıntı çekiyor? Çünkü yabancı düşmanlığı yapıyorlar. Göçmenleri istemiyorlar. Bizi güçlü kılan göçmenlerdir" dedi ve Asyalı Amerikalılar, Hawaii Yerlileri ve Pasifik Adaları Yerlileri Miras Ayı'nı başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden geçen ay Washington'da Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida'yla bir araya gelerek askeri işbirliği planlarından füzelere, aya inişten önlemlere odaklanarak Çin ve Rusya'ya karşı ittifaklarını güçlendirmeye kadar uzanan projeleri açıklamıştı.

Toplantı, Washington ve Tokyo arasındaki ikili ilişkilere kayda değer bir ivme kazandırarak, II. Dünya Savaşı'ndaki düşmanları onlarca yıl önce müttefik olduklarından bu yana sahip oldukları en yakın işbirliğine taşıdı.

Başkan'ın Asya'daki kilit müttefikleri Hindistan ve Japonya'ya yönelik son açıklamaları, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın göçmen karşıtı tutumuna karşı kampanya yürüttüğü bir dönemde geldi.

Biden aynı zamanda küresel rakipleri Çin ve Rusya'ya karşı her iki ülkeyle de geniş çapta ekonomik ve siyasi ilişkiler kurmaya çalışıyor.

Göç, geniş kesimler tarafından Biden-Trump rövanşı olması beklenen Kasım 2024'teki seçimin başkanlık kampanyalarının hızla merkezine oturan bir konu haline geliyor ve her iki taraf da sınır sorunlarını kendi siyasi avantajı için kullanmaya çalışıyor. Biden, Amerikan ekonomisine fayda sağladığı için yasal göçü savunuyor.

Ancak Uluslararası Para Fonu'nun geçen ay yaptığı tahminde, ekonomik açıdan her iki ülkenin de 2024'te bir önceki yıla göre büyümesinin yavaşlayacağı belirtilmişti. 

Bu yavaşlama son derece gelişmiş Japonya'da yüzde 0,9, gelişmekte olan Hindistan'da ise yüzde 6,8 arasında değişecek.

Aynı zamanda ABD, geçen yılki yüzde 2,5'lik oranından biraz daha hızlı bir şekilde yüzde 2,7 oranında büyüyecek. Pandemi sonrası trendleri izleyen ekonomistlere göre beklenenden daha iyi bu performans, kısmen göçmenlerin desteğiyle genişleyen işgücüne bağlanıyor.

Trump, Beyaz Saray'a geri dönme çabalarında göçmenlere sık sık aşağılayıcı ifadelerle saldırmış, onları Amerika'nın "kanını zehirleyen" tehlikeli suçlular diye nitelendirmiş ve sık sık göçle ilgili yalanlara başvurmuştu.

Trump sınır duvarının inşasını tamamlama ve "Amerikan tarihindeki en büyük sınır dışı operasyonunu" başlatma sözü vermişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU