Abbas: Refah felaketini sadece ABD durdurabilir

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Filistinlilerin haklarını vurgularken 'yarım çözümleri' reddetti

Filistin lideri Abbas, Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun özel toplantısına katıldı /Fotoğraf: Reuters

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'deki durumun kötüleşmesini durdurması için ABD’yi harekete geçirmeye çalıştı. Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine olası bir saldırısının yaratacağı felaketi durdurabilecek tek ülkenin ABD olduğunu söyledi.

Riyad’da dün düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) özel toplantısında konuşan Abbas, Refah’a kara saldırısının gerçekleşmesi halinde bunun ‘Filistin halkının tarihindeki en büyük felaket’ olacağı uyarısında bulunarak, “ABD’ye İsrail'den Refah’a kara saldırısını gerçekleştirmemesini istemesi çağrısında bulunuyoruz. Çünkü İsrail'in bu suçu işlemesini engelleyebilecek tek ülke ABD’dir” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan aynı toplantıya katılan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Filistinlilere haklarının verilmesinin herkese istikrar, güvenlik ve barış getirecek tek çözüm olduğunu söyledi. Bin Ferhan, bazıları tarafından öne sürülen ‘yarım’ olarak nitelendirdiği çözümleri ise reddetti. Gazze'deki durumu kelimenin tam anlamıyla ‘felaket’ olarak nitelendiren Suudi Bakan, mevcut siyasi sistemin bu krizle başa çıkmada başarısız olduğunu belirtti.

Diğer taraftan Mısır, İsrail ile Hamas Hareketi arasında ‘geçici bir ateşkes’ sağlanması ve esir takası anlaşmasına varılması için çabalarını yoğunlaştırırken, Hamas'tan bir heyet bugün Kahire'yi ziyaret edecek. Hamas, ziyaret sırasında ateşkes ile ilgili önerilere yanıt verecek. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı Hamas kaynakları, hareketi,n ateşkes önerilerine yanıtını heyetinin bugün Kahire'ye yapacağı ziyaret sırasında bildirmeyi planladığını aktardılar.

İsrail hükümeti UCM kararından endişeli

Bir başka gelişmede ise İsrail Yayın Kurumu (IBC) dün, İsrail hükümetinin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşı nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında tutuklama emri çıkarması ihtimalini endişeyle izlediğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU