AYM, 17-25 Aralık'ı araştıran komisyonun haberlerinin yasaklanmasının hak ihlali olduğunu hükmetti

Yüksek mahkeme, Halk TV'nin yaptığı başvuruda, oy birliğiyle basın ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini belirtti

Fotoğraf: Al Jazeera

Anayasa Mahkemesi (AYM) ismi 17-25 Aralık dönemini incelemek için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesinin hak ihlali olduğuna hükmetti.

Yüksek mahkeme, eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını inceleyen komisyonla ilgili haberlerin yasaklanmasının ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yasak, kanunilik ölçütünü karşılamıyor"

Halk TV'nin başvurusunu görüşen AYM, yayın yasağının kanunilik ölçütünü karşılamadığına karar verdi ve bu kararla kamu gücünü kullanan organların keyfi davranışlarının önüne geçilmediğine işaret etti.

Meclis Araştırma Komisyonu'yla ilgili haberlerin yasaklanmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı talep etmişti. Meclis Başkanlığı, 21 Kasım 2014'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda, yayın yasağını talep etmiş ve soruşturma bitene kadar yayın yasağı getirilmesine hükmedilmişti. 

Oy birliğiyle karar verildi

Yasakla ilgili avukatı Şahin Mengü aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Halk TV'nin yerel mahkemelere yaptığı başvurular reddedildi. Yüksek mahkeme kararı oy birliğiyle verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU