HDP: Leyla Güven’in sağlık durumu hayati risk oluşturacak aşamaya girdi

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 64 gündür açlık grevinde

HDP’nin twitter hesabından yapılan açıklamada "Kamuoyuna, uluslararası camiaya, sivil toplum kuruluşlarına, vicdan sahibi herkese acilen harekete geçme ve demokratik tepkisini gösterme çağrısı yapıyoruz" denildi.

Layla Güven'in sağlık durumuna ilişken detayların da paylaşıldığı açıklama şöyle: 

"8 Kasım tarihinden itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlayan Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven’in sağlık durumu hayati risk oluşturacak aşamaya girdi. 

Açlık grevi eyleminin 64’üncü gününde olan Leyla Güven, son bir haftadır avukat görüşlerine dahi çıkamıyor. Edinilen bilgilere göre, Leyla Güven’in nabzı 55-60 arasında, tansiyonu ise 5-7 düzeyinde seyrediyor. 

Açlık grevinin geldiği aşama ve yarattığı sonuçlar itibariyle, Leyla Güven artık su dahil sıvı alamıyor. Güven, avukat görüş yeri, bulunduğu koğuşa yakın olmasına rağmen avukat görüşüne çıkamıyor. 

Yaklaşık 15 kilo kaybı yaşayan Leyla Güven, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamıyor, tek başına yürüyemiyor. Konuşma zorluğu, ses ve görüntüye duyarlılık, bilinç bulanıklığı gibi sorunlar yaşamaya başlayan Leyla Güven’in durumundan cezaevi yönetimi de, iktidar çevreleri de haberdar. 

Yine İmralı’daki tecrit koşullarının sonlandırılması amacıyla 27 Kasım tarihinde cezaevlerinde başlayan açlık grevleri 45’inci gününe girerken gittikçe yayılıyor. Bugün itibariyle çok sayıda cezaevinde en az 171 siyasi tutsak süresiz-dönüşümsüz bir şekilde açlık grevi eylemini sürdürüyor ve eylem ile birlikte yapılan saldırılar, hücre ve disiplin cezaları cezaevlerindeki durumu gittikçe ağırlaştırıyor. 

Hukuksuz bir şekilde rehin tutulan Leyla Güven, ağırlaşan sağlık sorunlarına rağmen kararlı bir şekilde eylemini sürdürüyor. İktidar koşulların hassasiyetinden haberdar olmasına rağmen, herhangi bir adım atmış değil. Leyla Güven ve cezaevindeki açlık grevini sürdüren eylemcilerin yaşayacağı her türlü olumsuz sonuçtan AKP hükümeti sorumludur. 

Leyla Güven’in durumu bir saat bile ertelenmeyecek, savsaklanmayacak, görmezden gelinmeyecek hayati bir aşamaya girmiştir. 

Kamuoyuna, uluslararası camiaya, hukuk ve insan hakları çevrelerine, tüm sivil toplum kuruluşlarına, vicdan sahibi herkese acilen harekete geçme ve demokratik tepkisini gösterme çağrısı yapıyoruz."

Leyla Güven, "Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması" talebiyle açlık grevinde. 

Güven hakkında Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin yaptığı açıklama ve paylaşımların ardından soruşturma başlatılmıştı.

22 Ocak 2018’de gözaltına alınan Güven, 31 Ocak 2018’de tutuklandı. HDP Milletvekili Güven, "Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak" suçlarından yargılanıyor. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU