Reuters: Avustralya istihbaratı, parlamento ve siyasi partilere yapılan siber saldırıdan Çin'i sorumlu tuttu

Avustralya istihbaratının, mayıstaki genel seçimlerden önce parlamento ve üç büyük siyasi partiye yönelik siber saldırıdan Çin’i sorumlu tuttuğu öne sürüldü

Siber saldırı / İllüstrasyon: Reuters

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın beş ayrı kaynağa dayandırdığı haberine göre Avustralya siber istihbarat birimi, hazırladığı raporda, mart ayında parlamento ve siyasi partilere yönelik siber saldırılardan Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Bakanlığı’nı sorumlu tutuyor. 

Avustralya şubat ayında siber korsanların ulusal parlamentonun ağına sızdıklarını duyurmuştu. Saldırının kaynağının yabancı bir ülke olabileceği açıklansa da ülke ismi telaffuz edilmemişti.

Avustralya siber istihbarat birimine göre, siber korsanlar ulusal parlamentonun, iktidardaki Liberal Parti ve koalisyon ortağı Ulusal Parti’nin ve muhalefetteki İşçi Partisi’nin ağına erişim sağladı.

Reuters'a konuşan bir kaynak, genel seçimlerden 3 ay önce gerçekleşen saldırının, seçim sonucunda bir değişiklik yarattığına ilişkin bulgu elde edilmediğini belirtti. Seçimleri Liberal-Ulusal Parti koalisyonu kazanmıştı.

Kaynaklar, saldırganların gümrük ve dış ilişkiler gibi kritik önemdeki parti politikaları belgelerine ve milletvekillerinin özel elektronik posta yazışmalarına eriştiğini söyledi.

Saldırınının hangi yönetemle yapıldığı hakkında kaynaklar yorum yapmayı reddederken, Çin’in geçmişte benzer yöntemleri kullandığı öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporun sonucu gizli tutuldu

Ajansa konuşan kaynaklar, raporun sonucunun iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin zarar görmesini engellemek için kamuoyuna açıklanmadığını söyledi.

Zira Çin, Avustralya’nın en büyük ticari ortağı konumunda. Avustralya’dan demir cevheri, kömür ve tarım ürünleri alan Çin, bu ülkenin toplam ihracatının üçte birini karşılıyor.

Rapordaki bulguların Avustralya'nın müttefikleri ABD ve Britanya ile paylaşıldığı, Britanya'nın saldırıyı soruşturmak üzere Canberra'ya uzmanlardan oluşan küçük bir ekip gönderdiği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı iddiayı yalanladı

Avustralya, ABD ve Britanya konu hakkında yorum yapmayı reddederken, Çin Dışişleri Bakanlığı haberi yalanladı:

Çevrimiçi olaylar araştırılırken ve bunlar hakkında karar verilirken tamamen somut kanıtlara dayanılmalıdır. Aksi halde sadece dedikodu yaratmak ve karalama yapmak olur.  Çin’in de internetten gelen saldırıların mağduru olduğunu vurgulamak isteriz.  Avustralya’nın bizle orta yolda uzlaşmasını ve iki ülke arasındaki iş birliği ve ortak çıkara daha fazla katkı yapmasını umuyoruz.

 

Independet Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU