Seçime müdahale davası: Başsavcı Willis hakkındaki karara itiraz geldi

Eski başkan ve diğer 8 sanığın avukatları, savcının davadan alınmasının yargı sistemi için son derece önemli olduğunu savunuyor

(Reuters)

Donald Trump ve Georgia seçimlerine müdahale davasındaki diğer 8 sanık, bir yargıcın Fulton County Bölge Savcısı Fani Willis'i davada tutma kararına itiraz etti.

Cuma günü öğleden sonra Georgia Temyiz Mahkemesi'ne sunulan dosyada, eski başkan ve diğer sanıkların avukatları, Willis'in davaya başkanlık etmesine izin verilmemesi gerektiğini, buna izin verilmesinin her duruşmada hatalara ve halkın yargı sistemine güvensizliğine yol açacağını iddia ettiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ay, Temyiz Mahkemesi Yargıcı Scott McAfee, günlerce süren çekişmeli duruşmaların ardından Willis ve ofisinin, Willis'in eski partneri ve davanın savcısı Nathan Wade'in istifa etmesi koşuluyla, Trump ve diğer sanıklara karşı davayı sürdürmeye devam edebileceğine karar vermişti.

Wade karardan kısa süre sonra istifa ederek davanın ilerlemesine imkan sağlamıştı.

Yargıç McAfee, Willis'in davada kalabileceğine karar verirken, sanıkların bu yıl içinde duruşmaya çıkmadan önce temyize gidebilmeleri için acil inceleme belgesi de verdi.

Savunma avukatlarının argümanları arasında, "Yasanın hiçbir yerinde, bir uygunsuzluk görüntüsüne çözüm olarak, görünüşte çatışan bir avukatın görevden alınıp diğerinin alınmayacağı yazmıyor" iddiası da var.

Bu, sanıkların Willis'in kendilerini bir dizi başka suçlamanın yanı sıra eyalet haraç yasalarını ihlal etmekle suçlayan davadan çıkarılması için gösterdikleri son çaba.
 

Fani Willis

Fulton County Bölge Savcısı Fani Willis, Donald Trump'a dava açılmasının ardından basın toplantısı düzenliyor (Reuters)


Önceki aylarda savunma avukatları, davada özel savcı olarak görevlendirdiği Wade'le gönül ilişkisi yaşadığı gerekçesiyle Willis hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum, Willis ve Wade'i utandırmayı ve her ikisini de davanın savcılığından uzaklaştırmayı amaçlayan, kamuoyunda oldukça ses getiren bir duruşmayla sonuçlandı.

Herhangi bir eyalet yasası ihlal edilmemiş olsa da Willis ve Wade'in gönül ilişkisinin etik sonuçları Yargıç McAfee'nin endişelenmesine yol açtı ve bu endişelerini kararında belirtti.

Yargıç McAfee, "Bu bulgu hiçbir şekilde mahkemenin bu muazzam muhakeme hatasını ya da Bölge Savcısı'nın delil duruşması sırasındaki profesyonel olmayan tutumunu göz ardı ettiğinin bir göstergesi değildir" diye yazdı.

Savunma avukatları, Georgia temyiz mahkemesine yaptıkları savunmada Yargıç McAfee'nin kararının temyiz rehberliğinden yoksun olduğunu belirtti.

Ayrıca Willis'in, iddialarına göre, çoğu savcının dürüstlüğünü korumak için olması gerektiği kadar "tarafsız" ya da "önyargısız" olmadığını öne sürdüler.

Rudy Giuliani, Mark Meadows, Jeffery Clark, Robert Cheeley, Michael Roman, David Shafer, Harrison Floyd ve Cathy Latham, Trump'ın temyiz başvurusuna katıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU