TOMA’nın çarparak öldürdüğü 6 yaşındaki Efe, dedesiyle aynı kaderi paylaştı

Diyarbakır’da zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Tektekin, Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Efe'nin dedesi Mehmet Tektekin de bir yıl önce TOMA'nın çarpması sonucu hayatını kaybetmişti

Efe Tektekin dedesiyle aynı kaderi paylaştı / Fotoğraf: Twitter

11 Ekim Çarşamba günü Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi Emek Caddesi’nde ekmek almaya giderken zırhlı polis aracının çarptığı Efe Tektekin, ağır yaralanmıştı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi kaldırılan Tektekin, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 

Selahaddin Eyyubi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde otopsi işleminden sonra merkez Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’na götürülen Tektekin’in cenazesi, dini vecibelerin ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

Efe'ye zırhlı aracın çarptığı Emek Caddesi'nde 6 Haziran 2018'de dede Mehmet Tektekin de TOMA'nın çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.

“Efe’nin ölmesi kader midir? Bilmiyoruz”

Independent Türkçe’ye konuşan Efe Tektekin’in amcası Behçet Tektekin, Efe’nin kaza anının fotoğraflarını çekmek isteyen iki görgü tanığının polislerce gözaltına alındığını iddia etti. 

Yaklaşık bir yıl önce aynı cadde üzerinde Toplumsal Müdahale Aracı’nın (TOMA) çarpması sonucu Efe’nin dedesi Mehmet Tektekin’in de hayatını kaybettiğini belirten amca Tektekin, “Dede ile torun aynı kaderi paylaştı. Sözüm ona araçlar bölgede güvenliğimizi sağlamak için geziyor. Bu araçlar gezerlerken ne tür önlemler alınıyor. Zırhlı aracın çarptığı Efe’nin ölmesi kader midir? Bunu bilmiyoruz” dedi.

 

Efe Tektekin
Zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden Efe Tektekin toprağa verildi / Fotoğraf: Twitter

 

Diyarbakır Barosu: Zırhlı araç kazalarında 17 çocuk hayatını kaybetti

Konuyla ilgili Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, son 10 yılda 16 çocuğun zırhlı araçların çarpması nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edilerek şu bilgiler verildi:

Olayın merkezimiz tarafından öğrenilmesi üzerine tarafımızca araştırmaya başlanılmış, E.T ve ailesi hastanede ziyaret edilerek olay hakkında bilgi alınmıştır. Alınan bilgiye göre E.T’nin beyin kanaması sonucu yoğun bakıma alındığı ve vücudunda çok sayıda kırık olduğu ve beyninin ciddi hasar gördüğü öğrenilmiştir. Ayrıca ET ‘nin dedesi Mehmet Tektekin 6 Haziran 2018’de Bağlar ilçesinde TOMA’nın çarpması sonucu yaşamını kaybetmiştir. Son 10 yılda asker ve polis araçlarının ölümüne sebebiyet verdiği çocuk sayısı ise 16’dır. Konuya ilişikin yürütülen soruşturmada şüpheli veya şüphelilerin açığa alınıp etkin bir soruşturma yürütülmesi ve cezasızlıkla sonuçlanmaması için merkez olarak sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.

Tanrıkulu, Efe’nin ölümünü Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Efe Tektekin’İn ölümü hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 

Tanrıkulu, “6 yaşındaki Efe Tektekin’e seyir halinde çarpan ve yaşamını yitirmesine sebep olan zırhlı araç kullanıcısı kimdir? Konu ile ilgili inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir? Efe Tektekin’in Dedesi Mehmet Tektekin’in (85) de 6 Haziran 2018 yılında TOMA’nın çarpması sonucu yaşamını yitirdiği olayla ilgili olarak başlatılan inceleme ve soruşturma var mıdır? Varsa, güncel akıbeti nedir? 2002 – 2019 yılları arasında yıllar bazında 13 Eylül tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç çocuk ve yetişkin (yaşları belirtilmek üzere) zırhlı araç, TOMA vd. olmak üzere çarptığı, ezdiği için yaşamını yitirmiştir? Yaşanan can kayıpları sonrasında toplam kaç kişi hakkında ne tür yasal işlem yapılmıştır?” sorularını yanıtlamasını istedi.

Mehmet Tektekin’in ölümüne ilişkin davada sanık polise 2 yıl 9 ay ceza verildi

6 Haziran 2018’de Bağlar'da TOMA'nın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Tektekin'in ölümüne ilişkin açılan davada sanık polis Uğur K.’ye 2 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

MA’nın haberine göre, Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesi "taksirle öldürme" suçundan Uğur K.'ye 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Hakim, olayın bilinçli taksirle meydana gelmesi nedeniyle cezada 1/3 oranında artırım yaparak 2 yıl 16 ay hapis cezasına çıkardı, ancak cezasının sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak cezayı 2 yıl 9 ay 10 güne indirdi.

Mahkeme, cezanın ertelenmesine, para cezasına çevrilmesine yer olmadığına karar verdi. Sanık avukatı karara karşı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtirazdaki dosya henüz sonuçlanmadı.  
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU