Ukrayna'da "genelkurmay tartışması" Zelenski'yi zora soktu

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko da lidere yüklendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de verdiği emirle başlayan savaş üçüncü yılına girecek (Reuters)

Ukrayna'da Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin görevden alınmasına yönelik planlar, Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'yi köşeye sıkıştırdı. 

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Telegram hesabından pazartesi günü yaptığı paylaşımda, Zelenski'yi ülkenin çıkarlarını tehlikeye atmakla suçladı. 

Kliçko, Ukrayna halkının Zalujni'nin görevden alınma sürecine dair belirsizliği endişeyle takip ettiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belediye başkanı, Ukraynalıların Zalujni sayesinde silahlı kuvvetlere büyük güven duyduğunu vurgulayarak, başkomutanın görevden alınmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. 

Kliçko, Zelenski'nin "atacağı adımların ciddiyetini ve buna dair sorumluluğunu çok iyi kavraması gerektiğini" söyledi. 

Dünya Boks Konseyi (WBO) ve Dünya Boks Organizasyonu'nun (WBC) turnuvalarında ağır sıklet klasmanında şampiyonlukları bulunan 52 yaşındaki siyasetçi, Ukraynalı liderin "toplumun birliğini ve ordunun bütünlüğünü" sağlamasının elzem olduğunu ifade etti. 

Zelenski'nin başkomutanı görevden alacağına dair iddialar, Kiev yönetiminde ihtilafa yol açmıştı. 

Almanya'nın önde gelen tabloid gazetelerinden Bild'in 1 Şubat'taki haberinde, Zelenski'nin pozisyon için Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü Şefi Kirilo Budanov'a ve Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski'ye teklif götürdüğü ama iki ismin de bunu reddettiği öne sürülmüştü.

Zelenski, İtalya'nın kamu yayıncısı RAI'ye pazar günü verdiği söyleşide, Zalujni'yi görevden almayı planladığını söylemişti. 

Lider, savaşın Rusya'ya karşı zafer kazanılacağına inanan kişilerce yönetilmesi gerektiğini belirterek, "Yeniden başlamamız lazım" demişti. 

Devlet başkanı, planladığı değişikliklerin sadece orduyu değil tüm yönetici kadroyu kapsadığını söylemişti. 
 


Zalujni ve Zelenski'nin arası, 50 yaşındaki başkomutanın Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden The Economist'te kasımda yayımlanan yazısıyla iyice açılmıştı. 

Zelenski'ye danışmanlık yapan Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin de üyesi olan Zalujni, Rusya-Ukrayna savaşının açmaza girdiğini ileri sürmüştü. 

Zalujni, yazısında Rusya'nın bu durumu gücünü tekrar toparlamak için avantaja çevireceğini, Ukrayna'nın teknolojik kapasitesininse saldırıları ilerletmekte yetersiz kaldığını savunmuştu. Zelenski ise komutanın yorumuna tepki göstererek, savaşın hiçbir şekilde çıkmazda olmadığını öne sürmüştü. 

Genelkurmay başkanı, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'de 1 Şubat'ta yayımlanan analizinde de Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinden gelen askeri yardımların azalmasına ayak uydurması ve elindeki teknolojileri geliştirmeye odaklanması gerektiğini belirtmişti. 


Independent Türkçe, RT, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU