Solcu İsrail askeri: "Bizden neden nefret ettiklerini anlayabiliyorum"

CNN, İsrail ordusunda görev yapan farklı siyasi görüşlerdeki askerlerle konuştu

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 25 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

ABD merkezli yayın kuruluşu CNN, siyasi görüşleriyle savaş ortamı arasında çelişki yaşayan İsrail askerleriyle konuştu.

İsrail askeri Amos Shani Atzmon, İsrail'den nefret ettikleri için Gazze'deki Filistinlileri suçlamadığını söyledi.

Atzmon, "Bunun için iyi nedenleri var. Şehirlerin bombalandığını ve alevler içinde kaldığını görüyorsunuz... Yakın bir arkadaşım Gazze'de öldürüldü ve tüm ailesi bombalanan insanları düşündüm" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yazı binlerce kişiyle birlikte Başbakan Binyamin Netanyahu ve yargı reformu planını protesto ederek geçirdiğini belirten Atzmon, kendisinin birliğindeki "solcu asker" olduğunu söyledi.

İsrail'in iki devletli çözüm için çalışması gerektiğini belirten Atzmon, "Filistinliler kendi özgürlüklerine sahip olana kadar bizimle savaşmayı bırakmayacaklar. Nihai hedefin bu olması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Atzmon, siyasi fikirlerinin ve desteklemediği bir hükümet için savaşmanın, savaş ortamının gerçeklerine uyum sağlamayı zorlaştırdığını ifade etti.

7 Ekim saldırılarından saatler sonra askere çağrıldığını belirten Atzmon, "Gazze'de çocukların ve yaşlıların ölümlerinden dolayı çok üzgünüm. Benim gibi genç erkekler için de aynı şey geçerli. Ölmek istemiyoruz. Ama kendimi, ailemi, dostlarımı ve sevdiklerimi koruma hakkım var. Bunun karmaşık bir durum olmadığını söylemiyorum ama tarihin doğru tarafında olduğuma yüzde 100 eminim. Halkımı korumaya çalışıyorum" dedi.


Kendini sağcı olarak tanımlayan 35 yaşındaki  Emmanuel ise İsrail'in Gazze'yi uzun yıllar kontrol altında tutması gerektiğini savundu.

Emmanuel isimli asker Batı Şeria modelinin Gazze'ye örnek olabileceğini söyledi.

Emmanuel, "Filistinliler, Batı Şeria'daki gibi kendi bölgelerini kontrol etmeliler ama İsrail'in her şehre ve köye erişimi olmalı. Ramallah'a girmek istiyorsak, bu bir sorun değil. Girip, tehdidi ortadan kaldırabiliriz" diye konuştu.

35 yaşındaki İsrail askeri ayrıca, "Yeni yerleşimler kurmalıyız. Hayır, Filistinlileri yok etmek istediğimiz için değil. Düşmanlarımıza karşı herkesin kabul edeceği net bir zafer kazanmalıyız. Bizimle uğraşırlarsa bedeli bu olur" ifadelerini kullandı.

19 yaşındaki bir diğer asker Mendel ise siyasi görüş farklılıklarının şu anda manasız olduğuna dikkat çekti.

Mendel, "Siyaset gerçekten önemli değil. Halkı ve birbirimizi korumak için buradayız. Ne düşündüğünüzün, neye benzediğinizin, nereden geldiğinizin bir önemi yok" dedi.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU