Irak: Silahlı gruplar ABD’yi ‘en büyük savaşla’ tehdit ediyor

Washington, varlıklarının ‘gereksiz’ hale gelmesinin ardından güçlerini Suriye'den çekmeyi düşünüyor

Irak'taki milis bölgelerine gerçekleşen ABD saldırıları / Fotoğraf: Reuters

İran destekli Iraklı silahlı gruplar, ülkenin merkezinde ve batısında Ketaib Hizbullah’a ait iki bölgeye yapılan son saldırıya yanıt olarak ABD'ye karşı ‘en büyük savaş’ tehdidinde bulundu.

ABD kuvvetleri, 20 Ocak'ta ülkenin batısındaki Ayn el-Esed Hava Üssü’ne yapılan saldırı da dahil olmak üzere, İran destekli milislerin saldırılarına yanıt olarak dün (çarşamba) şafak vakti, el-Kaim (Anbar vilayetinin batısında) ve Curf es-Sahar (başkent Bağdat'ın güneyinde) kasabalarındaki iki bölgeye hava saldırısı düzenledi. Bombalamanın ardından Irak hükümeti, “Irak halkını korumak için her türlü tedbiri alacağını” açıklayarak, orduya ve Halk Seferberlik Güçleri’ne (Haşdi Şabi) yönelik saldırıyı ‘düşmanca bir eylem’ olarak değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ardından İran'a bağlı bir Şii grup olan en-Nuceba Hareketi, ABD Büyükelçiliği’nin Bağdat'tan çıkarılması çağrısında bulundu. “Güçlü ve ani bir yanıt” sözü veren hareket tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Vereceğimiz karşılık güçlü ve hızlı olacak. Son işgal askeri ülkeyi terk edene kadar bu son olmayacak.”

Aynı bağlamda Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgi sahibi Iraklı kaynaklar, silahlı grupların liderlerinin, Irak'ta ABD kuvvetleriyle yapılacak ‘en büyük savaşa’ hazırlanmayı müzakere ettiklerini söyledi. Söz konusu tartışmalar saldırıların kapsamını genişleterek ciddi bir hal alıyor.

Irak'ta artan gerilim, Foreign Policy dergisinin “Washington'un kuvvetlerini Suriye'den çekmeyi düşündüğü” yönünde ortaya koyduğu bilgiyle aynı zamana denk geldi. Dergide “Ortadoğu'daki gerginlikler, ABD yönetimini askeri önceliklerini gözden geçirmeye itebilir” ifadesi yer aldı. Ayrıca Beyaz Saray'ın artık Suriye'deki operasyonlara devam etmekle ilgilenmediği ve bunları ‘gereksiz’ olarak gördüğü de ifade edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU