Ukrayna'daki Tesla satışları savaşta patlama yaptı

Ülkedeki elektrikli araç sayısı 10 katına çıktı

Tesla, 2023'te 1,8 milyon araç sattı (Reuters)

Şubat 2022'den bu yana Rusya'yla savaş halinde olan Ukrayna'da elektrikli araç satışlarında sürpriz bir patlama yaşandı.

Fransa'nın önde gelen yayın organlarından Le Figaro'nun aktardığına göre, ülkedeki elektrikli araç satışları savaş öncesi döneme kıyasla 10 kat arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla marka araçlar bu artıştan en çok pay alan modeller oldu.

Sanayi verilerini inceleyen gazete, 2021 sonunda 8 bin 541 olan kayıtlı elektrikli araba sayısının Ocak 2023'te 46 bin 830'a yükseldiğini tespit etti.

Ülkedeki askeri çatışmalara ve işgal koşullarına rağmen bu artış geçen yıl da devam etti.

Geçen yıl ocak-kasım periyodunda Ukrayna'daki elektrikli araç sayısı neredeyse iki kat artarak 83 bin 116'ya yükseldi.  

Ukrayna devlet bankası Oschadbank'ın CEO'su Anton Tiutiun, "Yakıt fiyatlarının arttığı bir dönemde ilk kez elektrikli araç kredilerinde belirgin bir artış görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik saldırılar elektrik kesintilerine neden olsa da, ülke sarj istasyonu konusunda iyi bir altyapıya sahip.

Elektrikli araçlar için 11 bin sarj istasyonunun bulunduğu Ukrayna bu konuda ABD'nin New York eyaletinden önde. Bu rakam ayrıca komşu Polonya'daki istasyonların iki katı.

Le Figaro ülkedeki talebin özellikle hükümetin bazı vergileri kaldırarak, ikinci el araç ithalatına izin vermesiyle arttığına dikkat çekti.

2021'de 454 olan Ukrayna'da Tesla marka araç sayısı da 2023'de 4 bin 600'e kadar yükseldi. Ancak gazeteye göre bu araçların önemli bölümü Kanada ve ABD'den alınan hasarlı arabalar.

Gazeteye konuşan Ukraynalı bir otomobil uzmanı, bu araçların önemli bir bölümünün satın alındıktan sonra Ukraynalılar tarafından tamir edilerek satıldığını söyledi. Uzman, bu yolla ayda 100'e yakın Tesla'nın yenilenerek iç piyasaya sunulduğunu aktardı.


Independent Türkçe, Le Figaro, RT

DAHA FAZLA HABER OKU