Ecosia: Ağaç diken bir arama motoru, Amazon’u kurtarabilir mi?

Greenpeace "Yeniden ağaçlandırma çok mühim ama Amazon’un duman olmasını izlemeye devam edeceksek hiçbir anlamı yok" diyor

Berlin merkezli arama motoru reklam gelirlerinin yüzde 80’ini Brezilya ve diğer birçok yerdeki ağaç dikme projelerine bağışlıyor (Ecosia)

Amazon’un söndürülemeyen yangınlarla yaşadığı tahribatın görüntüsü halkı dehşet ve üzüntüde birleştirdi.

Bilim insanları bu yangınların “Dünya’nın ciğerlerini” yok ettiği, bunun da küresel ısınmanın kötüleşmesinden kaçınma çabalarını ciddi şekilde tehlikeye atacağı konusunda uyarıyor.

Yaşanan tahribata karşılık olarak birçok kişi, ağaç diken arama motoru Ecosia’ya yöneldi. Böylece Google’ın çevreci rakibi, kullanıcı sayısını yüzde bin 150 artırdı. Ecosia, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun çevre karşıtı politikalarına yanıt olarak önümüzdeki 6 ay içinde fazladan bir milyon ağaç dikme sözü vermişti.

Berlin merkezli firma reklamlardan ettiği karın yüzde 80’ini Brezilya’daki veya başka ülkelerdeki ağaç dikme projelerine bağışlıyor. Ecosia her 0,8 saniyede bir ağaç diktiğini iddia ediyor.

Arama motoru “dünya iklimini çok büyük çaba harcamadan korumak için modern ve özgün bir yol” diye tanımlanıyor. Birçokları için bu “gerçek olamayacak kadar iyi” görünebilir. Peki işin aslı ne?

Şirket her ay, parasını nasıl harcadığını gösteren finansal raporlar yayımlıyor.

Buna göre Temmuz 2019’da yayımlanan rapora göre şirketin tüm gelirinin yüzde 52’si, ki bu elde ettiği toplam karın yüzde 80’i yapıyor, ağaç dikmeye harcandı. Bu harcama 800 bin Euro’dan (yaklaşık 5 milyon TL) fazla tuttu. Şirket, gelirinin yüzde 5’ini reklam için, yüzde 30’unu işletim maliyetleri için harcadı; yüzde 12’sini de gelecekteki projeleri fonlamak için sakladı.

Ecosia’yla çalışan kurumlar da finansal raporlarda yer verildiği şekilde bağış aldıklarını online doğrulama sitesi Snopes’a teyit etti.

 

 

Uzmanlar Ecosia’nın ilerici ve çevresel bilince sahip bir şirket olduğuna katılıyor. Ancak ağaç dikimi için yapılan bağışlar, çoğu AB ve ABD’yle yapılan kontrolsüz ticaret anlaşmaları sebebiyle yaşanan orman tahribatı konusunda kimsenin dikkatini dağıtmamalı.

Birleşik Krallık merkezli STK Tarım ve Beslenme için Küresel Açık Veri (GODAN) genel müdürü Andre Laperrière, “Amazon yangınları başladığından beri tarayıcıyı indiren kullanıcılar belli ki Amazon’a yeniden ağaç dikilmesine edilen yardımın bir parçası olduklarını hissediyorlar. Ancak bu, gereken büyük çaplı yardıma kıyasla hiç de yeterli değil” diye konuştu.

Amazon’un bu aşamada ihtiyacı olan şey daha fazla ağaç değil. Gerçekten fark yaratmak istiyorsak hükümet düzeyindeki politika değişimine ihtiyaç var. İleride fabrikalar ve tarım alanları için kesilsin diye geçici ağaçlandırma yapmak yararsız kalır.

Brezilya 200 milyon ineğe ev sahipliği yapıyor ve dünyanın en büyük sığır eti ihracatçısı. AB ve Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasında imzalanması teklif edilen serbest ticaret anlaşmasına göre Güney Amerika ülkeleri sığır eti kotalarını 99 bin tona kadar çıkarabilecek ve yeni düşük yüzde 7,5’lik gümrük vergisiyle satabilecek.

Soruşturmalar Amazon’da kaçak meralarda yetiştirilen etlerin Britanyalı 5 ana süper marketin raflarından satın alınabildiğini gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Laperrière’e göre özellikle Brezilya’dan sığır eti ve tarım ürünü satın alan dünya çapındaki hükümetler, ülkeye daha iyi çevresel onay standartları gelmesi için baskı yapmalı. AB ve ABD, Brezilya’nın en büyük ticari ortaklarından ve ülkenin ürünlerini nasıl yetiştireceği üzerinde hatırı sayılır etkiye sahip.

Sığır eti tüketimini azaltmak, yiyeceklerin çöpe gitmesini önlemeye çalışmak ve daha bilinçli alışveriş yapmak da çevresel tahribattan kaçınmaya yardımcı olabilir. Laperrière “En büyük etkiyi bireysel karbon ayak izi yaratıyor ve bu etki genellikle evinizden yüzlerce kilometre uzaktaki yerlerde görülüyor” dedi.

Bu yıl nisanda yayımlanan bir açık mektupta 600’den fazla bilim insanı ve 300’den fazla Brezilyalı yerli grup, AB'den Brezilya'yla yapılacak ticaret anlaşmalarının çevreye saygılı olmasını sağlamasını istemişti.

Greenpeace Birleşik Krallık orman başkanı Richard George yeniden ağaçlandırmanın önemini onaylarken, Amazon’un duman olmasını izlemeye devam edeceksek, ağaç dikmenin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini söyledi. George ayrıca, herkesin daha az et ve süt ürünü tüketerek ve bitki temelli yiyeceklere yönelerek fark yaratabileceğini ifade etti.

Buna ek olarak, devletler ticaret anlaşmalarını askıya almalı ve şirketler de Amazon ve oradaki insanlar güvende olana kadar satın almaları durdurmalı. Bunu yapmaları için onlara baskı uygulayabiliriz… Sadece başka bir arama motoruna geçip ağaç dikerek iklim değişikliğinden kurtulamayız. Keşke o kadar kolay olsaydı.

WWF Birleşik Krallık’tan Anna Kitulagoda’ya göre, önemli olmalarına rağmen ağaç dikme projeleri, orman tahribatıyla mücadeleye verilmesi gereken dikkati dağıtmamalı.

Kitulagoda konuyla ilgili, “İyi planlanmış, doğru noktalarda doğru ağaçları yetiştirmeyi sağlayacak ağaç dikme projelerine ivedilikle ihtiyaç var. Ama bu tip projelerin orman tahribatıyla, özellikle de gezegenimizdeki karbonun büyük kısmını tutan ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olan tropikal ormanların tahribatıyla mücadeleye ket vurmadan, onlara tamamlayıcı olarak devam etmesi epey önemli” diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU