Filistin yanlısı protestocular Westminster Köprüsü'nü kapattı

Protesto, Parlamento'nun tatilden dönmesinden önce düzenlendi

Grup, Birleşik Krallık'ın İsrail'e silah satışına son vermesi çağrısında da bulundu (Henry Nicholls/AFP)

Filistin yanlısı yüzlerce protestocu cumartesi günü Birleşik Krallık'taki Westminster Köprüsü'nü kapatarak Gazze'de derhal ateşkes yapılması çağrısında bulundu.

Sisters Uncut, Black Lives Matter UK ve Filistin Gençlik Hareketi gibi taban örgütlerinden oluşan Özgür Filistin Koalisyonu (Free Palestine Coalition/FPC), yeni yılın ilk büyük gösterisinde yürüyüşün ardından oturma eylemi düzenledi.

Gösterinin yeri gizli tutulduktan sonra saat 10.00'da St. James's Park'taki bir çeşme buluşma noktası olarak ilan edildi ve protestocular öğle saatlerinde burada toplandı.
 

Filistin yanlısı protesto
Protestocular ellerini kırmızıya boyayıp politikacıların yüzlerinin olduğu maskeler taktı (AFP)​​​​​​​


Metropoliten Polisi, X'te yayımladığı açıklamada şöyle belirtti:

Memurlar organizatörlerle konuşmaya çalıştı fakat öngörülen güzergah hakkında bizimle herhangi bir bilgi paylaşmadılar.

Bu durum polis müdahalesini nasıl planladığımızı etkiliyor ve hızlıca müdahale edebilmemiz için Londra'nın merkezine daha fazla memurun konuşlandırılması gerektiği anlamına geliyor.

Polis memurları St. James's Park'taki çeşmede toplananları dağıtmaya çalıştı.

Burada birkaç kişinin gözaltına alınmasının ardından Westminster'a doğru yürümeye başlayan protestocular, Big Ben'in yanında polis memurları tarafından durduruldu.

Polis memurlarından oluşan büyük bir ekibin, gösterinin koalisyon tarafından henüz açıklanmayan bir sonraki yerine yürüyeceğini duyuran protesto liderlerini uzaklaştırdığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalan protestocular Birdcage Walk boyunca bir duvar oluşturan memurlara doğru itildi. Göstericiler "Yazıklar olsun" ve "Kime hizmet ediyorsunuz, kimi koruyorsunuz?" diye slogan attı. 

Nihayetinde protestocular Westminster Köprüsü'ne doğru ilerlese de birkaç düzine memur tarafından köprüye çıkmaları engellendi.

Ardından protestocuların çoğu yavaş yavaş oturma eylemine katılırken, polis üç taraftan onları çevreledi.

Bir gösterici şöyle dedi:

Ateşkes talep etmek hükümetimizin yapması gereken en asgari şey; Filistinlilerin her gün katledilmesine ve hastanelerin, okulların, camilerin, kiliselerin ve Gazze'deki tüm evlerin yüzde 70'inin daha fazla yıkılmasına son vermek için bu gerekli.

Kısa süre önce yapılan YouGov anketi Britanyalıların yüzde 76'sının ateşkesi desteklediğini göstermişti.

Protestocuların bir sözcüsü "FPC, Filistin'in siyasi bir öncelik olduğu ve işlerin her zamanki gibi devam edemeyeceğiyle ilgili Birleşik Krallık Hükümetine güçlü bir sinyal göndermek için Parlamento'nun dönüşünden önceye denk gelen bu tarihi seçti" dedi.

Metropoliten Polisi ise cumartesi günü öğleden sonra yaptığı açıklamada "Tüm protestocular halihazırda Westminster Köprüsü çevresindeki bölgeyi terk etti. Memurlar Londra'nın merkezindeki görevlerinin başında ve yeni gösterilere müdahale etmeye hazır" diye belirtti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU