ABD'de batmakta olan şehirler "gerçek etkilerle" karşı karşıya

Araştırmacılar, "Arazinin battığı sıcak noktalar doğrudan nüfus ve altyapı merkezleriyle kesişiyor" uyarısında bulunuyor

(Reuters)

ABD'nin Atlantik kıyısındaki büyük şehirler daha önce düşünülenden daha hızlı batıyor; bazı çökme oranları küresel deniz seviyesindeki yükselmeyi geride bırakarak binaları, yolları ve diğer kilit altyapıyı tehdit ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PNAS Nexus adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırmaya göre, New York City, Long Island, Baltimore, Virginia Beach ve Norfolk gibi şehir merkezlerinde yılda 5 milimetreye varan oranlarda çökmeler görülüyor.

Araştırmacılar, bu tür hızlı çökmelerin bina temellerini zayıflatabileceği, yollara, gaz ve su hatlarına zarar verebileceği, özellikle iklim değişikliğinin neden olduğu kıyı boyunca deniz seviyesinin yükselmesiyle birlikte kıyı taşkınlarını şiddetlendirebileceğine dair uyarıyor.

Virginia Tech'ten çalışmanın başyazarı Leonard Ohenhen, "ABD'nin Doğu Kıyısı'nda aralıksız devam eden çökme endişe yaratmalı" dedi.
 

dijital haritalar
ABD'nin Doğu Yakası'ndaki dikey kara hareketi (solda); Hampton Roads, Virginia'daki ana, tali ve eyaletler arası yollar (sağ üstte) ve JFK Havaalanı (sağ altta). Bu haritalardaki sarı turuncu ve kırmızı alanların batmayı gösterdiğine dikkat edin (Leonard Ohenhen)


Dr. Ohenhen, "Bu durum özellikle nüfus ve mülk yoğunluğunun yüksek olduğu, altyapı bakımına yönelik tarihsel bir ihmalin yaşandığı bölgelerde söz konusu" dedi.

Uzay tabanlı radar uyduları da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan elde edilen verileri analiz eden bilim insanları, çöken arazilerin tam olarak nerelerde hayati altyapıların sağlığı için risk oluşturduğunu gösteren dijital haritalar oluşturdu.

Yıllar boyunca yaşanmış milyonlarca arazi çökmesi olayını ölçtüler ve bu süreçle ilgili dünyanın ilk yüksek çözünürlüklü haritalarından bazılarını oluşturdular.

Araştırmacılar, Doğu Yakası'nın geniş bir alanının yılda en az 2 milimetre çöktüğünü ve bu değişimin 2 milyondan fazla insanı ve 800 bin mülkü etkilediğini tespit etti.

Dr. Ohenhen, "Sorun, batan arazinin sıcak noktalarının doğrudan nüfus ve altyapı merkezleriyle kesişmesi" dedi.

Çalışmaya göre 3 bin 700 kilometrekarelik alan yılda 5 milimetreden daha fazla bir hızla alçalıyor, bu da deniz seviyesinin küresel olarak yılda 4 milimetrelik yükselme hızından daha fazla.

Genel olarak bilim insanları, 1,2 ila 14 milyon insana ve 476 bin ila 6,3 milyon mülke ev sahipliği yapan yaklaşık 2 bin ila 74 bin kilometrekarelik kara alanının, New York, Baltimore ve Norfolk gibi büyük şehirlerdeki tüm altyapının yarısından fazlasının yılda 1 ila 2 milimetrelik çökme oranlarına maruz kaldığını söylüyor.

Çalışmanın bir diğer yazarı Manoochehr Shirzaei, "Bu çalışmayla toprağın çökmesinin soyut bir tehdit olmadığının altını çiziyoruz. Sizi, beni ve herkesi etkiliyor, kademeli olabilir ama etkileri gerçek" dedi.

Bu çökmenin etkilerine bir örnek veren araştırmacılar, New York'taki JFK ve LaGuardia havalimanları ve pistleriyle demiryolu sistemleri gibi kritik altyapının kayda değer alanlarının etkilendiğini söylüyor.

Dr. Ohenhen, "Bunların halihazırda ve gelecekteki etkileri, altyapıya potansiyel zarar ve artan sel riskleri" diye ekledi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU