Putin, Batı'nın boykotunu nasıl talih kuşuna dönüştürdü?

Batılı şirketlerin toplam zararı 103 milyar dolar

McDonald's, Ukrayna savaşının ardından Rusya pazarından çekilen Batılı şirketlerden biriydi (AFP)

Ukrayna savaşının ardından Rusya'yı terk etmesi için kampanya yürütülen ve ülkedeki operasyonlarını düşük fiyattan satmak zorunda kalan Batılı şirketler toplam 103 milyar dolar zarara uğradı.

New York Times'ın satılan şirketlerin finansal raporlarına dayandırdığı habere göre, 103 milyar dolarlık toplam zararın yanı sıra Rusya'ya da 1,25 milyar dolar çıkış vergisi ödemesi yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete, haberi "Putin, Batı'nın boykotunu nasıl talih kuşuna dönüştürdü?" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Rus birliklerinin Şubat 2022'de Ukrayna'ya girmesinin ardından, bir grup Batılı şirket Rusya pazarından çekilme kararı almıştı.

Ukraynalı yetkililer ve aktivistler, Rusya'dan çekilmek istemeyen şirketlere tepki göstermişti.

Geçen marta kadar Rusya'daki operasyonlarını ve varlıklarını elden çıkarmak isteyen Batılı şirketler, satış için Moskova yönetiminden onay almak zorundaydı.

New York Times, Rus hükümeti tarafından kurulan bu onay komisyonunun, şirketlerin kelepir fiyattan alınmasını sağlama işlevi gördüğünü yazdı.


Gazete, Amerikan elektronik şirketi Honeywell'in satışını bu işleme örnek olarak gösterdi. Honeywell'in satışı önce Rus hükümeti tarafından veto edilmiş, şirketin satış fiyatında yüzde 50 indirim yapmasının ardından işlem gerçekleşmişti.

Hollanda merkezli bira üreticisi Heineken'in geçen baharda Rusya'daki operasyonlarını satmak için alıcı bulduğunu hatırlatan gazete, bu satışın Kremlin tarafından engellendiğini, ardından şirketin eski bir Rus senatörün milyarder eşine satışının gerçekleştiğini aktardı.

Gazete konuyla ilgili haberinde, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya'da görülen en büyük servet transferlerinden birini yönetti" değerlendirmesini yaptı. 

New York Times'a konuyla ilgili bir demeç veren Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov şunları söyledi:

Rusya'dan ayrılanlar kaybeden pozisyonunda. Ve tabii ki, şirketlerimiz onların mülklerini ciddi indirimlerle ve büyük bir keyifle satın aldı.


Independent Türkçe, RT, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU